The employee's freedom of belief under Turkish labour law
Türk iş hukukunda işçinin inanç özgürlüğü
- Tez No: 1001486
- Danışmanlar: PROF. DR. E. MURAT ENGİN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Avrupa insan hakları hukuku, Türk iş hukuku, Türk özel hukuku, European law of human rights, Turkish labor law, Turkish private law
- Yıl: 2026
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Galatasaray Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, işçinin anayasal din ve vicdan özgürlüğü ile işverenin yönetim hakkı ve girişim özgürlüğü arasındaki hukuki gerilimi incelemektedir. İşyeri salt ekonomik bir üretim alanı değil, işçinin kişiliğini ve temel haklarını beraberinde taşıdığı sosyal bir mekândır. Temel sorunsal, hiyerarşik bağımlılık ilişkisinde işverenin talimat yetkisi ile işçinin inanç özgürlüğünün sınırları arasındaki hassas dengenin nasıl kurulacağıdır. Konu; Türk, İsviçre ve uluslararası insan hakları (İHAM, ABAD) içtihatları ışığında, temel hakların yatay etkisi ve iş hukukunun karakteristik doğası bağlamında ele alınmıştır. İnancın içsel boyutu mutlak bir korumadan yararlanırken, ibadet veya dini semboller gibi dışa vurumları iş sağlığı, güvenliği ve işletmesel gereklilikler doğrultusunda ölçülülük ilkesiyle sınırlandırılabilir.
Özet (Çeviri)
This study examines the legal tension between the employee's constitutional freedom of religion and conscience and the employer's managerial prerogative and freedom of enterprise. The workplace is not merely an economic unit of production, but a social sphere where the employee brings along their personality and fundamental rights. The central problematic is how to establish the delicate balance between the employer's directive authority and the limits of the employee's freedom of belief within a hierarchical relationship of subordination. The subject is examined in the light of Turkish, Swiss, and international human rights (ECtHR, CJEU) case law, within the context of the horizontal effect of fundamental rights and the nature of labour law. While the internal dimension of belief enjoys absolute protection, its external manifestations, such as worship or religious symbols, may be restricted in accordance with the principle of proportionality in line with occupational health, safety, and operational requirements.