تفسير آيات البيع والربا وأحكامهما (دراسة تفسيرية فقهية)
Alış-veriş ve ribâ ayetlerinin tefsiri (Fıkhî tefsir açısından bir inceleme)
- Tez No: 1001487
- Danışmanlar: PROF. DR. NAİM DÖNER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Tefsir, Kur'an-ı Kerim, Alışveriş, Faiz, Alışveriş ve Faizin Hükmü, 1. Beş Yıllık Kalkınma Planı, 1001 Hadis, Interpretation (Tafsir), Holy Quran, Sales (Bay'), Usury (Riba), Rulings on Sales and Usury, 1. Five Annual Development Plan, 1001 Hadith
- Yıl: 2025
- Dil: Arapça
- Üniversite: Bingöl Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
Özet
ÖZET Tezin Başlığı: ALIŞ-VERİŞ VE RİBÂ AYETLERİNİN TEFSİRİ (Fıkhî Tefsir Açısından Bir İnceleme) Tezin Yazarı : Fakhır Mohammed MARF Danışman : Prof. Dr. Naim DÖNER Anabilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Bilim Dalı : Tefsir Bilim Dalı Kabul Tarihi : .11. 2025 Sayfa Sayısı : XI (Ön kısım) + 237(tez) Bu tez, incelenen fıkhi hükümlerin çıkarıldığı ayetleri, ayetlerin genel anlamını ve her biriyle ilişkili fıkhi ve güncel meseleleri ele almıştır. Tüm ilimler Kur'an'a dayandığı ve Kur'an ilk kaynak ve en zengin kaynak olduğu için, âlimlerin Kur'an-ı Kerim'den hüküm çıkarmaya büyük önem vermeleri kaçınılmazdı. Bu durum, Kur'an'ın konumu ve önemini göstermektedir. Âlimlerin Kur'an'a başvurma yöntemlerini ve hükümlere dair meselelerde delil getirme usullerini ortaya koymaya ihtiyacımız vardır. Bu konunun önemi, ayetlerden şer'î hükümlere en kısa yoldan ulaşmayı kolaylaştırmasında ve ümmet için ayetleri ve hükümlerini bir araya getiren özel bir kitap vasıtasıyla işleri basitleştirmesinde yatmaktadır. Bu konuyu seçmemin sebepleri arasında: Allah'ın kitabındaki hükümleri bilmeye olan bağlılık, insanlara dini ve dünyevi işlerindeki hükümleri açıklamanın büyük önemi ve çağdaş alışveriş ve faiz uygulamalarını İslam fıkhı kurallarına göre değerlendirmek yer almaktadır. Tez, bir giriş, üç bölüm ve sonuçtan oluşmaktadır. Giriş kısmı konunun önemini, seçilme nedenlerini, araştırmanın hedeflerini, çalışma planını ve metodolojisini içermektedir. Birinci bölüm“Alışveriş Ayetlerinin Tefsiri ve Hükümleri”başlığını taşımakta ve üç alt başlıktan oluşmaktadır. İkinci bölüm, Kur'an-ı Kerim'deki faiz ayetleri ve hükümlerini iki alt başlık altında incelemektedir. Son bölüm ise faiz, faiz oranı ve kâr arasındaki karşılaştırmayı ele almakta ve İslam ekonomisinde faize karşı en önemli şer'î alternatifleri üç alt başlık içinde açıklamakta, ayrıca çalışmanın en önemli sonuçlarını sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Title of The Thesis: INTERPRETATION OF THE VERSES ON SALE AND USURY (A Study from the Perspective of Jurisprudential Exegesis) Author: Fakhır Mohammed MARF Supervisor : Prof. Dr. Naim DÖNER Department:: Department of Basic Islamic Sciences Bilim Dalı : Tefsir Bilim Dalı Date of Acceptance: ../….. 2025 Sayfa Sayısı : XI (Ön kısım) + 237(tez) This dissertation examines the Quranic verses from which the jurisprudential rulings under study were derived, the comprehensive meaning of these verses, and the jurisprudential and contemporary issues related to each of them. Since all sciences ultimately reference the Quran, and the Quran is the primary source and most abundant wellspring of knowledge, it was imperative for scholars to pay significant attention to deriving rulings from the Holy Quran, which indicates its status and importance. We need to highlight their methodology in referring to the Quran and their process of inferring rulings for emerging issues. The significance of this topic lies in facilitating and simplifying access to Islamic legal rulings from Quranic verses through the most direct means, via a specialized book that compiles verses and their rulings. I selected this topic for reasons including: its connection to understanding Allah's rulings in His esteemed Book, the immense importance of explaining rulings to people in their religious and worldly affairs, and the application of contemporary forms of sales and usury (riba) to Islamic jurisprudential principles. The dissertation consists of an introduction, three chapters, and a conclusion. The introduction encompasses the importance of the topic, reasons for its selection, research objectives, and the study plan and methodology. The first chapter, titled“Interpretation of Sales Verses and Their Rulings,”comprises three sections. The second chapter addresses the usury (riba) verses and their rulings in the Holy Quran within two sections. The final chapter explores the comparison between usury, interest, and profit, while presenting the most important legitimate alternatives to usury in Islamic economics across three sections, along with highlighting the study's key findings.