Hindistan'ın uluslararası sistem vizyonu
India's vision of the international system
  1. Tez No: 1001382
  2. Yazar: AVŞİN GÖÇEROĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKAN KARAASLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Devlet-halk ilişkileri, Devletlerarası ilişkiler, Dış ilişkiler, Ekonomik ilişkiler, Etnik ilişkiler, Relationships of state-public, Economic relations, Ethnic ties
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası Politik Ekonomi Ana Bilim Dalı
Özet
Hindistan, tarih boyunca stratejik coğrafi konumu, doğal kaynakları ve çoğulcu toplumsal yapısıyla küresel ölçekte dikkat çeken bir ülke olmuştur. İngiliz sömürge yönetiminin ardından 1947'de kazanılan bağımsızlık, Hindistan'ın ulusal çıkarlar temelinde yeni bir dış politika vizyonu geliştirmesine imkân tanımıştır. Bu dönemde ülke, bağlantısızlık politikası doğrultusunda ne Batı ne de Doğu bloğuna dâhil olmuş; stratejik özerkliği esas alan dengeli ve çok yönlü bir diplomasi benimsemiştir. Söz konusu yaklaşım, Hindistan'ın Soğuk Savaş süresince barışçıl ve dengeleyici bir aktör olarak konumlanmasını sağlamıştır. Günümüzde ise Hindistan, demografik gücü, ekonomik kapasitesi, askeri-stratejik potansiyeli ve teknolojik ilerlemeleriyle yalnızca Güney Asya'nın değil, uluslararası sistemin de yükselen aktörlerinden biri haline gelmiştir. Birleşmiş Milletler, BRICS ve G-20 gibi çok taraflı platformlarda artan etkinliği, Hindistan'ın küresel yönetişim süreçlerine daha fazla dâhil olma ve uluslararası sistemde temsil adaleti talep etme yönündeki stratejik hedeflerini yansıtmaktadır. Bu bağlamda Hindistan, tek taraflı bağımlılıklardan kaçınan ve çok kutuplu dünya düzeninde denge kurmayı amaçlayan bir dış politika yaklaşımı benimsemektedir. Hindistan'ın uluslararası arenadaki yükselişi yalnızca maddi güç unsurlarıyla değil; aynı zamanda normatif söylemi, çok taraflılık anlayışı ve stratejik esnekliğiyle zemin kazanmıştır. Bu çalışma, Hindistan'ın uluslararası sistem vizyonunu; uluslararası sistem içerisindeki konumu, tarihsel arka planı, bağlantısızlık mirası ve güncel küresel gelişmelerle birlikte ele alarak ortaya koymak ve analiz etmek amacıyla hazırlanmıştır. Çalışmada Hindistan'ın uluslararası sisteme dair vizyonu çok boyutlu bir bakış açısıyla değerlendirilmiştir. Çalışmanın temel argümanı Hindistan'ın uluslararası sistem vizyonunun; çok kutupluluğu destekleyen, ekonomik kalkınmayı dış politikayla uyumlu hale getiren, barışçıl yöntemleri ve diplomasiyi önceleyen, uluslararası örgütlerde işbirlğini önemseyen ve çok taraflılığa dayalı bir anlayıştan oluştuğu şeklindedir. Bu çerçevede Hindistan, mevcut uluslararası düzenin dönüşen yapısına uyum sağlayan ve çok merkezli küresel siyasette kendine özgü rol geliştiren bir küresel aktör olarak değerlendirilmektedir.
Özet (Çeviri)
Throughout history, India has been a country of global attention due to its strategic geographical location, natural resources, and pluralistic social structure. Independence in 1947, following British colonial rule, allowed India to develop a new foreign policy vision based on national interests. During this period, the country adopted a balanced and multifaceted diplomacy based on strategic autonomy, remaining neither part of the Western nor the Eastern bloc in line with its non-aligned policy. This approach enabled India to position itself as a peaceful and stabilizing actor during the Cold War. Today, India, with its demographic strength, economic capacity, military-strategic potential, and technological advancements, has become one of the rising actors not only in South Asia but also in the international system. Its increasing influence in multilateral platforms such as the United Nations, BRICS, and G-20 reflects India's strategic goals of greater involvement in global governance processes and demanding representational justice in the international system. In this context, India adopts a foreign policy approach that avoids unilateral dependencies and aims to establish balance in a multipolar world order. India's rise in the international arena is not solely due to material power; at the same time, it has gained ground through its normative discourse, understanding of multilateralism, and strategic flexibility. This study aims to present and analyze India's vision for the international system by considering its position within the international system, its historical background, its legacy of non-alignment, and current global developments. In this study, India's vision for the international system is evaluated from a multi-dimensional perspective. The main argument of the study is that India's vision for the international system consists of an understanding that supports multipolarity, aligns economic development with foreign policy, prioritizes peaceful methods and diplomacy, values cooperation in international organizations, and adopts a multilateralism-based perspective. Within this framework, India is considered a global actor that adapts to the transforming structure of the existing international order and develops its own unique role in multi-polar global politics.