Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi 4. 5. ve 6. Sınıf Öğrencilerinin Yaşlı İstismarına İlişkin Bilgi Düzeylerinin ve Yaşlılara Karşı Tutumlarının Değerlendirilmesi: Eğitim İhtiyaçlarının Belirlenmesi
Evaluation of the Knowledge Levels of 4th, 5th, and 6th Year Students at Kocaeli University Faculty of Medicine Regarding Elder Abuse and Their Attitude Toward the Elderly: Determining the Educational Needs
  1. Tez No: 862172
  2. Yazar: İMİŞ GÜNDÜZ BAYKAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TUNCAY MÜGE ALVUR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: yaşlı istismarı, yaşlılara kötü muamele, yaşlılara karşı tutum, tıp eğitim, Elder abuse, elder mistreatment, attitudes towards the elderly, medical education
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Tüm dünyada doğum oranlarında düşme, yaşam standartlarının iyileşmesi ve buna bağlı olarak insan ömrünün uzamasıyla birlikte yaşlı nüfusun toplam nüfus içindeki payı hızla artmaktadır. Yaşlılık dönemi; fonksiyonel, sosyal, ekonomik kayıpların yaşandığı ve bunlara bağlı sorunların geliştiği bir dönemdir. Bu durum yaşlılara karşı olan tutumları etkilemekte ve yaşlının istismar edilme riskini artırmaktadır. Nüfusun yaşlanması ile birlikte giderek büyüyen bir sorun olan yaşlı istismarı ile mücadelede hekimlerin önemli bir yeri vardır. Ayrıca yaşlılara karşı olumsuz tutumlar sağlık hizmetlerinin kalitesini olumsuz etkilemektedir. Bu çalışmada geleceğin hekimlerinin yaşlı istismarına ilişkin bilgi düzeylerinin, eğitim ihtiyaçlarının belirlenmesi ve yaşlılara karşı tutumlarının belirlenmesi amaçlanmıştır. konu hakkındaki eğitim ihtiyaçlarının belirlenmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Araştırmamız kesitsel-tanımlayıcı tipte bir anket çalışmasıdır. Eylül 2023 ve Kasım 2023 tarihleri arasında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim almakta olan dördüncü, beşinci ve altıncı sınıf 310 gönüllü öğrenci üzerinde yapılmıştır. Ankette; öğrencilerin demografik bilgileri, yaşlılığın hangi yaşta başladığını düşündükleri, yaşlı bir kişi ile birlikte yaşama deneyimi ve bakıma muhtaç biri ile birlikte yaşama deneyimi sorulmuştur. Öğrencilerin yaşlılara karşı tutumunu ölçmek için ASD Türkçe uyarlaması kullanılmıştır. Ve literatürden yararlanılarak oluşturulmuş yaşlı istismarına ilişkin konuların bir listesi bulunmaktadır. Öğrencilerden her konu hakkında ne kadar bilgiye sahip olduklarını ve ne kadar bilgiye ihtiyaç duyduklarını derecelendirmeleri istenmiştir. Elde edilen veriler SPSS istatistik programı kullanılarak tanımlayıcı istatistik ve grafik analizi ile değerlendirilmiştir. Bulgular: Çalışmaya katılan 310 öğrencinin %38,1'i dördüncü, %30,6'sı beşinci ve diğer %31,3'ü altıncı sınıf öğrencisiydi ve yaş ortalaması 23 ± 1,9 (min:20, max:38) yıl idi; %70,3'ü 20 ile 24 yaşları arasında idi. Katılımcıların %55,1'i kadın, %42,9'u erkek idi. %65,8'inin yaşlı biriyle yaşama öyküsü, %35,2'sinin ise bakıma muhtaç biri ile yaşama öyküsü mevcut idi. Öğrencilere göre yaşlılığın başlama yaşı 60 ± 9,91 (min:1, max:80) idi. Yaşlı istismarına ilişkin her bir konuda bilmiyorum diyenlerin oranı %69,7 ile %95 arasında değişmekte idi. Yaşlı istismarına ilişkin her bir konuda bilgiye ihtiyacım var diyenlerin oranı %60,9 ile %72,5 arasında değişmekte idi. Katılımcıların ASD puanı 111 ± 20,87 (min:30, max:175) idi. Erkeklerde ASD puanı kadınlara göre daha düşük idi (p=0,038). Hayatının bir döneminde yaşlı bireyle yaşayanlarda ASD puanı daha düşük idi (p=0,012). Yaşlı istismarına ilişkin bilgi düzeyi yüksek olanların ASD puanı daha düşük idi (p=0,037)(p=0,039)(p=0,012)(p=0,022)(p=0,024) (p=0,009) (p=0,046) (p=0,010) (p=0,020) (p=0,050) (p=0,026). Sonuç: Sonuçlar tıp öğrencilerinin yaşlı istismarına ilişkin sahip olduğu bilgi düzeyinin düşük olduğunu, konu hakkında bilgiye ihtiyaç duyduklarını ortaya koymuştur. Öğrencilerin yaşlılara karşı tutumları hafif olumsuz olarak bulunmuştur. Öğrenciler araçsallık ve bütünlük alt boyutlarında olumsuz tutumlar sergilerken, özerklik alt boyutunda nötr ve kabul edilebilirlik alt boyutunda olumlu tutumlar sergilemiştir. Erkekler, daha önce yaşlı biriyle yaşayanlar ve yaşlı istismarı hakkında daha fazla bilgiye sahip olanlar, istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yaşlılara karşı daha olumlu tutum göstermişlerdir.
