Edirne il merkezinde 0-1 yaş arası çocuğu olan annelerin ev kazaları hakkında bilgi, tutum ve davranışları
Information, attitudes, and behaviors of mothers with children aged 0-1 in Edirne city center regarding home accidents
- Tez No: 1001190
- Danışmanlar: PROF. DR. SERDAR ÖZTORA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: kazalar, çocuk sağlığı, koruyucu hekimlik, kaza önleme, bebek, sağlık bilgisi, tutumlar, uygulama, accidents, home, child health, preventative medicine, accident prevention, ınfant, health knowledge, attitudes, practice
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
Özet
Kaza, insan iradesi dışında ani olarak gelişen ve fiziksel ya da ruhsal hasara yol açabilen beklenmedik bir olay olarak tanımlanmaktadır. Ev kazaları ise ev içinde veya evin yakın çevresinde meydana gelen kazalar olup çocukluk çağında önemli morbidite ve mortalite nedenleri arasında yer almaktadır. Bununla birlikte, bu kazaların büyük ölçüde önlenebilir nitelikte olması, koruyucu sağlık hizmetleri kapsamında ailelerin bilinçlendirilmesini gerekli kılmaktadır. Özellikle 0–1 yaş arası bebekler, motor gelişimin hızla ilerlediği ancak tehlikeleri algılama ve kendini koruma kapasitesinin sınırlı olduğu bir dönemde oldukları için yüksek risk altındadır. Bu nedenle ebeveynlerin, özellikle annelerin ev kazalarını önlemeye yönelik bilgi, tutum ve farkındalık düzeylerinin belirlenmesi, risklerin azaltılması açısından kritik önem taşımaktadır. Bu çalışmanın amacı, Edirne il merkezinde 0–1 yaş arası çocuğu olan annelerin ev kazalarına ilişkin bilgi düzeylerini ve tutumlarını değerlendirmek ve bu tutumlar ile sosyodemografik faktörler arasındaki ilişkiyi incelemektir. Araştırma, Ocak–Nisan 2025 tarihleri arasında Edirne il merkezinde kesitsel ve gözlemsel bir çalışma olarak yürütülmüştür. Veri toplamada sosyodemografik bilgileri içeren bir anket formu ve“Anneler İçin Ev Kazaları Farkındalık Ölçeği”kullanılmıştır. İstatistiksel analizlerde tanımlayıcı analizler ile Ki-Kare, Kruskal-Wallis, Mann-Whitney U ve Spearman korelasyon testleri uygulanmıştır. Katılımcı annelerin yaş ortalaması 29,14±5,11 olup, eğitim düzeyi lisans ve üzeri olan annelerde ölçek puanlarının anlamlı düzeyde yüksek olduğu saptanmıştır. En sık görülen ev kazası %55,2 ile düşme olup, ölçek toplam puanı ile anne yaşı, baba yaşı arasında pozitif yönlü istatistiksel olarak anlamlı korelasyon saptanmıştır. Ölçek toplam puanı ile katılımcı annenin çocuğunun geçirdiği toplam ev kazası sayısı arasında negatif yönlü istatistiksel olarak anlamlı korelasyon saptanmıştır. Çocuğun geçirdiği toplam ev kazası ile çocuğun yaşı arasında pozitif yönlü istatistiksel olarak anlamlı korelasyon saptanmıştır. Çocuğun geçirdiği toplam ev kazası ile anne yaşı arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunamamıştır. Ev kazaları, çocukluk çağında önemli bir morbidite ve mortalite nedenidir; ancak büyük ölçüde önlenebilir niteliktedir. Bu nedenle, ailelerin ev kazaları ve koruyucu güvenlik önlemleri konusunda eğitilmesi ve farkındalık programlarının yaygınlaştırılması kritik önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
An accident is defined as an unexpected event that occurs suddenly beyond human control and may result in physical or psychological harm. Home accidents are incidents that occur within the home or its immediate surroundings and constitute an important cause of morbidity and mortality during childhood. However, the largely preventable nature of these accidents highlights the necessity of raising family awareness within the scope of preventive health services. Infants aged 0–1 years are at particularly high risk, as this period is characterized by rapid motor development while the ability to perceive hazards and protect oneself remains limited. Therefore, determining parents'—especially mothers'—levels of knowledge, attitudes, and awareness regarding the prevention of home accidents is of critical importance in reducing potential risks. The aim of this study was to evaluate the knowledge levels and attitudes of mothers with children aged 0–1 years regarding home accidents in the central district of Edirne and to examine the relationship between these attitudes and sociodemographic factors. This cross-sectional and observational study was conducted between January and April 2025 in the city center of Edirne. Data were collected using a questionnaire assessing sociodemographic characteristics and the Home Accidents Awareness Scale for Mothers. Statistical analyses were performed using descriptive methods, Chi-square test, Kruskal–Wallis test, Mann–Whitney U test, and Spearman correlation analysis. The mean age of participating mothers was 29.14 ± 5.11 years. Scale total scores were found to be significantly higher among mothers with an undergraduate or higher level of education. Falls were identified as the most common type of home accident (55.2%). A statistically significant positive correlation was observed between total scale scores and both maternal and paternal age. In contrast, a significant negative correlation was found between total scale scores and the total number of home accidents experienced by the child. Additionally, a positive correlation was detected between the child's age and the total number of home accidents, whereas no significant relationship was found between maternal age and the number of home accidents experienced by the child. Home accidents remain a significant cause of morbidity and mortality in childhood; however, they are largely preventable. Therefore, educating families about home accidents and preventive safety measures and expanding awareness programs are of critical importance.