Gökçe İrten'in resimli çocuk kitaplarının çocuk edebiyatı özellikleri açısından incelenmesi
An examination of Gökçe Irten's picture books in terms of children's literature characteristics
- Tez No: 1001193
- Danışmanlar: PROF. DR. MIZRAP BULUNUZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Resimli çocuk kitapları, Illustrated children books
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, yazar ve çizer kimliğini birlikte taşıyan Gökçe İrten'in resimli çocuk kitaplarını içerik, biçimsel özellikler ve resimleme unsurları açısından inceleyerek eserlerin resimli çocuk kitabı niteliğini değerlendirmektir. Araştırma kapsamında, sanatçının yazıp resimlediği altı resimli çocuk kitabı nitel araştırma yöntemi çerçevesinde ele alınmıştır. Çalışmada doküman incelemesi yöntemi kullanılmış; eserler biçimsel özellikler (kapak, kâğıt, ciltleme, yazı tasarımı), resimleme öğeleri (kompozisyon, çizgi, şekil, boşluk, doku, ışık ve gölge, renk, ton ve valör) ile içerik özellikleri (konu, tema, karakter, dil ve anlatım) bakımından analiz edilmiştir. Değerlendirme sürecinde çocuk edebiyatı ve resimli çocuk kitaplarına ilişkin kuramsal yaklaşımlar temel alınmıştır. Araştırma bulguları, Gökçe İrten'in resimli çocuk kitaplarında metin ve görsel anlatım arasında güçlü bir bütünlük bulunduğunu, çocuk gerçekliğini merkeze alan sade ancak derinlikli kurguların tercih edildiğini ve resimlemenin anlatıyı destekleyen temel bir unsur olarak kullanıldığını göstermektedir. Sanatçının resimlemelerinde kolaj tekniği, sade kompozisyonlar ve açık uçlu görsel anlatım olanaklarıyla çocukların hayal gücü ve görsel algı becerilerinin desteklendiği görülmektedir. İçerik açısından ise eserlerin çocuğun yaş ve gelişim düzeyine uygun, sezdirici iletiler içeren ve pedagojik açıdan olumlu etkiler sunan nitelikler taşıdığı belirlenmiştir. Sonuç olarak, Gökçe İrten'in resimli çocuk kitaplarının estetik, edebî ve pedagojik açıdan nitelikli eserler olduğu ve çocuk edebiyatı alanına özgün katkılar sunduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to evaluate the picture books of Gökçe İrten—who embodies both author and illustrator identities—in terms of content, formal characteristics, and illustrative elements, and to assess their qualifications as picture books. Within the scope of the research, six picture books written and illustrated by the artist were examined using a qualitative research method. The study employed the document analysis method; the works were analyzed in terms of formal features (cover design, paper quality, binding, and typography), illustrative elements (composition, line, shape, space, texture, light and shadow, color, tone, and value), and content characteristics (subject, theme, character, language, and narration). The evaluation process was grounded in theoretical approaches related to children's literature and picture books. The findings indicate that Gökçe İrten's picture books demonstrate a strong unity between textual and visual narration, favor simple yet profound narratives centered on children's reality, and employ illustration as a fundamental element that supports storytelling. It is observed that through the use of collage techniques, simplified compositions, and open-ended visual narration, the artist's illustrations foster children's imagination and visual perception skills. In terms of content, the works are found to be appropriate for children's age and developmental levels, to convey implicit messages, and to offer positive pedagogical effects. In conclusion, the study determines that Gökçe İrten's picture books are aesthetically, literarily, and pedagogically qualified works and that they make original contributions to the field of children's literature.