Özet (Çeviri)
Purpose: With the decline in birth rates, improvement in living standards, and consequently the extension of human life, the proportion of the elderly population within the total population is rapidly increasing worldwide. The elderly period is a time of functional, social, and economic losses, accompanied by the development of related problems. This situation affects attitudes towards the elderly and increases the risk of elder abuse. As the population ages, combating elder abuse, which is an increasingly growing problem, is important for physicians. Additionally, negative attitudes towards the elderly adversely affect the quality of healthcare services. This study aims to determine the knowledge levels and training needs of future physicians regarding elder abuse, as well as to identify their attitudes towards the elderly. The purpose is to identify the educational needs on this topic. Method: Our study is a cross-sectional descriptive survey. It was conducted on 310 voluntary students in their fourth, fifth, and sixth years of education at Kocaeli University Faculty of Medicine between September 2023 and November 2023. The survey included demographic information of students, their perception of the onset age of old age, experience of living with an elderly person, and experience of living with a dependent elderly person. The Attitudes toward the Elderly Scale (AES) Turkish adaptation was used to measure students' attitudes towards the elderly. Additionally, a list of topics related to elder abuse was compiled based on the literature. Students were asked to rate their level of knowledge and their need for information on each topic. The data obtained were analyzed using descriptive statistics and graphical analysis with the SPSS statistical program. Findings: Among the 310 participants, 38.1% were fourth-year students, 30.6% were fifth-year students, and the remaining 31.3% were sixth-year students, with a mean age of 23 ± 1.9 years (min: 20, max: 38); 70.3% of them were between the ages of 20 and 24. Of the participants, 55.1% were female, and 42.9% were male. 65.8% had experience living with an elderly person, while 35.2% had experience living with a dependent elderly person. According to the students, the average onset age of old age was 60 ± 9.91 years (min: 1, max: 80). The proportion of participants who reported“I don't know”varied between 69.7% and 95% for each aspect of elder abuse. The proportion of participants indicating a need for information on each aspect of elder abuse ranged from 60.9% to 72.5%. The participants' ASD score was 111 ± 20.87 (min: 30, max: 175). The ASD score was lower in males compared to females (p=0.038). Participants who had lived with an elderly person at some point had a lower ASD score (p=0.012). Participants with higher levels of knowledge about elder abuse had lower ASD scores (p=0.037) (p=0.039) (p=0.012) (p=0.022) (p=0.024) (p=0.009) (p=0.046) (p=0.010) (p=0.020) (p=0.050) (p=0.026). Conclusion: The results have demonstrated that medical students have a low level of knowledge about elder abuse and indicate a need for more information on the subject. The attitudes of students towards the elderly were found to be slightly negative. While students exhibited negative attitudes in the subscales of instrumentality and integrity, they showed neutral attitudes in the autonomy subscale and positive attitudes in the acceptability subscale. Males, those who had previously lived with an elderly person, and those who had more knowledge about elder abuse showed statistically significant more positive attitudes towards the elderly.