Kocaeli ilindeki aile hekimleri ve aile hekimliği uzmanlık öğrencilerinin umutsuzluk ve depresyon düzeylerinin sosyodemografik faktörlerle ilişkisi
The association between hopelessness and depression levels and sociodemographic factors among family physicians and family medicine residents in Kocaeli province
- Tez No: 1001194
- Danışmanlar: PROF. DR. TUNCAY MÜGE ALVUR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Family Medicine, Depression, Hopelessness, Primary Health Care, Physician Mental Health
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Aile Hekimliği Bilim Dalı
Özet
Giriş ve Amaç: Bu çalışma, Kocaeli ilinde görev yapan aile hekimleri ve aile hekimliği asistanlarının umutsuzluk ve depresyon düzeylerini belirlemek ve bu düzeylerle ilişkili sosyodemografik, mesleki ve yaşam tarzına ilişkin faktörleri incelemek amacıyla yapılmıştır. Gereç ve Yöntem: Tanımlayıcı ve kesitsel nitelikteki araştırmanın evrenini Kocaeli ilinde görev yapan aile hekimleri ve aile hekimliği asistanları oluşturmuştur. Veriler, çevrim içi anket yöntemiyle toplanmış; sosyodemografik ve mesleki özellikleri içeren anket formu ile Beck Umutsuzluk Ölçeği ve Beck Depresyon Ölçeği kullanılmıştır. Bulgular: Çalışmada, katılımcıların umutsuzluk düzeylerinin orta düzeyde, depresyon düzeylerinin ise hafif düzeyde yoğunlaştığı saptanmıştır. Günlük hasta sayısının yüksek olması, şiddete maruziyet, uyku sorunları ve son bir yıl içinde psikiyatrik ilaç kullanım öyküsünün bulunması ile daha yüksek umutsuzluk ve depresyon puanları arasında anlamlı ilişkiler olduğu belirlenmiştir. Düzenli fiziksel aktivite yapan katılımcıların umutsuzluk ve depresyon puanlarının daha düşük olduğu görülmüştür. Bazı sosyodemografik değişkenlerin de ruhsal belirtiler üzerinde etkili olduğu saptanmıştır. Sonuç: Kocaeli ilinde görev yapan aile hekimleri ve aile hekimliği asistanlarında umutsuzluk ve depresyon düzeylerinin çeşitli mesleki ve bireysel faktörlerle ilişkili olduğu belirlenmiştir. Bu bulgular, birinci basamakta görev yapan hekimlerin ruhsal iyilik hallerini desteklemeye yönelik düzenlemelerin ve koruyucu yaklaşımların önemini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: This study was conducted to determine the levels of hopelessness and depression among family physicians and family medicine residents working in Kocaeli province and to examine the sociodemographic, occupational, and lifestyle-related factors associated with these levels. Materials and Methods: The study was designed as a descriptive and cross-sectional research, and the study population consisted of family physicians and family medicine residents working in Kocaeli province. Data were collected using an online questionnaire. A questionnaire form including sociodemographic and occupational characteristics, the Beck Hopelessness Scale, and the Beck Depression Inventory were used as data collection tools. Results: The results showed that the levels of hopelessness among participants were predominantly at a moderate level, while depression levels were mainly at a mild level. Significant associations were found between higher hopelessness and depression scores and a high daily number of patient visits, exposure to violence, sleep problems, and a history of psychiatric medication use within the last year. Participants who reported regular physical activity had lower hopelessness and depression scores. In addition, certain sociodemographic variables were found to be associated with mental health symptoms. Conclusion: The levels of hopelessness and depression among family physicians and family medicine residents working in Kocaeli province were found to be associated with various occupational and individual factors. These findings highlight the importance of preventive approaches and supportive interventions aimed at promoting the mental well-being of physicians working in primary care settings.