Tıbbi atıkların beton teknolojisinde kullanımının araştırılması
Investigation of the use of medical wastes in concrete technology
  1. Tez No: 1001588
  2. Yazar: YUSUF ZİYA DEMİREL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NUSRET BOZKURT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Geri dönüşüm, Tıbbi atık, Medical waste
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bitlis Eren Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışmasında, tehlikeli atık statüsünde yer alan tıbbi atıkların beton teknolojisinde değerlendirilme imkânları deneysel olarak incelenmiştir. Çalışmanın temel amacı, geri dönüşüm süreçleri kısıtlı olan tıbbi atıkların beton bileşeni olarak kullanımını araştırmak ve bu atıkların betonun taze ve sertleşmiş özellikleri üzerindeki etkilerini belirleyerek literatüre kazandırmaktır. Deneysel çalışmalarda, son kullanma tarihi geçmiş sarı ve mor kapaklı kan tüpleri tıbbi atık örneği olarak seçilmiştir. Atıklar; etüv, otoklav ve yıkama cihazları ile sterilize edildikten sonra öğütülerek lif formuna dönüştürülmüştür. Karışımlarda CEM I 42,5 N tipi çimento 400 kg sabit dozajda, su/çimento oranı ise 0,5 olarak belirlenmiştir. Referans numuneye ek olarak; agrega miktarları ikame edilmek suretiyle %2,5 (62,75 kg), %5 (125,50 kg), %7,5 (188,25 kg) ve %10 (251 kg) oranlarında tıbbi atık katkılı beş farklı numune grubu hazırlanmıştır. Taze beton deneylerinde, tıbbi atık miktarındaki artışın işlenebilirliği olumsuz etkilediği görülmüştür. Referans numunede 17 mm olan slump değeri, %10 katkı oranında 7,4 mm'ye gerilemiştir. Bu durum, atıkların beton içyapısında suyun serbest hareketini engelleyerek sürtünmeyi artırmasıyla açıklanmaktadır. Vebe deneylerinde de benzer şekilde katkı miktarı arttıkça süre uzamıştır. Mekanik deneylerde ise, 7 ve 28 günlük basınç dayanımı değerlerinde referans numuneye kıyasla herhangi bir kayıp gözlemlenmemiştir. Eğilme dayanımı testlerinde ise 28 günlük kür süreci sonunda katkılı numunelerin, katkısız numuneye oranla %25 daha yüksek performans sergilediği tespit edilmiştir. Elde edilen deneysel veriler doğrultusunda, işlenebilirlikteki düşüşe rağmen basınç ve eğilme dayanımı sonuçları baz alındığında; tıbbi atıkların beton teknolojisinde alternatif bir katkı malzemesi olarak kullanılmasının teknik açıdan mümkün olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis study, the potential use of medical waste classified as hazardous waste in concrete technology was experimentally investigated. The main objective of the study is to explore the utilization of medical wastes, which have limited recycling possibilities, as concrete components and to contribute to the literature by determining their effects on the fresh and hardened properties of concrete. In the experimental program, expired yellow- and purple-capped blood collection tubes were selected as medical waste samples. After being sterilized using an oven, autoclave, and washing equipment, the wastes were ground and converted into fiber form. In the concrete mixtures, CEM I 42.5 N type cement was used at a constant dosage of 400 kg, and the water-to-cement ratio was fixed at 0.5. In addition to the reference mixture, five different mixture groups containing medical waste were prepared by partially replacing the aggregate at ratios of 2.5% (62.75 kg), 5% (125.50 kg), 7.5% (188.25 kg), and 10% (251 kg). Fresh concrete tests indicated that an increase in the amount of medical waste adversely affected workability. The slump value, which was 17 mm for the reference mixture, decreased to 7.4 mm at a 10% replacement ratio. This behavior is attributed to the restriction of free water movement within the concrete matrix and the increased internal friction caused by the waste materials. Similarly, Vebe test results showed an increase in Vebe time with increasing waste content. Mechanical tests revealed no reduction in the 7- and 28-day compressive strength values compared to the reference mixture. However, flexural strength tests demonstrated that, after 28 days of curing, the waste-containing mixtures exhibited approximately 25% higher performance than the control mixture. Based on the experimental results obtained, it was concluded that despite the reduction in workability, medical wastes can be technically used as an alternative additive material in concrete technology when compressive and flexural strength results are taken into consideration.