Canlandırma sinemasının biçimsel ve anlatısal özellikleri
The specialities of form and narrative in animation
- Tez No: 100147
- Danışmanlar: PROF.DR. OĞUZ ONARAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Radyo-Televizyon, Sahne ve Görüntü Sanatları, Radio and Television, Performing and Visual Arts
- Anahtar Kelimeler: Canlandırma sineması, canlandırma teknikleri, fümsel anlatı IV
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
ÖZET CANLANDIRMA SİNEMASININ BİÇİMSEL VE ANLATISAL ÖZELLİKLERİ Egemen Özkan Radyo-Televizyon-Sinema Bölümü Yüksek Lisans Tez Danışmanı : Prof. Dr. Oğuz Onaran Haziran,2001 Bu çalışmada canlandırma sinemasına ait biçimsel ve anlatısal özellikler ve farklılıklar incelenmiştir. Canlandırma sinemasının tarihçesi, tüm gelişimi, öncü filmcileri, okul ve stüdyoları ile incelenmiştir. Kronolojik bir zaman dizini içerisinde, canlandırma sineması içerisinde ortaya çıkmış teknikler betimlenmiştir. Canlandırma filmlerinin görüldüğü film biçemleri incelenmiştir. Canlandırma sinemasındaki anlatısal farklılıkların, gerçekliğe öykünme ya da yeni bir gerçeklik yaratma tartışmalarının yanısıra, canlandırma filmlerinin teknik özellikleri ve farklılıkları yüzünden oluşabileceği düşüncesiyle, çeşitli iki boyutlu ve üç boyutlu canlandırma teknikleri tanıtılmıştır. Daha sonra, canlandırma sinemasına ait biçimsel ve anlatısal farklılıklar, canlandırma filmlerinin yapım süreçleri ve canlı ( live-action ) sinemaya ait anlatı kavramlarıyla karşılaştırmalı olarak ele alman anlatısal özellikler bağlamında tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE SPECIALITIES OF FORM AND NARRATIVE IN ANIMATION Egemen Özkan M.A. in Radio-Television-Cinema Supervisor: Prof. Dr. Oğuz Onaran June, 2001 In this study, the specialities of form and narrative in animation is examined. The progression, pioneers, schools and studios in animation history is analysed. In a chronological continuum, the animation techniques are described. The film styles of animated movies are analysed. With all the discussions about the mimesis or the creation of a new reality in animation, and by keeping in mind that the differences of narrative in animation may occur because of the technical specialities and differences of animated movies, the two dimensional and three dimensional animation techniques are introduced. After all, the differences of narrative and form in animation are discussed in the context of narrative concepts quoted from live action cinema, besides the production process of animated movies. Keywords : Animation, animation techniques, film form and narrative