Tiroidektomi sonuçlarımızın retrospektif değerlendirilmesi
Retrospective evaluation of thyroidectomy results
- Tez No: 625938
- Danışmanlar: PROF. DR. AYDIN ACAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: kanser, biyosi, komplikasyon, nodül, boyun, carcinoma, biopsy, complication, nodule, neck
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Otuz dört hastadan oluşan serimizde 11 olguda (%32.35) papiller karsinom, 5 olguda (%14.7) papiller mikrokarsinom, 2 olguda (%5.88) foliküler adenom 13 olguda (%38.23) nodüler hiperplazi 1 olguda (%2.94) medüller karsinom ve 2 olguda (%5.88) hashimoto tiroiditis tespit eilmiştir. Otuz dört hastadan 1 (%2.94) hastaya tek taraflı sol hemitiroidektomi, 2 (%5.88) hastaya tamamlayıcı tiroidektomi, 17 (%50) hastaya total tiroidektomi, 3(%8.83) hastaya total tiroidektomi ve santral boyun diseksiyonu, 1(%2.94) hastaya ise total tiroidektomi ve santral boyun diseksiyonu, 6(%17.64) hastaya ise total tiroidektomi ve santral boyun diseksiyonu ve tek tarafllı fonksiyonel boyun diseksiyonu, 1 hastaya ise tatal tiroidektomi ve santral boyun diseksiyonu ile bilateral fonksiyonel boyun diseksiyonu yapıldı. 2 hastamızda suprakrikoid larenjektomi ve boyun diseksiyonu sonucunda 1 adet lenf nodunda papiller karsinoma metastazı olması nedeni ile total tiroidektomi ve santral boyun diseksiyonu yapıldı. 1 hastamıza ise total larenjektomi ve bilateral boyun diseksiyonu ameliyatında subglattik uzanım nedeni ile tek taraflı tiroidektomi yapılmasını takiben tiroidektomi materyalinde medüller karsinom saptanması üzerine tamamlayıcı tiroidektomi ve satral boyun diseksiyonu yapıldı. Çalışmaya dahil edilen 34 hastanın 22'si (%64.7)kadın, 12'si(%35.3) erkekti. Yaş ortalaması 44.5 olarak bulundu. Tiroidektomi yapılan 34 olgudan 1'inde(%2.94) bilateral kord vokal paralizisi gelişmesi üzerine trakeatomi açıldı.1 hastada tek taraflı geçici kord vokal paralizisi gelişti. Bir hastada (%2.94) hematom gelişti. Iki (%5.88) hastada hipokalsemi gelişti. Postoperatif dönemde mortalite gelişmedi. Tiroidektomi ve boyun diseksiyonu operasyonu KBB kliniğince yapılan bir operasyondur.
Özet (Çeviri)
11 cases (32.35%) of papillary carcinoma , 5 cases (14.7%) of papillary microcarcinoma, 2 cases (5.88%) follicular adenoma, 13 cases (38,23%) of noduler hyperplasia, 1 case (2.94%) of medullary carcinoma and 2 cases (5.88%) of hashimoto thyroiditis have been identified in our series consisting of 34 patients. For 34 patients, in 1 (2.94%) patient unilateral left hemi thyroidectomy,in 2 patients (5.88%) completion thyroidectomy, in 17 (50%) patients total thyroidectomy, in 3 (%8.83) patients total thyroidectomy and central neck dissection in 1 (%2.94) patient completion thyroidectomy and central neck dissection and unilateral functional neck dissection, and in 1 patient total thyroidektomy and central neck dissection and bilateral functional neck dissection was performed. In two (%5.88) patients, total thyroidektomy and central neck dissection was performed because of detection of lymph node metastasis of papillary carcinoma in one lymph node after supracricoid laryngectomy and neck dissection. In one of our patient completion thyroidectomy and central neck dissection was performed because of the determination of medullary carcinoma on the thyroidectomy specimen obtained after unilateral thyroidectomy that peformed for subglottic extension at total laryngectomy and bilateral neck dissection surgery. 22 of 34 patients in the study (64.7%) were female and 12 (35.3%) were male. The mean age was 44.5. In one of 34 cases (2.94%) of thyroidectomy, tracheotomy was performed because of development of bilateral vocal cord paralysis. In one patient (2.94%) transient unilateral vocal cord paralysis occured. In one patient hematoma occured. Two (5.88%) patients developed hypocalcemia. There were no deaths in the postoperative period. Thyroidectomy and neck dissection surgery is an operation of ENT clinics.