Göçmen öğrencilerin okula devamını desteklemede okul paydaşlarının görüşlerine dayalı bir durum çalışması
A case study on school stakeholders' views on supporting immigrant students' school attendance
- Tez No: 1001483
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞAKİR ÇINKIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Zorunlu göç, Forced emigration
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi Bilim Dalı
Özet
Zorunlu eğitim çağındaki göçmen öğrencilerin okula düzenli devamı, eğitim hakkının gerçekleşmesi ve öğrencilerin akademik ile sosyal gelişimlerinin sürdürülebilmesi açısından önemli bir göstergedir. Bu araştırmanın amacı, göçmen öğrencilerin devamsızlık deneyimlerini ve devamsızlığa ilişkin okul temelli etmenleri farklı okul kademelerinde okul paydaşlarının görüşlerine dayalı olarak incelemektir. Araştırma nitel araştırma yaklaşımına dayalı bir durum çalışması olarak yürütülmüştür. Çalışma grubunu göçmen öğrenci oranının yüksek olduğu ilkokul, ortaokul ve lise düzeyindeki devlet okullarında görev yapan okul yöneticileri ve rehber öğretmenler ile bu okullarda öğrenim gören göçmen öğrenciler ve veliler oluşturmaktadır. Veriler yarı yapılandırılmış görüşmeler aracılığıyla toplanmış ve tematik analiz yöntemiyle çözümlenmiştir. Bulgular, göçmen öğrencilerin devamsızlık deneyimlerinin dil ve iletişim güçlükleri, akran ilişkileri ve okula aidiyet, ekonomik koşullar, ulaşım ve erişim sorunları ile aile bağlamına ilişkin sorumluluklarla ilişkili olduğunu göstermektedir. Ayrıca dil yetersizliği ve akademik uyum güçlüklerinin öğrencilerin eğitim deneyimini etkileyen önemli bir alan olarak devam ettiği anlaşılmaktadır. Bulgular, göçmen öğrencilerin devamsızlık deneyimlerinin yalnızca bireysel faktörlerden değil; dil yetersizliği, ekonomik güçlükler, aile sorumlulukları ve okula aidiyet duygusunun zayıflaması gibi çok boyutlu etmenlerden kaynaklandığını göstermektedir. Bu doğrultuda, göçmen öğrencilerin okula devamını artırmak için dil destek programlarının güçlendirilmesi, kapsayıcı okul ikliminin geliştirilmesi ve ailelerle iş birliğini temel alan bütüncül destek mekanizmalarının oluşturulması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Regular school attendance of migrant students in compulsory education is an important indicator for the realization of the right to education and the continuation of students' academic and social development. The aim of this study is to examine migrant students' absenteeism experiences and school-based factors related to absenteeism based on the views of school stakeholders across different school levels. The study was conducted as a qualitative case study. The study group consisted of school administrators and school counselors working in public primary, lower secondary, and upper secondary schools with a high proportion of migrant students, as well as migrant students enrolled in these schools and their parents. Data were collected through semi-structured interviews and analyzed using thematic analysis. Findings indicate that migrant students' absenteeism experiences are associated with language and communication difficulties, peer relations and school belonging, economic conditions, transportation and access problems, and family-related responsibilities. Language barriers and academic adaptation difficulties also appear as important factors affecting students' educational experiences. The findings indicate that migrant students' absenteeism experiences stem not only from individual factors but also from multidimensional conditions such as language barriers, economic difficulties, family responsibilities, and a weakened sense of school belonging. Accordingly, it is recommended that schools strengthen language support programs, promote an inclusive school climate, and develop comprehensive support mechanisms based on strong collaboration with families to enhance migrant students' school attendance.