Gibbberellik asit (GA3)'in konak Galleria mellonella L. (Lepidoptera:Pyralidae) ve parazitoit Pimpla turionellae L. (Hymenoptera:Ichneumonidae) hemolenf kimyası ve hemositlerine etkisi
Effects of gibberellic acid (GA3) on hemolymph chemistry and hemocytes of the host Galleria mellonella L. (Lepidoptera:Pyralidae) and parasitoid Pimpla turionellae L. (Hymenoptera:Ichneumonidae)
- Tez No: 287102
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ YAVUZ KILIÇ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Fizyoloji, Physiology
- Anahtar Kelimeler: Gibberellik asit, Hemolenf proteinleri, Serbest aminoasitler, Hemosit, Apoptoz, Enkapsülasyon, Gibberellic acid, Hemolymph proteins, Free aminoacid, Hemocyte, Apoptosis, Encapsulation
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 155
Özet
Konak böcek büyük balmumu güvesi, Galleria mellonella L. (Lepidoptera; Pyralidae) ve pupal endoparazitoit Pimpla turionellae L. (Hymenoptera: Ichneumonidae)'nın yetiştirilmesi ve deneyler 25 ± 2 °C sıcaklık, % 60 ± 5 nispi nem ve 12:12 (Aydınlık: Karanlık) fotoperiyot şartlarında yapıldı. Farklı dozlarda (50, 100, 200, 500, 1000, 2000, 5000 ppm) konağa verilen Gibberellik asit (GA3)'in, konak G. mellonella ve parazitoit P. turionellae'nın larval hemolenf proteinleri ve serbest aminoasitleri ile konak hemositlerinin sayısı, apoptozis, mitotik indeks, enkapsülasyon ve melanizasyon tepkilerine etkileri belirlendi. Hem konak da hem de parazitoit larval hemolenfinde belirlenen proteinler ve aminoasitlerin bazıları GA3 uygulamasına bağlı olarak artış gösterirken bazıları ise azalma gösterdi. G. mellonella larvalarında hemosit sayısı 50-500 ppm aralığındaki GA3 dozlarında artış gösterdi. GA3 uygulaması farklı hemosit tipleri üzerinde etkili olmazken, mitotik indeksin 5000 ppm'de önemli oranda arttığı görüldü. GA3 uygulamasına bağlı olarak canlı hemositlerin 5000 ppm'lik deney gruplarında önemli bir azalma gösterdiği, erken apoptozis indeksinin değişiklik göstermediği, geç apoptotik indeksinin yüksek dozlarda arttığı ve nekrotik indeksin tüm dozlarda artış gösterdiği tespit edildi. GA3'ün konak larval hemositlerindeki, enkapsülasyon davranışı üzerine etkisi, enkapsülasyon durumuna ve zamana bağlı olurken deney gruplarıyla bağımlı olmadığı belirlendi. Hemositlerdeki melanizasyon tepkisi ise zamana bağlı olarak farklılık gösterirken 24'üncü saatte genel olarak tüm dozlarda azalma görüldü. Sonuçlar, GA3 uygulamasının hem konak hem de parazitoitin endokrinal metabolizmasında rol oynayan proteinlerle enerji metabolizmasıyla ilişkili aminoasitlerde değişikliğe neden olduğunu ve konağın hücresel immun savunmasını da olumsuz yönde etkileyebileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Stock culture pupal endoparasitiod Pimpla turionellae L. (Hymenoptera: Ichneumonidae) and its host greater wax moth, Galleria mellonella L. (Lepidoptera: Pyralidae) were reared in the laboratory at 25 ± 2 °C, 60 ± 5 % relative humidity, and a photoperiod of 12:12 h. Assays with Gibberellic acid (GA3) were also carried out in the same laboratory condition with stock culture. GA3 dose-related (50 to 5000 ppm) changes in hemolymph proteins and free aminoacids of both host and parasitoid larvae, and the effects of (GA3) on the number, apoptotic and mitotic indices, encapsulation and melanization responses of the host hemocytes were detected. Dose-dependent increases and decreases in proteins and free aminoacids in host and parasitoid larval hemolymph were detected. Total hemocyte counts increased in G. mellonella larvae at all treatment doses whereas GA3 application had not effect on the number of different hemocyte type. While the ratio of necrotic hemocytes increased at all GA3 treatments, that of late apoptotic cells was only higher at doses >200 ppm when compared to untreated larvae. In contrast, a decrease in viable hemocyte indices was observed at the highest dose of 5000 ppm and no difference was observed in early apoptotic indices of larvae at all treatments. The percentage of mitotic index also increased at 5000 ppm. Encapsulation rates of larval hemocytes were dependent on the extent of encapsulation and time but not treatment groups. While the extent of melanization of hemocytes showed differences related to time, in general, a decrease was observed at all doses of GA3 treated larvae at 24 h. The results indicated that GA3 treatment affected host and parasitoid protein profiles involved in endocrinal metabolisms and aminoacids associated with energy metabolisms along with its suppression on the cell immune responses of the host.