Çiftlere verilen farkındalık temelli ebeveynlik ve doğuma hazırlık eğitiminin maternal-paternal bağlanma, doğum parametreleri ve postpartum uyuma etkisi
The effect of mindfulness-based parenting and childbirth preparation training provided to couples on maternal-paternal attachment, birth parameters, and postpartum adjustment
- Tez No: 1001618
- Danışmanlar: PROF. DR. SALİME MUCUK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Ağrı, Bağlanma, Bilinçli Farkındalık, Doğuma Hazırlık Eğitimi, Doğum Şekli, Korku, Mindfulness, Postpartum Uyum, Pain, Attachment, Mindfulness, Childbirth Preparation Training, Mode of Delivery, Fear, Postpartum Adjustment
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Doğum, Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
Özet
ÇİFTLERE VERİLEN FARKINDALIK TEMELLİ EBEVEYNLİK VE DOĞUMA HAZIRLIK EĞİTİMİNİN MATERNAL-PATERNAL BAĞLANMA, DOĞUM PARAMETRELERİ VE POSTPARTUM UYUMA ETKİSİ Merve Gül TİREN Erciyes Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Hemşirelik Anabilim Dalı Doğum-Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Doktora Tezi, Ekim, 2025 Danışman: Prof. Dr. Salime MUCUK ÖZET Bu çalışma doğuma hazırlık sınıflarında verilen Farkındalık Temelli Ebeveynlik ve Doğuma Hazırlık Eğitiminin maternal paternal bağlanma, doğum parametreleri ve postpartum uyuma etkisini değerlendirmek amacı ile yapılmıştır. Randomize kontrollü deneysel bir çalışmadır. 1 Haziran-1 Eylül 2024 tarihleri arasında dahil edilme kriterlerine uyan ve araştırmayı kabul eden 26 çift (13 çift müdahale, 13 çift kontrol) örneklem grubunu oluşturmuştur. Veri toplama aracı olarak prenatal dönemde; Ebeveyn Tanıtım Formu, Bilinçli Farkındalık Ölçeği, Prenatal Bağlanma Ölçeği, Doğum Öncesi Baba Bağlanma Ölçeği, Babaların Doğum Korkusu Ölçeği ve Wijma Doğum Beklentisi/Deneyimi Ölçeği A Versiyonu kullanılmıştır. Postpartum dönemde; Wijma Doğum Beklentisi/Deneyimi Ölçeği B Versiyonu, Postpartum Kendini Değerlendirme Ölçeği, Baba Bebek Bağlanma Ölçeği, Maternal Bağlanma Ölçeği ve VAS Ağrı Skalası kullanılmıştır. Akademik Kurul Kararı, Kurum İzni ve Etik Kurul İzni alınmıştır. Bu araştırmadan elde edilen veriler Statistical Package for Social Sciences for Windows 25.00 istatistik paket programıyla analiz edilmiştir. Sayısal değişkenler için grupların zamana göre karşılaştırmaları tekrarlı ölçümlerde Paired-Samples t testi ile gruplar arası karşılaştırmalar Independent-Samples t testi ile yapılmıştır. Grup içi faktörlerin ve gruplar arası faktörlerin istatistiksel olarak anlamlı farklılıklarını belirlemek için Mixed Design Anova testi kullanılmıştır. Müdahale grubuna 1 haftalık doğuma hazırlık eğitimine ek olarak Farkındalık Temelli Ebeveynlik ve Doğuma Hazırlık Eğitimi uygulanmıştır. Kontrol grubunu oluşturan ebeveynlere Kayseri Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesinin yürütmekte olduğu doğuma hazırlık eğitimi dışında herhangi bir müdahale yapılmamıştır. Müdahale grubunda anne ve babaların bilinçli farkındalık düzeylerinin arttığı, anne ve babaların prenatal bağlanma düzeylerinin arttığı, anne ve babaların doğum korkusu düzeylerinin azaldığı, postpartum maternal bağlanmanın arttığı (p<0.05) sonuçlarına ulaşılmıştır. Sonuç olarak Farkındalık Temelli Ebeveynlik ve Doğuma Hazırlık Eğitimi doğuma hazırlık sınıfları eğitim programlarına entegre edilebileceği önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
THE EFFECT OF MINDFULNESS-BASED PARENTING AND CHILDBIRTH PREPARATION TRAINING PROVIDED TO COUPLES ON MATERNAL-PATERNAL ATTACHMENT, BIRTH PARAMETERS, AND POSTPARTUM ADJUSTMENT Merve Gül TİREN Erciyes University Institute of Health Sciences Department of Nursing, Obstetrics and Gynecological Nursing PhD Thesis, October 2025 Supervisor: Prof. Dr. Salime MUCUK ABSTRACT The present study was conducted to evaluate the effects of Mindfulness-Based Parenting and Childbirth Training provided in childbirth preparation classes on maternal-paternal attachment, birth parameters, and postpartum adjustment. The study was designed as a randomized controlled trial. The sample group consisted of 26 couples (13 intervention couples and 13 control couples) who met the inclusion criteria and agreed to participate between June 1 and September 1, 2024. In the prenatal period, data were collected using the Parental Information Form, the Mindful Attention Awareness Scale, the Prenatal Attachment Inventory, the Paternal Antenatal Attachment Scale, the Fathers' Fear of Childbirth Scale and the Wijma Delivery Expectancy/Experience Questionnaire Version A. In the postpartum period, the Wijma Delivery Expectancy/Experience Questionnaire Version B the Postpartum Self-Evaluation Questionnaire, the Paternal Postnatal Attachment Scale, the Maternal Attachment Inventory and the Visual Analog Scale for pain were used. Approvals were obtained from the host institution, Academic Board, and Ethics Committee. Data were analyzed using SPSS 25.0 for Windows. For numerical variables, group comparisons over time were performed using the Paired-Samples t-test for repeated measures and between-group comparisons were performed using the Independent-Samples t-test. Mixed Design ANOVA was used to determine statistically significant differences in factors within groups and between groups. In addition to the one-week childbirth preparation training, Mindfulness-Based Parenting and Childbirth Preparation Training was applied to the intervention group. No intervention other than the childbirth preparation training conducted by Kayseri City Training and Research Hospital was provided to the parents in the control group. The intervention group showed increased levels of mindfulness, increased levels of prenatal attachment, decreased levels of fear of childbirth, and increased postpartum maternal attachment among the fathers and mothers (p<0.05). Therefore, it was suggested that Mindfulness-Based Parenting and Childbirth Preparation Training could be integrated into childbirth preparation class education programs.