Süperkritik akışkan desteli sentez ve mıld sentezi yöntemikullanılarak ti-mxene sentezi, karakterizasyonu ve süperkapasitöruygulamalarının incelenmesi
Synthesis, characterization, and investigation of supercapacitorperformances of titanium-based mxene via mild and supercriticalfluid-assisted methods
- Tez No: 1001617
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MÜSLÜM DEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Enerji, Kimya Mühendisliği, Physics and Physics Engineering, Energy, Chemical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Elektrokimyasal analiz, Katmanlı malzeme tanımlanması, Sentez, Süperkritik akışkanlar, Süperkritik karbon dioksit, Electrochemical analysis, Layered material characterization, Synthesis, Supercritical fluids, Supercritical carbon dioxide
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Batarya Sistemleri ve Hidrojen Teknolojileri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Enerji Sistemleri Mühendisliği Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışmasında, Ti-MXene malzemelerinin sentezi için iki farklı yöntem olan MILD yöntemi ve süperkritik akışkan destekli sentez yöntemi kullanılmış, elde edilen malzemelerin yapısal ve elektrokimyasal özellikleri detaylı olarak incelenmiştir. MXene'ler, sahip oldukları yüksek elektriksel iletkenlik, geniş yüzey alanı, mekanik dayanıklılık, hidrofilik yüzey özellikleri ve yüzey fonksiyonel gruplarının çeşitliliği sayesinde özellikle enerji depolama cihazları arasında öne çıkan iki boyutlu malzeme sınıfını oluşturmaktadır. Günümüzde MXene'lerin en önemli uygulama alanlarından biri süperkapasitörler olup, bu çalışmada sentezlenen Ti-MXene yapılarının bu bağlamdaki potansiyelleri araştırılmıştır. MILD yöntemi ile sentezlenen numunelerde LiF ve HCl kullanılarak in-situ HF oluşturulmuş, Ti₃AlC₂ MAX fazından Al tabakası selektif olarak uzaklaştırılmış ve Ti₃C₂Tₓ yapılı MXene elde edilmiştir. Süperkritik akışkan yönteminde ise CO₂ ortamında yüksek basınç ve sıcaklık koşulları kullanılarak daha çevreci, güvenli ve ölçeklenebilir bir sentez yaklaşımı uygulanmıştır. Bu yöntem, geleneksel kimyasal ii aşındırma yöntemlerine göre hem daha hızlı hem de daha güvenli bir süreç sağlamış, aynı zamanda malzemenin saflığını ve tabakalı yapısını korumuştur. Elde edilen malzemelerin morfolojik ve yapısal özellikleri SEM, XRD ve XPS analizleri ile karakterize edilmiştir. Analizler sonucunda, her iki yöntemde de MXene yapılarının başarıyla sentezlendiği görülmüş; ancak süperkritik akışkan yöntemiyle üretilen numunelerin daha homojen, düzenli ve yüksek yüzey alanına sahip olduğu belirlenmiştir. Ayrıca BET yüzey alanı ölçümleri, süperkritik yöntemle elde edilen MXene'lerin elektrokimyasal performans için daha elverişli özellikler sunduğunu göstermiştir. Elektrokimyasal performans değerlendirmeleri için döngüsel voltametri (CV), galvanostatik şarj-deşarj (GCD) ve elektrokimyasal impedans spektroskopisi (EIS) teknikleri kullanılmıştır. Yapılan ölçümlerde, süperkritik akışkan yöntemi ile sentezlenen MXene elektrotlarının, MILD yöntemiyle üretilenlere kıyasla daha yüksek özgül kapasitans değerleri sunduğu, düşük iç direnç gösterdiği ve daha uzun döngüsel stabilite sergilediği tespit edilmiştir. Bu bulgular, süperkritik yöntemin MXene tabanlı süperkapasitör uygulamalarında önemli bir avantaj sunduğunu ortaya koymaktadır. Sonuç olarak, bu çalışma, enerji depolama alanında özellikle süperkapasitörler için yüksek performanslı elektrot malzemelerinin geliştirilmesine yönelik önemli katkılar sunmaktadır. Elde edilen veriler, süperkritik akışkan yönteminin yalnızca çevre dostu ve güvenli bir alternatif olmakla kalmayıp, aynı zamanda MXene malzemelerinin yapısal ve elektrokimyasal özelliklerini de iyileştiren yenilikçi bir sentez yaklaşımı olduğunu göstermektedir. Bu bağlamda, gelecekte bu yöntemin endüstriyel ölçekte uygulanabilirliği ve farklı MXene türlerinin üretiminde kullanılabilirliği üzerine yapılacak çalışmaların enerji teknolojileri için önemli açılımlar sağlayacağı değerlendirilmektedir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, Ti-MXene materials were synthesized using two different approaches, namely the MILD method and the supercritical fluid-assisted synthesis method, and their structural as well as electrochemical properties were comprehensively investigated. MXenes, as a newly emerging class of two-dimensional materials, have attracted considerable attention due to their unique features such as high electrical conductivity, large surface area, mechanical strength, hydrophilic surface characteristics, and tunable surface functionalities. Among their various potential applications, MXenes have shown outstanding promise in supercapacitor systems, which constitute the main focus of this study. In the MILD method, Ti₃AlC₂ MAX phase was selectively etched by in-situ generated HF through the reaction of LiF and HCl, yielding Ti₃C₂Tₓ MXene nanosheets. In the supercritical fluid-assisted approach, CO₂ under high pressure and temperature conditions was employed as a green, safe, and scalable medium for the synthesis. Unlike conventional chemical etching with hazardous HF, the supercritical CO₂ iv method provided a faster and safer process while ensuring the purity and layered morphology of the resulting MXene structures. The synthesized materials were characterized by SEM, XRD, and XPS analyses, which confirmed the successful synthesis of Ti-MXene structures in both methods. However, MXenes produced via the supercritical fluid route exhibited more homogeneous morphologies, improved structural regularity, and higher surface areas, as also supported by BET surface area measurements. These characteristics suggested superior suitability for electrochemical energy storage applications. Electrochemical performance was assessed using cyclic voltammetry (CV), galvanostatic charge-discharge (GCD), and electrochemical impedance spectroscopy (EIS). The results demonstrated that the supercritical fluid-assisted MXene electrodes delivered higher specific capacitance, lower internal resistance, and better cycling stability compared to those synthesized by the MILD method. Such findings highlight the potential of the supercritical approach as a promising alternative for developing next-generation MXene-based energy storage devices. In conclusion, this study provides significant contributions to the development of highperformance electrode materials for supercapacitors. The obtained results prove that the supercritical fluid-assisted synthesis method is not only an environmentally friendly and safe alternative but also a strategy that enhances both the structural and electrochemical performance of MXene materials. Therefore, the scalability and applicability of this method for producing different types of MXenes are expected to play a crucial role in future energy storage technologies.