Elektif laparoskopik kolesistektomi geçiren hastaların ağrı, konfor ve mobilite düzeyleri
Pain, comfort and mobility levels of patients undergoing elective laparoscopic cholecystectomy
  1. Tez No: 1001532
  2. Yazar: HAYRİYE ÇÖLGEÇEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FİLİZ ÖZKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Ağrı, Elektif Cerrahi, Konfor, Laparoskopik Kolesistektomi, Mobilite, Pain, Elective Surgery, Comfort, Laparoscopic Cholecystectomy, Mobility
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışmasında genel cerrahi servislerinde postoperatif süreçte takip edilen 'Elektif laparoskopik kolesistektomi geçiren hastaların ağrı, konfor ve mobilite düzeylerini ortaya koymak amaçlanmıştır. Tanımlayıcı ve ilişki arayıcı tipte yapılan bu araştırmanın örneklemini Nevşehir ilinde bulunan Devlet hastanesi'nin genel cerrahi servislerinde takip edilen elektif laparoskopik kolesistektomi geçiren ve dahil edilme kriterlerine uyan 222 hasta oluşturmuştur. Araştırma verileri kişisel bilgi formu, Visual Analog Skala (VAS) ağrı değerlendirme ölçeği, Perianestezi konfor ölçeği (PKÖ), Hasta (HHÖ) ve Gözlemci Hareketlilik ölçekleri (GHÖ) ile toplanmıştır. Elde edilen veriler IBM SPSS 25.0 istatistik programı kullanılarak analiz edilmiştir. Analizlerde tanımlayıcı istatistikler (sayı, yüzde, min-maks değerleri, ortalama, standart sapma), bağımsız örneklem t testi, tek yönlü ANOVA, Bonferroni ve Pearson korelasyon testleri uygulanmış ve P≤ 0,05 önemlilik değeri olarak kabul edilmiştir. Araştırmaya katılan bireylerin yaş ortalamasının 49.07±15.29 olduğu, %77.0' sinin kadın, % 88.3'ünün evli olduğu saptanmıştır. Çalışmada bireylerin VAS puan ortalaması 5.00±2.02; PKÖ puan ortalaması 5.00±0.49; HHÖ puan ortalaması 64.80±17.46 ve GHÖ puan ortalaması 9.00±2.72 olduğu saptanmıştır. Katımcıların cinsiyetlerine göre VAS, PKÖ, HHÖ, GHÖ puan ortalamaları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark olduğu, kadın katılımcıların ağrı düzeylerinin erkeklere kıyasla daha yüksek olduğu, PKÖ puanlarının daha düşük seyrettiği ve hareketlilik düzeylerinin daha az olduğu saptanmıştır. Bireylerin kronik hastalığa sahip olma durumları ile PKÖ toplam puanları arasında anlamlı bir fark olduğu ve kronik hastalığı olan bireylerin kronik hastalığı olmayan bireyelere göre daha yüksek düzeyde konfora sahip oldukları tespit edilmiştir. Bireylerin geçmiş cerrahi deneyimleri ile VAS ve PKÖ puanları arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur. Daha önce cerrahi geçirmiş olanların geçirmeyenlere göre VAS puan ortalaması daha yüksek, PKÖ puan ortalamasının ise daha düşük olduğu belirlenmiştir. Dren varlığı ile HHÖ ve GHÖ puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmutur. Ameliyat bölgesinde dren olan hastaların hareketlilik ölçek puan ortalamaları dren olmayanlara göre daha yüksek bulunmuştur. VAS ve PKÖ puanı arasında anlamlı, zayıf ve ters orantılı; VAS ile HHÖ arasında anlamlı, orta düzeyde ve pozitif yönde; VAS ile GHÖ arasında anlamlı, pozitif yönde çok zayıf bir ilişki olduğu belirlenmiştir. Sonuç olarak ağrının etkin yönetiminin hasta konforu ve mobilitesini artırabileceği; perioperatif dönemde ağrı, konfor ve hareketliliği kapsayan bütüncül değerlendirme yapılması ve klinik protokollerin geliştirilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to determine the pain, comfort, and mobility levels of patients who underwent elective laparoscopic cholecystectomy and were followed up in the postoperative period in general surgery wards. The sample of this descriptive and correlational study consisted of 222 patients who underwent elective laparoscopic cholecystectomy and met the inclusion criteria, and were followed up in the general surgery wards of the State Hospital in Nevşehir. Research data were collected using a personal information form, the Visual Analog Scale (VAS) pain assessment scale, the Perianesthesia Comfort Scale (PCS), the Patient (PMS) and Observer Mobility Scales (OMS). The obtained data were analyzed using IBM SPSS 25.0 statistical software. Descriptive statistics (number, percentage, min-max values, mean, standard deviation), independent samples t-test, one-way ANOVA, Bonferroni and Pearson correlation tests were applied, and a significance level of P≤ 0.05 was accepted. The study found that the average age of the participants was 49.07±15.29, with 77.0% being female and 88.3% married. The mean VAS score was 5.00±2.02; the mean PKÖ score was 5.00±0.49; the mean HHÖ score was 64.80±17.46; and the mean GHÖ score was 9.00±2.72. A statistically significant difference was found between the mean VAS, PKÖ, HHÖ, and GHÖ scores based on gender. Female participants reported higher pain levels, lower PKÖ scores, and reduced mobility levels compared to male participants. A significant difference was found between the presence of chronic diseases and total PKÖ scores, with individuals with chronic diseases experiencing higher levels of comfort compared to those without. A statistically significant difference was also found between individuals' past surgical experiences and their VAS and PKÖ scores. It was determined that patients who had undergone previous surgery had higher mean VAS scores and lower mean PKO scores compared to those who had not. A statistically significant difference was found between the presence of a drain and the HHO and GHÖ scores. Patients with drains in the surgical area had higher mean mobility scale scores than those without drains. A significant, weak, and inverse correlation was found between VAS and PKO scores; a significant, moderate, and positive correlation was found between VAS and HHO; and a significant, very weak, positive correlation was found between VAS and GHÖ. In conclusion, it is recommended that effective pain management can improve patient comfort and mobility; a holistic assessment encompassing pain, comfort, and mobility should be performed in the perioperative period, and clinical protocols should be developed.