Hidrokinetik türbin dizaynı ve optimizasyonu
Design and optimization of hydrokinetic turbine
  1. Tez No: 1001230
  2. Yazar: FATİH MEHMET KALE
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KEMAL FÜRKAN SÖKMEN, DR. ÖĞR. ÜYESİ NAZ YILMAZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Gemi Mühendisliği, Marine Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Su türbinleri, Water turbines
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bursa Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gemi İnşaatı ve Gemi Makineleri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Gemi İnşaatı ve Gemi Makineleri Mühendisliği Bilim Dalı
Özet
Son yıllarda temiz enerji elde etme çabalarının bir parçası olarak yenilenebilir enerji teknolojilerine yönelik ilgi önemli ölçüde artmıştır. Bu teknolojiler arasında yer alan Hidrokinetik Türbinler (HKTs), akışkanın hareket enerjisini doğrudan elektrik enerjisine dönüştürme prensibiyle çalışmakta ve özellikle akarsu, gelgit ve kanal akıntıları gibi sürekliliği yüksek su kaynaklarında etkin bir enerji üretim yöntemi sunmaktadır. HKT sistemleri; çevre dostu olmaları, sürdürülebilir enerji üretimine katkı sağlamaları, fosil yakıtlara bağımlılığı azaltmaları, sera gazı emisyonlarını düşürmeleri ve enerji arz güvenliğini artırmaları bakımından stratejik öneme sahiptir. Bu doktora çalışmasının temel amacı, yatay eksenli bir hidrokinetik türbinin (HAHT) tasarım ve optimizasyonuna yönelik kapsamlı bir araştırma yürütmek, performans parametrelerini yüksek doğrulukla tahmin etmek ve hidrodinamik performansını iyileştirmeye yönelik yeni tasarım stratejileri geliştirmektir.
Özet (Çeviri)
In recent years, interest in renewable energy technologies has significantly increased as part of global efforts to obtain clean energy. Among these technologies, Hydrokinetic Turbines (HKTs) operate on the principle of converting the kinetic energy of a fluid directly into electrical energy and offer an effective method of power generation, particularly in water resources with high flow continuity such as rivers, tidal currents, and channels. HKT systems are of strategic importance due to their environmentally friendly characteristics, contribution to sustainable energy production, potential to reduce dependence on fossil fuels, mitigation of greenhouse gas emissions, and enhancement of energy supply security.The primary objective of this doctoral research is to conduct a comprehensive study on the design and optimization of a Horizontal-Axis Hydrokinetic Turbine (HAHT), accurately predict its performance parameters, and develop new design strategies to enhance its hydrodynamic performance.