Transoral endoskopik tiroidektomi ile klasik tiroidektominin postoperatif inflamatuar yanıt, kozmezis ve ağrı palyasyonu açısından prospektif olarak karşılaştırılması
Comparison of transoral endoscopic thyroidectomy with conventional thyroidectomy regarding postoperative inflammatory response, cosmesis and pain palliation prospectively
- Tez No: 615932
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ULUDAĞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: TOETVA, tiroidektomi, inflamatuar yanıt, ağrı, kozmezis
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Giriş-Amaç: Tiroidektomi, genel cerrahi ve endokrin cerrahisi kliniklerinde en sık uygulanan cerrahi girişimler arasında başı çekmekte olup; cerrahi sonrası minimal komplikasyon, minimal ağrı ve maksimum kozmetik görüntü amaçlanmaktadır. Ülkemizde de tiroidektomi en sık yapılan ameliyatlar arasındadır. Tiroidektomi için boyundaki izin görünürlüğünü ve uzunluğunu minimalize edecek birçok yöntem denenmiştir. Bu çalışmada amacımız klasik Kocher'in kolye insizyonu ile yapılan tiroidektomiler ile TOETVA yöntemiyle yapılan tiroidektomileri postoperatif kozmezis, hasta memnuniyeti, ağrı ve inflamatuar yanıt açısından karşılaştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmaya, kliniğimizde Eylül 2019-Ocak 2020 tarihleri arasında, benign tiroid hastalığı nedeniyle iki ayrı yöntemle tiroidektomi uygulanan 18-65 yaş arası kadın hastalar dahil edildi. Tüm hastalarda inflamatuar cevabı değerlendirmek için, CRP (C – reaktif protein), WBC ( Beyaz kan hücresi), IL-6 ( İnterlökin 6) düzeyleri görüldü. Postoperatif dönemde ağrıya verilen yanıtı takip amacıyla, Vizüel Analog Skalası (VAS) ve Verbal Rating Skoru (VRS) sistemlerinden yaralanıldı. Ayrıca her iki grup kozmezis ve hasta memnuniyeti açısından, Vancouver Skar Skalası ve Modifiye Stony Brook Skar Skalası kullanılarak değerlendirildi. Bulgular: TOETVA grubu hastlarında postoperatif özellikle çene ve alt dudak çevresinde ağrı hissinin anlamlı farklı olduğu görüldü. Inflamatuvar yanıt açısından özellikle postoperatif 1.gün ve 2.günde TOETVA grubunda CRP sonuçlarının anlamlı yüksek olduğu saptandı. Hastaların kozmezis ve memnuniyet sonuçlarının hastaların beklentileriyle değiştiği görüldü. Sonuç: TOETVA yöntemi açık tiroidektomiye göre daha minimal invaziv bir yöntem olmamasına rağmen,genel komplikasyon oranları açık tiroidektomi ile benzerdir. TOETVA ameliyatında çenede uyuşma erken dönem sık olmakla birlikte zamanla azalan geçici bir komplikasyondur. Bir NOTES yöntemi olan TOETVA özellikle estetik beklentisi olan hastalarda tercih edilebilecek güvenli cerrahi bir tekniktir. Henüz yeni bir yöntem olan TOETVA hakkında daha geniş ve daha uzun süreli çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT COMPARISON OF TRANSORAL ENDOSCOPIC THYROIDECTOMY WITH CONVENTIONAL THYROIDECTOMY REGARDING POSTOPERATIVE INFLAMMATORY RESPONSE, COSMESIS AND PAIN PALLIATION PROSPECTIVELY Aim: Thyroidectomy, is among the most common surgical interventions in general surgery and endocrine surgery clinics. Minimal complication, minimal pain and maximum cosmetic appearance are aimed after surgery. In our country, thyroidectomy is also among the most common applied surgeries. Many techniques have been tried to minimize the visibility and length of the neck scar. In this study, our aim is to compare open thyroidectomies with TOETVA method in terms of postoperative cosmesis, patient satisfaction, pain and inflammatory response. Material and Methods: The current study included female patients (18-65 years) with benign thyroid diseases whom were operated with two different techniques, between September, 2019 and January-2020. CRP (C-reactive protein), WBC (white blood cells) and IL-6 (Interleukin 6) levels were measured in all patients for evaluating the inflammatory response. Visual Analogue Scale (VAS) and Verbal Rating Score (VRS) systems were used to monitor the response to pain in the postoperative period. In addition, both groups were evaluated for postoperative cosmesis and patient satisfaction using the Vancouver Scar Scale and the Modified Stony Brook Scar Scale. Results: In TOETVA group, postoperative pain was found to be significantly different, especially around the chin and lower lip. In terms of inflammatory response, especially in the postoperative 1st and 2nd days, CRP results were found to be significantly higher in the TOETVA group. It was found that the results of cosmesis and patient satisfaction changed according to the expectations of the patients. Conclusion: Although the TOETVA technique is not less invasive compared to open surgery, complication rates are similar with each other. The numbness of the chin is a frequentl y confronted complication in the early postoperative period of TOETVA, but it is a permanent one improving over time. TOETVA, a method of NOTES, is a safe surgical technique that can be preferred especially in patients with aesthetic expectations. More extensive and long-term studies are needed about TOETVA, which is a new method. Keyword: TOETVA, thyroidectomy, inflammatory response, pain, cosmesis