Büyük Menderes Havzasındaki sulamaların çevreye olan olumsuz etkileri ve bu etkilerin giderilmesi üzerine bir araştırma
A Research for negative environmental impacts in irrigation project implemented in Büyük Menderes River basin and mitigation measures
  1. Tez No: 77431
  2. Yazar: DOĞAN AKAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AZİZ BALCI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Büyük Menderes havzası, sulama, çevre, Kanada ÇED modeli, Büyük Menderes river basin, irrigation, environment, Canadian EIA model
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarımsal Yapılar ve Sulama Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
ÖZET BÜYÜK MENDERES HAVZASINDAKİ SULAMALARIN ÇEVREYE OLAN OLUMSUZ ETKİLERİ VE BU ETKİLERİN GİDERİLMESİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA AKAR, Doğan Doktora Tezi, Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü Tez Yöneticisi; Prof. Dr. Aziz Balcı Kasım 1998, 90 sayfa Bu araştırmada; yağışın bitki su ihtiyaçlarını karşılamakta yetersiz olması nedeniyle büyük ölçekli sulama projelerinin uygulandığı Büyük Menderes havzasında, sulamaların çevrede yarattığı olumsuz etkilerle bu etkileri oluşturan etkenler araştırılmış ve bunların enaza indirilmesi için alınması gereken önlemler tartışılmıştır. Gerekli drenaj önlemlerinin zamanında alınamaması ve projelerin izlenme ve değerlendirmesi çalışmalarının istenilen düzeyde ve periyodik olarak yapılamaması, havza boyunca yer alan endüstriyel ve evsel atık suların arıtılmadan Büyük Menderes nehrine boşaltılması ve yine bor içeriği yüksek jeotermal atık suların nehir suyuna karışması, sulama ile birlikte aşın derecede kimyasal ilaç ve gübre kullanılması ve tuz içeriği yüksek drenaj sularının yemden sulamada kullanılması sonucunda; çiftçilerin yaşam standartlarım yükselten ve ekonomiye büyük katkılar sağlayan mevcut sulama projelerinin; arazilerde yüksek taban suyu, tuzluluk ve sodyumluluk gibi toprakların verim potansiyelini önemli oranda azaltan drenaj sorunlarıyla ekolojik, ekonomik ve insan sağlığı açısından büyük önem arz eden bazı çevre sorunları yarattığı saptanmıştır. Laboratuvar analizleri, arazi gözlemleri ve çiftçilerle yapılan anket sonuçlan yöntem olarak değerlendirilmiş, dünyanın birçok ülkesinde uygulanan Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) modelleri incelenmiş ve sonuçta, mevcut projelerin saptanan olumsuz etkilerinin giderilmesi veya enaza indirilmesi için alınması gereken önlemler ortaya konularak, havzada yeni planlanacak olan sulama projelerinde, Kanada' da uygulanan ÇED modelinin temel alınması ile potansiyel çevresel etkilerin değerlendirilmesi önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A RESEARCH FOR NEGATİVE ENVIRONMENTAL IMPACTS OF IRRIGATION PROJECTS IMPLEMENTED IN BÜYÜK MENDERES RIVER BASIN AND MITIGATION MEASURES AKAR, Doğan PhD in Agr. Eng. Supervision Prof. Dr Aziz Balcı November 1998, 90 Pages In this research, the negative environmental impacts and the causes of that in the large scale irrigation projects, implemented in Büyük Menderes basin have been studied and mitigation measures discussed. It has been determined mat the current irrigation projects in the basin, which have many advantages in increasing the living standards of the farmers in the area and contributing the national economy, have created some significant negative environmental impacts such as; severe drainage problems of waterlogging, salinity, alkalinity and some other important ecollogical and economical human health related problems. The mentioned impacts are mainly stem from untreated effluents discharged into Büyük Menderes river which come from the industries and municipalities located along the basin, thermal water flows into the river that contains high concentration of boron, not installing necessary drainage and other development studies in irrigation areas in time, likewise not performing the monitoring and evaluation of project performance, operation and maintenance and compensatory measures in desired level and time, excessive applications of fertilizers and pesticides with irrigation and also reusing saline drainage water for irrigation. Laboratory analyses, land surveys and farmer questionnaires have been evaluated as a method. Environmental Impact Assessment (EIA) models, presently used in several countries in the world, have been examined. As a result, recommendations for mitigation of the negative impacts of the current projects have been developed and Canadian EIA model has been proposed for new irrigation projects to be planned in Büyük Menderes river basin.