Yapay zeka destekli görsel ve video içerik analizi: Toplumsal değerlerin korunması için öğrenen bir sistem
Ai powered visual and video content analysis: A learning application for social values
  1. Tez No: 1001482
  2. Yazar: ERSİN ARIKAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ENDER ŞAHİNASLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Yönetim Bilişim Sistemleri, Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Management Information Systems, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Görüntü işleme, Görüntü işleme-bilgisayarlı, Makine öğrenmesi yöntemleri, ROC analizi, ROC eğrisi, Sayısal görüntü analizi, Image processing, Image processing-computer assisted, Machine learning methods, ROC analysis, ROC curves, Digital image analysis
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilişim Sistemleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Bilişim Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, büyük hacimli görsel ve video içeriğini anlamak ve değerlendirmek için bir içerik analizi yazılımı geliştirilmiştir. Sistem, sosyal medya, televizyon yayınları ve çeşitli internet kaynaklarından elde edilen içeriğin çocukların bilişsel gelişimi ve toplumun ahlaki yapısı üzerindeki potansiyel risklerini hızlı ve güvenilir ve standart bir şekilde değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Uygulama, içerik sınıflandırma, nesne ve insan tespiti, yüz/yaş analizi için OpenCLIP, YOLO ve InsightFace gibi geliştirilebilir YZ (yapay zekâ) modellerini birbirine entegre eden Python tabanlı bir arka uç mimarisi (backend) üzerine inşa edilmiştir. Rastgele görsel ve video verilerinin analizleri sonrası analizlerden elde edilen veriler içinden yüksek güvenilirlik skoruna sahip olanlar otomatik etiketlenerek, modellerin tekrar eğitimi için kullanılması ile bu modellerin sürekli iyileştirilmesi sağlanmıştır. Ek olarak, istendiğinde uzmanların elle geri bildirim vererek eğitim verisi kalitesini artıran sistemde başarı ile uygulanmıştır. Operasyonel kullanımda, yüksek güven seviyesine sahip setlerde ±5 yıl sapma ile gerçekleştirilen doğruluk, MAE/MSE ve işleme süresi ölçütleri, sistemin daha kısa sürede yüksek tutarlılıkla sonuçlar verdiğini göstermiştir. Ayrıca, sistemin içerik değerlendirmesinde tutarlılığı artırdığı, standartlaştırdığı ve zaman kazandırdığı gözlemlenmiştir. Çalışmanın yerelleştirme özellikleri, özellikle Türk beden diline özgü davranış farklılıkları dikkate alındığında, literatürdeki bir eksiği tamamladığı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, content analysis software has been developed to understand and evaluate large volumes of visual and video content. The system aims to rapidly, reliably, and in a standardized manner assess the potential risks that content obtained from social media, television broadcasts, and various internet sources may pose to children's cognitive development and the moral structure of society. The application is built on a Python-based back-end architecture that integrates scalable artificial intelligence models such as OpenCLIP, YOLO, and InsightFace for content classification, object and human detection, and face/age analysis. Following the analysis of random image and video data, those results with high reliability scores are automatically labeled and used for retraining, ensuring continuous improvement of the models. Additionally, the system successfully incorporates optional expert manual feedback to enhance the quality of the training data. In operational use, the results achieved within a ±5-year deviation range in sets with high confidence levels—evaluated through accuracy, MAE/MSE, and processing time metrics—demonstrated that the system delivers highly consistent outcomes in a shorter time. Furthermore, it was observed that the system enhances consistency and standardization in content evaluation and saves time for evaluators. It is also considered that the localization features of this study fill a gap in the literature, particularly by considering behavioral differences specific to Turkish body language.