Sulama projelerinde yaşam döngüsü analizi
Life cycle analysis in irrigation applications
  1. Tez No: 1001613
  2. Yazar: AYŞE NURDAN YAREN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABDÜL HALİM ORTA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Sulama, Irrigation
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyosistem Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Tarihin en önemli olaylarından olan sanayi devrimi ile çevre kirliliği küresel bir hal almıştır. Bu durum çevre ve doğal kaynakların korunması adına farkındalık oluşturmuştur. Artan bu farkındalıkla birlikte çevrenin iyileştirilmesi ve aynı zamanda insan sağlığının korunması giderek önem kazanmıştır. Bu nedenle sürdürülebilir kalkınma, temiz üretim, verimlilik ve Yaşam Döngüsü Analizi gibi yaklaşımlar geliştirilmiştir. Bu çalışmaya konu olan Yaşam Döngüsü Analizi (LCA); çevresel etkileri değerlendiren bir metottur. LCA, tarımsal üretim faaliyetlerinde de uygulanabilmektedir. Tarımsal üretimde önemli bir yeri olan sulama uygulamalarında yaşam döngü analizi, projenin uygulanmasında karşılaşılan olumsuzlukların tespit edilmesi amacı ile gerçekleştirilir. Bu tez çalışmasında Yaşam Döngüsü Analizi hakkında detaylı bir literatür çalışması gerçekleştirilmiş, tamamlanmış bir TUBİTAK projesinde kullanılan sulama suyu, enerji, pestisit miktarı ve gübre gibi girdilerin tarımsal amaçlı bir LCA çalışması ile çevresel etkisinin belirlenmesi hedeflenmiştir.
Özet (Çeviri)
The industrial revolution, one of the most significant events in history, has led to global environmental pollution. This situation has raised awareness about the protection of the environment and natural resources. With this growing awareness, improving the environment and protecting human health have become increasingly important. Therefore, approaches such as sustainable development, clean production, efficiency, and life cycle analysis have been developed. Life Cycle Analysis (LCA), which is the subject of this study, is a method that evaluates environmental impacts. LCA can also be applied to agricultural production activities. In irrigation practices, which play an important role in agricultural production, Life Cycle Analysis is performed to identify the negative aspects encountered in the implementation of the project. In this thesis, a detailed literature review on Life Cycle Analysis was conducted, and the environmental impact of inputs such as irrigation water, energy, pesticide quantity, and fertilizer used in a completed TUBİTAK project was determined through an agricultural LCA study.