Hükümet sistemlerinde iktisadi denetim mekanizmalarının etkinliği; İngiltere, Norveç, İsviçre ve Türkiye örnekleri
Effectiveness of economic control mechanisms in government systems; examples of England, Norway, Switzerland and Türki̇ye
- Tez No: 1001296
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALİ BİRVURAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Maliye, Economics, Finance
- Anahtar Kelimeler: Bağımsız denetim, Bağımsız denetim kuruluşları, Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi, Dış denetim, Mali denetim, Parlamenter hükümet sistemi, Siyasal denetim, Temsili hükümet sistemleri, Yargısal denetim, Yasama denetimi, Independent audit, Independent auditing companies, Presidential government system, Externel audition, Political control, Representative goverenment systems, Judical rewiew, Legislative control
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İskenderun Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ekonomi ve Finans Ana Bilim Dalı (disiplinlerarası)
Özet
Bu çalışmada, hükümet sistemleri içerisinde iktisadi denetim mekanizmalarının etkinliği, İngiltere, Norveç, İsviçre ve Türkiye örnekleri üzerinden karşılaştırmalı olarak incelenmiştir. Kamu kaynaklarının etkin ve şeffaf bir biçimde kullanımı, demokratik yönetimin ve toplumsal güvenin temel taşlarından biri olarak kabul edilmektedir. Bu bağlamda, her ülkenin siyasal ve idari yapısının şekillendirdiği denetim kurumları, mali disiplini sağlamak ve kamu yönetiminin hesap verebilirliğini artırmak açısından kritik rol oynamaktadır. Çalışmanın temel amacı, farklı hükümet sistemlerinde iktisadi denetim mekanizmalarının kurumsal yapılarını, işleyiş süreçlerini ve uygulama etkinliklerini analiz etmek ve bu süreçlerin iyi yönetişim ilkeleriyle olan ilişkisini ortaya koymaktır. Tez kapsamında, söz konusu dört ülkenin Sayıştay benzeri denetim organları ve bağımsız denetim yapıları ele alınmış, mevzuat altyapıları, denetim yöntemleri ve raporlama süreçleri detaylı biçimde değerlendirilmiştir. İngiltere'deki National Audit Office (NAO), Norveç'teki Riksrevisjonen, İsviçre'deki Federal Audit Office ve Türkiye'deki Sayıştay kurumlarının yapısal özellikleri ve uygulama pratikleri karşılaştırılmıştır. Ayrıca, bu kurumların parlamentolarla ve kamuoyu ile olan ilişkileri, denetim raporlarının kamu yönetimi üzerindeki etkisi ve politika üretim süreçlerine katkısı analiz edilmiştir. Araştırmanın sonucunda, kurumsal bağımsızlık, profesyonel denetim kapasitesi ve siyasi irade unsurlarının, denetim mekanizmalarının etkinliği üzerinde belirleyici olduğu görülmüştür. İngiltere ve İsviçre gibi ülkelerde, gelişmiş kurumsal kültür ve güçlü parlamenter denetim gelenekleri sayesinde daha yüksek bir etki düzeyine ulaşılırken, Türkiye'de yapısal ve uygulama düzeyinde çeşitli iyileştirme alanlarının bulunduğu tespit edilmiştir. Bu çerçevede, şeffaflık, hesap verebilirlik ve bağımsız denetim ilkelerinin daha güçlü şekilde benimsenmesi, Türkiye için temel öneriler arasında yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
This study examines the effectiveness of economic audit mechanisms within different government systems, through a comparative analysis of the cases of the United Kingdom, Norway, Switzerland, and Turkey. The efficient and transparent use of public resources is considered one of the cornerstones of democratic governance and public trust. In this context, audit institutions shaped by each country's political and administrative structures play a critical role in ensuring fiscal discipline and enhancing the accountability of public administration. The main objective of this thesis is to analyze the institutional structures, operational processes, and practical effectiveness of economic audit mechanisms in different government systems, and to explore their relationship with principles of good governance. Within this framework, supreme audit institutions and independent oversight structures of the four countries in question are examined in detail, focusing on their legal frameworks, audit methodologies, and reporting practices. The National Audit Office (NAO) in the UK, Riksrevisjonen in Norway, the Federal Audit Office in Switzerland, and the Turkish Court of Accounts are compared in terms of their structural features and practical applications. Furthermore, the relationships of these institutions with their respective parliaments and the public, as well as the impact of their audit reports on public administration and policy-making processes, are analyzed. The results of the research indicate that institutional independence, professional audit capacity, and political will are the decisive factors in the effectiveness of audit mechanisms. While countries such as the United Kingdom and Switzerland achieve a higher level of impact through their sophisticated institutional cultures and strong traditions of parliamentary oversight, it has been observed that Turkey presents various areas for improvement at both structural and implementation levels. In this context, the robust adoption of transparency, accountability, and independent audit principles stands among the primary recommendations for Turkey.