Çocuklarda parasomni yaygınlığı ve etki eden faktörler: Edirne İl merkezi ilköğretim okullarında tanımlayıcı analitik bir çalışma
Prevalence of parasomnias in school children and the effecting factors: A descriptive and analytic study at the primary schools in Edirne
- Tez No: 192041
- Danışmanlar: DOÇ.DR. NEZİH DAĞDEVİREN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Uyku bozuklukları, parasomni, ergenlik, çocukluk çağı, yaygınlık133, Sleep disorders, parasomnia, adolescents, childhood, prevalence135
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 141
Özet
Document converted by PDFMoto freeware versionÖZETUyku bozuklukları ve özellikle parasomniler, çocukların günlük yaşamını, gelecektekiyaşamını olumsuz olarak etkileyebilen, önemli sağlık konularındandır. Türkiye'deparasomniler üzerinde fazla çalışma olmadığı gibi bu konuda yeterli eğitim, hizmet vearaştırma da yoktur.Araştırmamızda çocuklarda yaygınlığı yüksek olan parasomnilerin Edirne il Merkeziilköğretim çağı çocuklarında sıklığı ve parasomnilere katkısı olan faktörlerin saptanmasıamaçlanmıştır.Edirne il merkezinde yaşayan 6-18 yaş arası, 4404 ilköğretim çağı çocuğun katıldığıve veliler tarafından doldurulan demografik özellikler, uyku hijyeni, parasomniyietkileyebilecek faktörler ve parasomni çeşitlerini sorgulayan bir anket formu uygulanmıştır.Araştırmanın sonucunda Edirne il merkezinde yaşayan çocukların %71,6'sının 14 çeşitparasomniden (uykuda konuşma, uykuda horlama, uykuda diş gıcırdatma, konfüzyoneluyanma, uykuda bacak krampı, uyku startı, kabus görme, uykuda yatağını ıslatma, uykuparalizisi, uykuda anormal yutkunma, uykuda yürüme, uykuda ağrılı sertleşme, uykuda ritmikhareket bozukluğu, uyku terörü) en az birini ayda 1-2 kez yaşadığı saptanmıştır.Annelerin eğitim durumu, çocuğun uykuya dalma şekli, evde olumsuz tartışmalarınyaşanması, çocuğun korkutulması, çocukta kronik hastalık varlığı, hiperaktivite, çocukta başağrısı olması ve diğer kardeşlerde parasomni olması çocuklarda parasomni varlığıyla ilişkilibulunmuştur.Parasomnisi olan çocuklar olmayan çocuklara göre daha yüksek oranda kronikhastalık, tuvalet alışkanlığını kazanmada gecikme, davranış, uyum ve öğrenme problemleri132Document converted by PDFMoto freeware versionyaşarlar. Parasomnili çocukların tanı ve tedavisi için öğrenci, aile, öğretmen, okul yöneticisive birinci ve ikinci basamak çalışanları işbirliği yapmalıdır. Aile hekimleri sağlıkbakımlarında süreklilik arz ettiğinden parasomnilerle ilgili gerekli eğitimi almaları halindesıklıkla gözden kaçan bu sorunu yakalamada daha şanslı olacaklardır.
Özet (Çeviri)
Document converted by PDFMoto freeware versionPREVALENCE OF PARASOMNIAS IN SCHOOL CHILDRENAND THE EFFECTING FACTORS: A DESCRIPTIVE AND ANALYTICSTUDY AT THE PRIMARY SCHOOLS IN EDIRNESUMMARYSleep disorders and especially parasomnias are important health concerns withpotential adverse effects on both the present and future lives of the children. Health careservices, education, as well as research activities related to this subject aren?t enough inTurkey.This research aimed to determine the frequency of parasomnia in the center of Edirneand its associated factors.Our sample consisted of 4404 primary school children aged between 6-18 years livingin the center of Edirne. A questionnaire examining demographic characteristics, sleephygiene, the factors causing parasomnia, and types of parasomnia was the filled out by theparents of participants.Results demonstrate that 71,6 % of the children were suffering from at least one of 14different parasomnias (sleep talking, primary snoring, sleep bruxism, confusional arousals,nocturnal leg cramps, sleep starts, nightmares, sleep enuresis, sleep paralysis, sleep-relatedabnormal swallowing syndrome, sleepwalking, sleep- related painful erections, rhythmicmovement disorders, and sleep terrors) at least once a month.Educational status of mothers, child?s behavior on falling asleep, disputes at home,being frightened by parents, presence of chronic diseases, hyperactivity, headache, andparasomnia in the siblings were found to be significantly associated with the child?sparasomnia.134Document converted by PDFMoto freeware versionParasomnias may lead to chronic diseases, delays in toilet training, behavioraldisturbances, adjustment problems, and learning difficulties. It is necessary to have a goodcoordination between the children, parents, teachers, school administrators, and primary andsecondary health care providers in order to accurately diagnose and treat this disorder. Due tothe continuity of health care, family physicians will be more superior in diagnosing thisfrequently ignored problem provided that they get the necessary education.