Güvenlik korucu sisteminin yerel halk üzerinde güvenlik algısı – Mardin ili örneği
Security perceptions of the local population regarding the village guard system: The case of Mardi̇n province
- Tez No: 1001380
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA METE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Savunma ve Savunma Teknolojileri, Defense and Defense Technologies
- Anahtar Kelimeler: Milli güvenlik politikası, Sosyal güvenlik hakkı, Özel güvenlik personeli, Özel güvenlik tedbirleri, İç güvenlik, National security policy, Social security right, Private security personnel, Private security measure, Internal security
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güvenlik Stratejileri ve Yönetimi Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, güvenlik korucu sisteminin Mardin ilindeki yerel halk üzerinde oluşturduğu güvenlik algısını başarı ve iletişim boyutları temelinde incelemektir. Çalışmada nicel araştırma yöntemi kullanılmış; veriler, demografik özellikler ile güvenlik korucularına yönelik algıları ölçmek üzere yapılandırılmış bir anket formu aracılığıyla toplanmıştır. Araştırmanın kavramsal çerçevesi, yerel güvenlik yapıları, devlet–vatandaş ilişkileri ve güvenlik algısının sosyo-demografik belirleyicileri üzerine olan literatürle desteklenmiştir. Ölçeğin güvenirlik ve geçerlilik analizleri sonucunda başarı ve iletişim algısı boyutlarının güçlü bir iç tutarlılık gösterdiği belirlenmiştir. Veriler SPSS programı ile analiz edilmiş; betimsel istatistiklerin ardından grup karşılaştırmalarında bağımsız örneklemler t-testi ve tek yönlü ANOVA analizleri kullanılmıştır. Analiz sonuçları, güvenlik korucu sistemine yönelik algıların toplumda homojen bir biçimde dağılmadığını ve çeşitli sosyo-demografik değişkenler doğrultusunda anlamlı farklılıklar sergilediğini göstermiştir. Cinsiyet, çocuk sahibi olma durumu, gelir seviyesi, eğitim düzeyi ve mesleki konum özellikle hem başarı hem iletişim algısında belirleyici faktörler olarak öne çıkmıştır. Kadınların, çocuğu olmayan bireylerin, yüksek gelir ve yüksek eğitim düzeyine sahip katılımcıların sistemi daha olumlu değerlendirdiği görülmüştür. Meslek gruplarına göre yapılan değerlendirmelerde işveren ve memur gruplarının algılarının diğer gruplara göre daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. Buna karşın medeni durum ve yaş gruplarında özellikle iletişim boyutunda anlamlı bir farklılaşma saptanmamıştır. Bu bulgular, güvenlik korucu sisteminin yerel halk tarafından çeşitli toplumsal konumlara göre farklı biçimlerde değerlendirildiğini, dolayısıyla sistemin etkisinin bireysel ve sosyal faktörlerle yakından ilişkili olduğunu ortaya koymaktadır. Sonuç olarak araştırma, güvenlik korucu sisteminin yerel güvenlik algısı üzerindeki etkisini anlamaya yönelik literatüre önemli katkılar sunmakta; bölgesel güvenlik politikalarının sosyo-demografik farklılıkları dikkate alarak geliştirilmesi gerektiğini göstermektedir. Elde edilen sonuçlar doğrultusunda halkla iletişimi güçlendiren, bilgilendirme süreçlerini destekleyen ve farklı toplumsal gruplara yönelik esnek güvenlik stratejileri geliştirmenin sistemin etkinliğini artıracağı değerlendirilmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine how the village guard system shapes the security perceptions of the local population in Mardin, focusing specifically on the dimensions of perceived success and communication. A quantitative research design was employed, and data were collected through a structured questionnaire that measured both demographic characteristics and perceptions toward the village guard system. The conceptual framework of the study is grounded in literature on local security structures, state–citizen relations, and the socio-demographic determinants of security perception. Reliability and validity analyses confirmed strong internal consistency within the dimensions of perceived success and communication. Data were analyzed using SPSS, and statistical procedures including descriptive analyses, independent samples t-tests, and one-way ANOVA were conducted to determine group differences. The findings reveal that public perceptions of the village guard system do not display a homogeneous pattern; instead, they vary significantly across several socio-demographic variables. Gender, parental status, income level, educational attainment, and occupational position emerged as influential determinants of both perception dimensions. Women, individuals without children, and participants with higher income and education levels evaluated the system more positively. Occupational comparisons showed that employers and public servants reported higher levels of perceived success and communication than other groups. Conversely, marital status and age did not consistently produce significant differences, particularly in communication perception. These results indicate that the effectiveness and acceptance of the village guard system are closely linked to individuals' social positions, life circumstances, and socio-economic conditions. In conclusion, the study provides important contributions to the literature on local security mechanisms by demonstrating the multidimensional nature of security perception in regions where the village guard system is active.