Kranial cerrahi planlanan hastalarda klorheksidin glukonatlı saç banyosunun cerrahi alan enfeksiyonu gelişimine ve taburculuk süresine etkisi: Randomize kontrollü çalışma
Effect of chlorhexidine gluconate hair bath on surgical site infection development and discharge time in patients planned for cranial surgery: A randomized controlled study
- Tez No: 1001191
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SERPİL İNCE
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Kranial Cerrahi, Cerrahi Alan Enfeksiyonu, Saç Banyosu, Klorheksidin Glukonat, Cranial Surgery, Surgical Site Infection, Hair Bath, Chlorhexidine Gluconate
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hemşirelik Esasları Bilim Dalı
Özet
ÖZET Amaç: Araştırmada beyin ve sinir cerrahi kliniklerinde kranial cerrahi planlanan hastalarda klorheksidin glukonat solüsyonu ile yaptırılan saç banyosunun cerrahi alan enfeksiyonu oluşmasına ve taburculuk süresine etkisinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Randomize kontrollü çift kör deneysel modelde yürütülen araştırmanın örneklemini, Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahi Kliniğinde kranial cerrahi uygulanan toplam 74 hasta oluşturmuştur. Araştırma Mart 2025-Aralık 2025 tarihleri arasında yapılmıştır. Hastalar müdahale 1 (n=24), müdahale 2 (n=25) ve kontrol (n=25) gruplarına ayrılmıştır. Müdahale 1 grubuna klorheksidin glukonat ile iki kez saç banyosu, müdahale 2 grubuna sabun/şampuan ve ardından klorheksidin glukonat ile saç banyosu, kontrol grubuna ise yalnızca sabun/şampuan ile saç banyosu uygulanmıştır. Araştırma verileri; Hasta Tanıtıcı Özellikleri ve Preoperatif Döneme İlişkin Bilgi Formu, Cerrahi Alan Enfeksiyonu Takip Formu, Laboratuvar Bulguları Formu, Yaşam Bulguları Formu ve Kültür Takip Formu aracılığıyla toplanmıştır. Bulgular: Farklı saç banyosu girişimlerinin cerrahi alan enfeksiyonu gelişimi açısından gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmamıştır (p=0,07). Cerrahi alan enfeksiyonu tanısı alan hasta sayısı kontrol grubunda 5, müdahale 1 grubunda 3 olduğu, müdahale 2 grubunda ise cerrahi alan enfeksiyonu gelişmediği saptanmıştır. Taburculuk süresi bakımından da gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmamıştır (p=0,176). Sonuç: Araştırma sonucunda, kranial cerrahi planlanan hastalarda klorheksidin glukonat, sabun/şampuan ve her iki uygulamanın birlikte kullanıldığı saç banyosu girişimlerinin cerrahi alan enfeksiyonu gelişimi ve taburculuk süresi üzerinde anlamlı bir etkisinin olmadığı belirlenmiştir. Bu doğrultuda, klorheksidin glukonatlı saç banyosunun farklı miktar ve uygulama sıklıklarında, daha geniş bir örneklem grubunda değerlendirilmesine yönelik ileri araştırmaların yapılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Objective: This study aimed to evaluate the effect of hair washing with chlorhexidine gluconate solution on the development of surgical site infection and the length of hospital stay in patients scheduled for cranial surgery in neurosurgery clinics. Method: The sample for this randomized controlled, double-blind experimental study consisted of a total of 74 patients who underwent cranial surgery at the Neurosurgery Clinic of Akdeniz University Hospital. The study was conducted between March 2025 and December 2025.The patients were divided into three groups: intervention 1 (n=24), intervention 2 (n=25), and control (n=25). The intervention 1 group received hair washing twice with chlorhexidine gluconate; the intervention 2 group received hair washing with soap/shampoo followed by chlorhexidine gluconate; and the control group received hair washing with soap/shampoo only. Data were collected using the Patient Descriptive Characteristics and Preoperative Information Form, Surgical Site Infection Follow-up Form, Laboratory Findings Form, Vital Signs Form, and Culture Follow-up Form. Results: No statistically significant difference was found among the groups in terms of the development of surgical site infection related to different hair washing interventions (p=0.07). The number of patients diagnosed with surgical site infection was 5 in the control group and 3 in the intervention 1 group, while no surgical site infection developed in the intervention 2 group. There was also no statistically significant difference among the groups regarding the length of hospital stay (p=0.176). Conclusion: The results of the study indicated that hair washing interventions using chlorhexidine gluconate, soap/shampoo, or a combination of both did not have a significant effect on the development of surgical site infection or the length of hospital stay in patients scheduled for cranial surgery. Accordingly, further studies are recommended to evaluate hair washing with chlorhexidine gluconate at different concentrations and application frequencies in larger sample groups.