Ön segment parametrelerinin desme membran endotelyal keratoplasti (DMEK) uygulanan hastalarda cerrahi başarı üzerine etkisi
  1. Tez No: 644971
  2. Yazar: SEMİH ÇAKMAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET KIRGIZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Desme membran endotelyal keratoplasti, Fuchs'endotel distrofisi, psödofakik büllöz keratopati, ön kamara derinliği, santral kornea kalınlığı, Anterior chamber depth, central corneal thickness, Descemet membrane endothelial keratoplasty, Fuchs' endothelial dystrophy, pseudophakic bullous keratopathy
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Beyoğlu Göz Eğitim Ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Amaç: Endotel yetmezliği olan olgularda, Desme membran endotelyal keratoplasti (DMEK) cerrahisi öncesindeki parametrelerden cerrahi sonuçlar için öngörücü faktörler belirlemek. Ayrıca, tekrar keratoplasti gereken olgularda cerrahi öncesi yatkınlık oluşturan faktörler incelenecektir. Gereç ve Yöntem: Bu prospektif gözlemsel çalışmaya, Mart 2019 ile Mart 2020 tarihleri arasında Fuchs'endotel distrofisi (FED) ve psödofakik büllöz keratopati (PBK)'ye bağlı endotel yetmezliği nedeniyle primer DMEK cerrahisi uygulanan olgular alındı. Tüm olgulara ayrıntılı oftalmolojik muayene yapıldıktan sonra korneal topografik analizleri, ön segment optik koherens tomografisi (ÖS-OKT) çekimleri, endotel hücre yoğunluğu (EHY), ve aksiyel uzunluk (AU) ölçümleri bakıldı. Takip süresi boyunca endotel yatışık olan olgular cerrahi olarak başarılı olarak kabul edildi. Cerrahi öncesinde bakılan parametrelerin cerrahi sonrasında gruplara göre değişimleri ve parametrelerin cerrahi başarı üzerindeki etkileri incelendi. Bulgular: Çalışmamıza 43 olgunun 43 gözü dahil edildi. Hastaların yaş ortalaması 68,58±8,51 yıldı. Olguların 18'ine (%41,9) FED nedeniyle; 25'ine (%58,1) PBK nedeniyle DMEK yapıldı. Ameliyat öncesine ortalama 1,73±0,74 LogMAR (minimum çözünürlük açısının logaritma eşdeğeri) olan görme keskinliği, son kontrolde 0,31±0,29 idi. Santral kornea kalınlığı (SKK) ortalamalarındaki yükseklik (p=0,026) ve ön kamara derinliği (ÖKD) ortalamalarındaki düşüklüğün (p=0,001), cerrahi başarıyı etkileyen faktörler olduğu belirlendi. Cerrahi öncesindeki ölçümlerin cerrahi başarı üzerinde etkisi olan SKK ve ÖKD değerleri için için kestirim değerleri belirlendi. Cerrahi öncesindeki SKK değerleri için >770 μm değerinin cerrahi sonrasında tekrar keratoplastiye gitme riskini 8,75 kat artırdığı bulundu. Cerrahi öncesindeki ÖKD ölçümü içinse ≤2,5 mm değeri tekrar keratoplasti yapılma riskini 2,92 kat artırdığı bulundu. Sonuç: Endotel yetmezliği olan olgularında zaman geçtikçe kornea kalınlığı da arttığı için erken cerrahi yapılması daha başarılı sonuçlar alınması açısından önemlidir. Düşük ÖKD değerleri olan olgularda DMEK cerrahisi sırasında ÖKD artırmak için kombine katarakt cerrahisi yapılması düşünülebilir.
Özet (Çeviri)
Purpose: To determine the predictive factors for surgical results from the parameters before Descemet membrane endothelial keratoplasty (DMEK) surgery in patients with endothelial dysfunction. In addition, factors that cause predisposition before surgery in cases requiring repeat keratoplasty will be examined. Material and Method: In this prospective observational study, patients who underwent primary DMEK surgery for to endothelial dysfunction due to Fuchs' endothelial dystrophy (FED) and pseudophakic bullous keratopathy (PBK) between March 2019 and March 2020 were included. After detailed ophthalmologic examination, corneal topographic analysis, anterior segment optical coherence tomography (AS-OCT) scans, endothelial cell density (ECD), and axial length (AL) measurements were performed in all cases. Surgical success was defined as no endothelial insufficiency during the follow-up period. The changes in the parameters checked before surgery according to the groups after surgery and the effects of the parameters on surgical success were examined. Results: Forty-three eyes of 43 patients were included in this study. The mean age of the patients was 68.58 ± 8.51 years. DMEK surgery was performed in 18 (41.9%) of the cases due to FED, and in 25 (58.1%) due to PBK. The mean visual acuity was 1.73 ± 0.74 LogMAR ( Logarithm of the Minimum Angle of Resolution) before surgery and 0.31 ± 0.29 at the last control. Thicker central corneal thickness (CCT) values (p = 0.026) and lower mean anterior chamber depth (ACD) (p = 0.001) were found to be factors affecting surgical success. Predictive values were determined for CCT and ACD values, which were the effects of preoperative measurements on surgical success. For pre-surgical CCT values, a value of> 770 μm was found to increase the risk of repeat keratoplasty after surgery by 8.75 times. For the ACD measurement before surgery, a value of ≤2.5 mm was found to increase the risk of repeat keratoplasty by 2.92 times. Conclusion: Since the corneal thickness increases in advanced stages in patients with endothelial insufficiency, early surgery is important for more successful results. In cases with low ACD values, combined cataract surgery may be considered during DMEK surgery to increase ACD.