ABDULHAYY el-LEKNEVÎ'NİN HAYATI VE el-ÂSÂRU'L-MERFÛ'A fi'l-AHBÂRİ'L-MEVDÛ'A ADLI ESERİ
ABDULHAYY al-LAKNAWI'S LIFE AND HIS WORK NAMED al-ASAR al-MARFUA fi al-AKHBAR al-MAWDUA
  1. Tez No: 1001383
  2. Yazar: HAYRULLAH ENGİN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ RAMAZAN ÖZMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: el-Leknevî, Hindistan, el-Âsâru'l-merfû'a, Uydurma, Rivâyet, al-Laknawi, India, al-Asar al-marfua, Fabricated, Rumor
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hadis Bilim Dalı
Özet
Abdulhayy el-Leknevî (1264-1304/1848-1886) XIX. yüzyılda iz bırakmış önemli şahsiyetlerden biridir. O, sadece İslâmi ilimlerle ilgilenmemiş çağın gereklerine uyarak fenni ilimlerde de dersler almış ve bu alanda eserler telif etmiştir. Başta babası olmak üzere birçok hocadan ders almış olan el-Leknevî, özellikle yetiştirdiği öğrenciler ve kısacık ömrüne rağmen telif ettiği yüzden fazla eserle İslâm'ın doğru anlaşılması yolunda gayret sarf etmiştir. Onun bu yolda telif ettiği eserlerden biri de el-Âsâru'l-merfûa fi'l-ahbâri'l-mevdûa'dır. Eser genel olarak belirli gün ve gecelerde kılınması tavsiye edilen namazlarla ilgili bir takım mevzû rivâyetleri içermektedir. Bu çalışmada müellifin yaşadığı dönemin bazı ayrıntılarına değinilerek onun çevresinden etkilenişi ve çevresini etkileyişi irdelenmiştir. Daha sonra müellifin hayatı, ailesi ve ilmi kişiliği tanıtılmaya çalışılmıştır. Çalışmanın asıl orijinal kısmını oluşturan bölümde ise eserin bazı teknik özellikleri açıklamanın yanı sıra eserin hangi kaynaklardan istifade ettiği tespit edilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Abdulhayy al-Laknawi (1264-1304 /1848-1886) is one of the most important personalities impressed in the XIX. century. He was not only interested in Islamic sciences, but he also took courses in sciences and compiled works on this field. al-Laknawi, who had taken lessons from a number of teachers, firstly from his father, has endeavored to be understood Islam more accurately, especially with the students he trained, and with more than a hundred works he wrote despite his short life span. One of the works that he has written in this way is al-Asar al-Marfua fi al-Akhbar al-Mawdua. The work generally includes untruth rumors about the recommended prayers to be performed on certain days and nights. In this study, some details of the author's lived period were touched upon and his influence from the environment and its influence on the environment were examined. Later, the writer's life, family and scientific personality were tried to be introduced. In the section that constitutes the original part of the work, it was attempted to clarify some technical features of the work as well as to identify the sources from which the work was used.