Tiroidektomi ameliyatında sternotiroid kasın kesilmesinin ses ve yutma fonksiyonlarına etkisi: Prospektif çalışma
The effect of sternothyroid muscle division during thyroidectomy on voice and swallowing functions: A prospective study
- Tez No: 1001414
- Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM ÖZCAN, DR. SERAP BULUT ÇÖBDEN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: Tiroidektomi, Fonasyon, Laringoskopi, Yutma Bozuklukları, Ses Bozuklukları, Yaşam Kalitesi, Postoperatif Komplikasyonlar, Thyroidectomy, Phonation, Laryngoscopy, Deglutition Disorders, Voice Disorders, Quality of Life, Postoperative Complications
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Kayseri Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kulak, Burun, Boğaz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu prospektif kontrollü çalışmanın amacı, tiroidektomi sırasında sternotiroid kasın parsiyel kesilmesinin postoperatif ses ve yutma fonksiyonları üzerindeki etkilerini subjektif ve objektif değerlendirme yöntemleri ile kapsamlı biçimde analiz etmek ve elde edilen sonuçları demografik olarak benzer sağlıklı kontrol grubu ile karşılaştırmaktır. Gereç ve yöntem: Bu çalışma Haziran – Kasım 2025 tarihleri arasında Sağlık Bilimleri Üniversitesi Kayseri Tıp Fakültesi Kayseri Şehir Hastanesi Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrahisi Kliniğinde prospektif olarak yapıldı. Tiroidektomi endikasyonu konulan ve cerrahi yaklaşım olarak sternotiroid kası parsiyel kesilen 70 hasta çalışmaya dahil edildi. Kriterleri karşılayan 70 hastaya preoperatif dönemde Türkçe Ses Handikap İndeksi 10 (VHI 10) ve Türkçe-Yutma ile İlişkili Yaşam Kalitesi Ölçeği (T-SWAL-QOL) anketleri uygulandı, hastalara akustik analiz yapılarak Ortalama Temel Frekans (F0), % Jitter, % Shimmer, Gürültü Harmonik Oranı (NHR) ve Harmonik Gürültü Oranı (HNR) değerleri ölçüldü ve aerodinamik ölçüm yapılarak Maksimum Fonasyon Süresi (MFS) ve s/z oranı belirlendi. Fiberoptik Endoskopik Yutma Değerlendirmesi (Fiberoptic Endoscopic Swallowing Evaluation-FEES) yapıldı ve Yale Farengeal Rezidü Şiddet Derecelendirme Skalası aracılığıyla farengeal rezidü miktarları skorlandı. Hastalara postoperatif 1. haftada sadece VHI 10 ve T SWAL-QOL anketleri yapıldı ve postoperatif 1. ayda tüm değerlendirmeler tekrarlandı. Hasta grubu ile benzer demografik özelliklerde, tamamen sağlıklı ve gönüllü 70 katılımcıya VHI-10, T SWAL-QOL anketleri yapıldı, FEES endoskopik yutma değerlendirmesi yapılarak Yale Farengeal Rezidü Şiddet Derecelendirme Skalası aracılığıyla farengeal rezidü skorları hesaplandı ve akustik-aerodinamik ses analizi yapılarak değerlendirildi. Hasta ve kontrol grupları karşılaştırıldı; ayrıca benign-malign patoloji sonuçlarına, unilateral-bilateral cerrahi uygulamalarına, eğitim düzeyine ve kadın-erkek cinsiyete göre alt grup analizleri yapıldı. Bulgular: Hasta grubunda, postoperatif erken dönemde subjektif disfonik şikayetlerde sınırlı artış izlenirken, 1. ayda ise preop ve postop 1. hafta sonuçlarına kıyasla iyileşme gözlendi. Objektif ses parametrelerinde ise klinik olarak anlamlı bozulma saptanmadı; bazı parametrelerde istatistiksel değişiklikler gözlenmekle birlikte tüm değerlerin fizyolojik sınırlar içinde kaldığı görüldü. Yutma değerlendirmesinde ise T SWAL-QOL skorları postoperatif dönemde iyileşme lehine artış gösterdi; Yale Farengeal Rezidü değerlendirmesinde ise özellikle piriform sinüs rezidü miktarında anlamlı azalma izlendi. Subjektif ve objektif ses ile yutma değerlendirmeleri arasında anlamlı korelasyon saptandı. Tek ve çift taraflı tiroidektomiler ile benign ve malign patolojiler arasında klinik olarak anlamlı fonksiyonel farklılıklar izlenmedi. Hasta grubunun preoperatif dönem sonuçları kontrol grubuna kıyasla subjektif ses (VHI) ve yutma parametreleri (T SWAL-QOL ve Yale Farengeal Rezidü Şiddet Skorları) açısından anlamlı derecede daha düşük fonksiyonel düzey gösterdi. Sonuç: Sternotiroid kasın parsiyel kesilmesi, postoperatif dönemde