TIMSS 2023 uygulamasında Türk öğrencilerin matematik ve fen başarılarını yordayan okul değişkenleri
School variables predicting Turkish students' achievement in mathematics and science in the TIMSS 2023 assessment
  1. Tez No: 1001479
  2. Yazar: BERAT YILDIRIM BEGUN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZGE ALTINTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: TIMSS 2023, Akademik Başarı, Geniş Ölçekli Test, Okul Değişkenleri, IEA IDB Analyzer, Fen başarısı, Matematik başarısı, Okul bağlamı değişkenleri, Uluslararası Matematik ve Fen Araştırmasında Eğilimler, TIMSS 2023, Academic Achievement, Large Scale Assessment, School Variables, IEA IDB Analyzer, Science achievement, Mathematics achievement, School context variations, Trends in International Mathematics and Science Study
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitimde Ölçme ve Değerlendirme Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmada, TIMSS 2023 uygulamasında Türk öğrencilerin matematik ve fen başarılarını yordayan okul ile ilgili değişkenlerin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırma, genel tarama modellerinden ilişkisel tarama modeli niteliğindedir. TIMSS 2023 uygulamasının Türkiye için hedef evreni, Türkiye'de 4. ve 8. sınıf düzeylerinde öğrenim gören öğrencilerden oluşmaktadır. Bu çalışma Türkiye ulusal örneklemine ait verilerin ikincil analizi niteliğindedir. Buna göre bu araştırmada; bilgisayar tabanlı olarak gerçekleştirilen uygulamanın, 2-5 Mayıs 2023 tarihlerinde 8. sınıf düzeyinde uygulamaya katılan 141 okuldan 4925 öğrenci ile 22-26 Mayıs 2023 tarihlerinde 4. sınıf düzeyinde uygulamaya katılan 141 okuldan 4541 öğrenciye ait veriler kullanılmıştır. TIMSS 2023 uygulamasında 4. ve 8. sınıf Türk öğrencilerinin matematik ve fen başarılarını yordayan okul değişkenleri IEA IDB Analyzer yazılımı kullanılarak standart çoklu regresyon analizi aracılığıyla ortaya konmuştur. 4. sınıf Türk öğrencilerinin matematik ve fen başarı puanlarını yordamada devamsızlık, okulun sosyoekonomik avantajlı kompozisyonu, okulun akademik başarıya verdiği önem ve akran zorbalığına uğramama değişkenleri pozitif yönde ve istatistiksel olarak manidar yordayıcılar olarak tespit edilmiştir. Kurulan regresyon modelinin 4. sınıf matematik başarısına ait varyansın %22'sini ve fen başarısına ait varyansın %20'sini açıklayabildiği belirlenmiştir. 8. sınıf Türk öğrencilerinin matematik ve fen başarı puanlarını yordamada devamsızlık, akran zorbalığına maruz kalmama ve okulun akademik başarıya verdiği önem değişkenleri pozitif yönde ve istatistiksel olarak manidar yordayıcılar olarak tespit edilmiştir. Diğer taraftan öğrencilerdeki okula aidiyet duygusunun 8. sınıf düzeyindeki Türk öğrencilerin fen başarısını negatif yönde yordadığı ancak istatistiksel açıdan düşük de olsa manidar olduğu sonucu bulunmuştur. Kurulan regresyon modelinin 8. sınıf matematik başarısına ait varyansın %16'sını ve fen başarısına ait varyansın %16'sını açıklayabildiği belirlenmiştir. Bu bağlamda araştırmanın sonuçları; Türk öğrencilerin matematik ve fen başarılarını yordayan okula ilişkin faktörlerin anlaşılmasına katkı sağlarken, eğitim politikalarının ve uygulamalarının geliştirilmesine yönelik önemli bir veri sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
TThis study aims to examine school-related variables that predict Turkish students' mathematics and science achievement in the TIMSS 2023 assessment. The research is a correlational survey model within the general survey models. In Turkey, the TIMSS 2023 target population comprises students enrolled in the fourth and eighth grades. This study is a secondary analysis of the Turkish national sample. Both grade-level administrations were computer-based. Accordingly, the study used data from 4,925 eighth-grade students in 141 schools who participated on 2–5 May 2023, and 4,541 fourth-grade students in 141 schools who participated on 22–26 May 2023. In the TIMSS 2023 assessment, the school variables predicting the mathematics and science achievements of Turkish students in fourth and eighth grades were identified using standard multiple regression analysis with the IEA IDB Analyzer software. The variables of absenteeism, the socioeconomically advantaged composition of the school, school emphasis on academic success, and not being subjected to peer bullying were found to be positive and statistically significant predictors of fourth-grade Turkish students' mathematics and science achievement scores. It was determined that the regression model established explains 22% of the variance in fourth-grade mathematics achievement and 20% of the variance in science achievement. The variables of absenteeism, not being subjected to peer bullying, and the school's emphasis on academic achievement were found to be positive and statistically significant predictors of the mathematics and science achievement scores of eighth-grade Turkish students. On the other hand, it was found that students' sense of belonging to the school negatively predicted the science achievement of Turkish students in the eighth- grade, although it was statistically significant, albeit to a low degree. It was determined that the regression model established could explain 16% of the variance in eighth-grade mathematics achievement and 16% of the variance in science achievement. In this context, the results of the study contribute to the understanding of school-related factors that predict Turkish students' mathematics and science achievement, while providing important data for the development of educational policies and practices.