Reconceptualizing living heritage as a dynamic socio-spatial organism: The case of Milas
Yaşayan mirasın dinamik bir sosyo-mekânsal organizma olarak yeniden kavramsallaştırılması: Milas örneği
- Tez No: 1001478
- Danışmanlar: PROF. DR. CEMİLE NİL UZUN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
- Anahtar Kelimeler: Yaşayan Miras, Toplum-Miras Alanı İlişkisi, Devamlılık, Değişim, Gündelik Yaşam, Living Heritage, Community-Heritage Place Relation, Continuity, Change, Everyday Life
- Yıl: 2026
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Bilim Dalı
Özet
Bu tez, yaşayan miras alanlarını, toplulukların gündelik yaşam pratikleri içinde sürekli olarak yeniden üretilen, dönüşen ve bu dönüşüm yoluyla varlığını sürdüren dinamik bir sosyo-mekânsal organizma olarak yeniden kavramsallaştırmayı amaçlamaktadır. Çalışmanın temel problemi, Türkiye'de mevcut koruma yaklaşım ve uygulamalarının, kentsel sit alanı olarak tanımlanan yaşayan miras alanlarının gündelik yaşamla kurduğu ilişkileri, toplulukların mekânla kurduğu bağları ve bu bağların zamansal dönüşümünü yeterince görünür kılamamasıdır. Tezin temel hipotezi, yaşayan miras alanlarının sürekliliğinin; toplumun miras alanıyla kurduğu farklı ilişki biçimlerinin, bu ilişki biçimlerinin devamlılık ve değişim süreçleri içindeki dönüşümünün ve miras alanında gündelik yaşam dinamiklerinin anlaşılması yoluyla mümkün olduğudur. Bu doğrultuda, yaşayan mirasın korunmasına yönelik etkili ve sürdürülebilir bir yaklaşımın geliştirilmesi gerekliliği savunulmaktadır. Bu hipotez doğrultusunda tez kapsamında, yaşayan miras alanlarını anlamaya ve değerlendirmeye yönelik özgün ve bütüncül bir tanıma ve değerlendirme yaklaşım geliştirilmiştir. Geliştirilen yaklaşım, yaşayan mirası homojen bir mekânsal bütünlük olarak ele almak yerine; toplum, devamlılık ve değişim ile gündelik yaşam bileşenlerini karşılıklı etkileşim içinde değerlendiren çok boyutlu bir analitik çerçeve sunmaktadır. Bu yaklaşım, Milas Kentsel Sit Alanı örnek alanında alan çalışması, görüşmeler, Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS) tabanlı mekânsal analizler ve gözlemler aracılığıyla uygulanmıştır. Çalışma, yaşayan miras alanlarının farklı karakter alanlarına sahip olduğunu ve bu alanların gündelik yaşamla kurdukları ilişkinin niteliği, süreklilik kapasitesi ve kırılganlık düzeylerinin farklılaştığını ortaya koymaktadır. Tez, yaşayan mirasın Türkiye'de yasal düzenlemeler çerçevesinde açık ve bütüncül biçimde tanınması gerekliliğine işaret etmekte; koruma amaçlı imar planları, alan yönetim planları ve yerel ölçekli karar alma süreçleri için destekleyici bir analiz altyapısı önermektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to reconceptualise living heritage places as dynamic socio-spatial organisms that are continuously reproduced, transformed, and sustained through the everyday life practices of communities. The main problem addressed by the study lies in the inadequacy of current conservation approaches and practices in Türkiye to sufficiently render visible the relationships between living heritage places, defined as urban conservation sites, and everyday life. The central hypothesis of the thesis is that the continuity of living heritage places can be ensured through understanding the diverse forms of relationships that communities establish with heritage places, the transformation of these relationships within processes of continuity with change, and the dynamics of everyday life within heritage areas. Accordingly, the study argues for the necessity of developing an effective and sustainable approach to the conservation of living heritage. In line with this hypothesis, the thesis develops an original and holistic approach for the recognition and assessment of living heritage places. Rather than treating living heritage as a homogeneous spatial entity, the proposed approach offers a multidimensional analytical framework that evaluates community, continuity, change, and everyday life as interrelated components. This approach was applied in Milas Urban Conservation Area through fieldwork, interviews, Geographical Information Sytems (GIS)-based spatial analyses, and observations. The findings demonstrate that living heritage places comprise distinct character areas, and that these areas differ in terms of the nature of their relationship with everyday life, their capacity for continuity, and their levels of vulnerability. The dissertation emphasises the necessity of explicitly and holistically recognising living heritage within the legal framework in Türkiye, and proposes a supportive analytical framework for conservation-oriented development plans, site management plans, and local decision-making processes.