Fuchs endotel kornea distrofili hastalarda görme keskinliği ve korneal parametrelerin diurnal değişimi
Diurnal variation of visual acuity and corneal parameters in patients with fuchs endothelial corneal dystrophy
- Tez No: 1001481
- Danışmanlar: PROF. DR. TUNCAY KÜSBECİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: Diurnal değişimi, Fuchs endotel kornea distrofisi, Krachmer sınıflaması, Speküler mikroskopi, Diurnal variation, Fuchs endothelial corneal dystrophy, Krachmer classification, Specular microscopy
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: İzmir Bayraklı Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Fuchs Endotel Kornea Distrofisi (FECD) tanılı hastalarda klinik, topografik ve speküler mikroskopik parametrelerin diurnal değişimini değerlendirmek. Gereç ve Yöntem: FECD tanısı ile takip edilen 33 hastanın 44 gözü ve yaş ve cinsiyet açısından benzer 33 sağlıklı hasta dahil edildi. Hastalar Krachmer sınıflamasına göre evrelendirildi. Tüm katılımcılarda başlangıç (T0), 1. zaman noktası (T1) ve 2. zaman noktası (T2) olmak üzere üç farklı zamanda en iyi düzeltilmiş görme keskinliği (EİDGK), göz içi basıncı (GİB), pakimetrik ölçümler, speküler mikroskopik, topografik ,tek seferlik glokom oct ölçümleri ve tek seferlik gonyoskopik muayene ile iridokorneal açı ölçümü yapıldı. İstatistiksel analizlerde doğrusal karışık etkili modeller ve nested lineer mixed-effects modeller kullanıldı. Anlamlılık düzeyi p < 0.05 olarak kabul edildi. Bulgular: FECD grubunda görme keskinliği diurnal değişimi istatistiksel olarak anlamlı değişim gösterirken, kontrol grubunda anlamlı bir değişiklik saptanmadı. Gruplar arası karşılaştırmada ise tüm zaman noktalarında FECD grubunun görme keskinliği değerlerinin kontrol grubuna kıyasla anlamlı derecede daha düşük olduğu belirlendi (p < 0.001). Göz içi basıncı açısından gruplar arasında anlamlı fark izlenmemekle birlikte, FECD grubunda zaman içerisinde istatistiksel olarak anlamlı değişimler gözlendi. Anatomik parametreler (aksiyel uzunluk, ön kamara derinliği ve iridokorneal açı) bakımından ise gruplar arasında anlamlı farklılık saptanmadı (p>0.05). Speküler mikroskopik değerlendirmede endotel hücre yoğunluğu açısından gruplar arasında belirgin fark saptanmadı. Sonuç: FECD, esas olarak kornea endoteline sınırlı progresif bir distrofidir ve klinik değerlendirmede tek bir zaman noktasındaki ölçümler yeterli olmayabilir. Hastalığın evresi ve diurnal değişim ile birlikte değerlendirilmelidir.
Özet (Çeviri)
Purpose: To evaluate the diurnal variation of clinical, topographic and specular microscopic parameters in patients diagnosed with Fuchs Endothelial Corneal Dystrophy (FECD). Materials and Methods: Thirty-three patients diagnosed with FECD and 44 eyes were included, along with 33 healthy patients matched for age and gender. Patients were staged according to the Krachmer classification. Best-corrected visual acuity was measured at three different time points in all participants: baseline (T0), first time point (T1), and second time point (T2). (BCVA), intraocular pressure (IOP), pachymetric measurements, specular microscopy, topography, single-session OCT measurements for glaucoma, and a single-session gonioscopic examination to measure the iridocorneal angle. Statistical analyses employed linear mixed-effects models and nested linear mixed-effects models. The significance level was set at p < 0.05. Results: In the FECD group, visual acuity showed statistically significant diurnal variation, whereas no significant change was detected in the control group. In the intergroup comparison, it was determined that the visual acuity values of the FECD group were significantly lower than those of the control group at all time points (p < 0.001). Although no significant difference was observed between the groups in terms of intraocular pressure, statistically significant changes were observed over time in the FECD group. No significant differences were found between the groups in terms of anatomical parameters (axial length, anterior chamber depth, and iridocorneal angle) (p>0.05). In specular microscopic evaluation, no significant difference was found between the groups in terms of endothelial cell density. Conclusion: FECD is essentially a progressive dystrophy limited to the corneal endothelium, and measurements taken at a single point in time may not be sufficient for clinical assessment. The stage of the disease and diurnal variation should be taken into account.