klinik olarak anlamlı ses ve yutma fonksiyon kaybına yol açmamaktadır. Bulgular, cerrahi gereklilik halinde sternotiroid kas kesilmesinin fonksiyonel açıdan güvenle uygulanabileceğini desteklemektedir. Daha geniş örneklemli ve uzun dönemli çalışmalar ile sonuçların desteklenmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this prospective controlled study was to comprehensively evaluate the effects of partial sternothyroid muscle division during thyroidectomy on postoperative voice and swallowing functions using both subjective and objective assessment tools, and to compare the outcomes of demographically matched healthy control group. Materials and methods: This prospective study was conducted between June and November 2025 at the Department of Otorhinolaryngology and Head and Neck Surgery, Kayseri City Hospital. Seventy patients with an indication for thyroidectomy in whom partial sternothyroid muscle division was performed as part of the surgical approach were enrolled. All eligible patients completed the Turkish version of the Voice Handicap Index-10 (VHI-10) and the Turkish Swallowing Quality of Life Questionnaire (T-SWAL-QOL TR) preoperatively. Acoustic voice analysis was performed to obtain mean fundamental frequency (F0), percent jitter, percent shimmer, noise-to-harmonic ratio (NHR), and harmonic-to-noise ratio (HNR). Aerodynamic evaluation included measurement of maximum phonation time (MFS) and the s/z ratio. Swallowing function was objectively assessed using Fiberoptic Endoscopic Evaluation of Swallowing (FEES), and pharyngeal residue was graded according to the Yale Pharyngeal Residue Severity Rating Scale.At postoperative week 1, only VHI-10 and T-SWAL-QOL TR questionnaires were administered. At postoperative month 1, all subjective and objective assessments were repeated. A control group consisting of 70 healthy volunteers with comparable demographic characteristics was also evaluated. The control participants completed the VHI-10 and T-SWAL-QOL TR questionnaires, underwent acoustic and aerodynamic voice analysis, and were assessed with FEES using the Yale Pharyngeal Residue Severity Rating Scale. Comparisons were performed between patient and control groups. Additionally, subgroup analyses were conducted according to benign versus malignant pathology, unilateral versus bilateral surgery, educational level, and sex. Results: In the patient group, a limited increase in subjective dysphonic complaints was observed in the early postoperative period, followed by improvement at postoperative month 1. objective voice parameters did not demonstrate clinically significant deterioration. Although certain parameters showed statistical differences, all values remained within physiological limits. In swallowing assessment, T-SWAL-QOL TR scores demonstrated postoperative improvement. In the objective evaluation, a significant reduction in pharyngeal residue was observed particularly at the level of the piriform sinus based on the Yale Pharyngeal Residue Severity Rating Scale. Significant correlations were identified between subjective and objective voice and swallowing measures. No clinically meaningful functional differences were observed between unilateral and bilateral thyroidectomy procedures or between benign and malignant pathologies. Preoperatively, the patient group exhibited significantly lower functional levels compared to the control group in terms of subjective voice outcomes (VHI) and swallowing parameters (T-SWAL-QOL TR and Yale Pharyngeal Residue Severity Scores). Conclusion: Partial division of the sternothyroid muscle does not result in clinically significant impairment of postoperative voice or swallowing function. The findings support that sternothyroid muscle division, when required for surgical exposure, can be performed safely without causing meaningful functional deterioration. Further studies with larger sample sizes and longer follow-up periods are warranted to confirm these results.