Sığır pnömonilerinde parainfluenza virus type 3 (PI-3) ile bovine herpes virus type 1 (BHV-1) varlığının PCR, ikili immunohistokimya ve ikili immunfloresans yöntemlerle araştırılması
Investigation of the presence of parainfluenza virus type 3 (PI-3) and bovine herpes virus type 1 (BHV-1) in bovine pneumonia by PCR, dual immunohistochemistry and dual immunofluorescence methods
  1. Tez No: 1001654
  2. Yazar: ALİ GÜNGÖR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. LATİFE ÇAKIR BAYRAM
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Patoloji, Pathology
  6. Anahtar Kelimeler: Bovine Herpes Virus Type 1, Bovine Parainfluenza Virus Type 3, İmmunohistokimya, İmmunfloresans, Polimeraz Zincir Reaksiyonu, Bovine Herpes Virus Type 1, Bovine Parainfluenza Virus Type 3, İmmunohistochemistry, İmmunofluorescence, Polymerase Chain Reaction
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Veterinerlik Patolojisi Ana Bilim Dalı
Özet
SIĞIR PNÖMONİLERİNDE PARAİNFLUENZA VİRUS TYPE 3 (PI-3) İLE BOVİNE HERPES VİRUS TYPE 1 (BHV-1) VARLIĞININ PCR, İKİLİ İMMUNOHİSTOKİMYA VE İKİLİ İMMUNFLORESANS YÖNTEMLERLE ARAŞTIRILMASI Ali GÜNGÖR Erciyes Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Veteriner Patoloji Anabilim Dalı, Doktora Tezi, Kasım 2025 Danışman; Prof. Dr. Latife ÇAKIR BAYRAM ÖZET Hayvansal proteinler günümüzde insan beslenmesinde temel bir fonksiyona sahiptir. Protein değeri söz konusu olduğunda, özellikle süt ve kırmızı et insanlar için başlıca temel kaynaklar olarak kabul edilmektedir. Hayvansal proteinlerin temininde ise en büyük pay ülkeler için önemli bir endüstri kolu olan sığır yetiştiriciliğinden sağlanmaktadır ve bu alandaki kayıplar da ulusal ekonomiler üzerinde zararlı etkilere neden olur. Sığır yetiştiriciliğinde en sık görülen solunum sistemi hastalıkları, ciddi enfeksiyon durumlarında ölüm, yemden yararlanma oranında azalma ile kondisyon kaybı, işletme veya üretici için iş gücü ve verim kaybı gibi ciddi sonuçlara yol açabilir. Bu nedenle, solunum sistemi enfeksiyonlarının önemli bir bileşeni olan pnömoniler hem yurt içinde hem de yurt dışında sığır yetiştiriciliği endüstrisinde ciddi mali kayıplara neden olmaktadır. Bu çalışmanın amacı, Kayseri ilinde faaliyet gösteren mezbaha ve kombinalarda kesimi yapılmış olan sığırlara ait makroskobik olarak pnömoni bulguları gösteren akciğerlerde Bovine Herpes Virus Type 1 (BHV-1) ve Bovine Parainfluenza Virus Type 3 (PI-3) varlığının PCR, ikili immunohistokimya (IHC) ve ikili immunfloresans (IF) yöntemleriyle araştırılmasıdır. Bu kapsamda, cinsiyet ve ırk gözetmeksizin 1 yaş üzeri sığırlardan makroskobik olarak pnömoni bulgusu gösteren 84 adet akciğer örneği toplanmıştır. Örnekler; Erciyes Üniversitesi Veteriner Fakültesi Patoloji Anabilim Dalı ile Kayseri'de faaliyet gösteren Bakanlar Et Kombinası ve Özet Et Kombinası'ndan temin edilmiştir. Toplanan akciğerler üzerindeki pnömoni lezyonları, anatomik yerleşim yerlerine göre kayıt altına alınmıştır. Ayrıca, toplanan tüm pnömoni örneklerine ait histopatolojik bulgular da incelenmiş ve sırasıyla kaydedilmiştir. Çalışmadan elde edilen sonuçların değerlendirilmesinde McNemar Testi kullanılmıştır. İki farklı yöntem arasındaki uyum ise Kappa istatistiği (κ) ile değerlendirilmiştir. Analizler SPSS 22.0 (IBM Corp., Armonk, NY, USA) paket programı yardımıyla gerçekleştirilmiştir. P<0,05 anlamlılık seviyesi seçilmiştir. Toplanan akciğer örneklerinde, BHV-1 etkeni ne PCR ne de ikili IHC/IF yöntemleriyle tespit edilemezken, PI-3 etkeni PCR ile %6,72, ikili IHC/IF yöntemleriyle ise %8,33 oranlarında tespit edilmiştir. Sonuç olarak bu çalışma; sığır pnömonilerinde önemli iki etiyolojik ajan olarak kabul edilen BHV-1 ve PI-3'ün varlığının araştırılmasında konfirmasyon amacıyla PCR ile ikili IHC/IF yöntemlerinin bir arada kullanıldığı ilk çalışma olması açısından önemlidir.
Özet (Çeviri)
INVESTIGATION OF THE PRESENCE OF PARAINFLUENZA VIRUS TYPE 3 (PI-3) AND BOVINE HERPES VIRUS TYPE 1 (BHV-1) IN BOVINE PNEUMONIA BY PCR, DUAL IMMUNOHISTOCHEMISTRY AND DUAL IMMUNOFLUORESCENCE METHODS Ali GÜNGÖR Erciyes University Institute of Health Sciences Department of Veterinary Pathology, PhD Thesis, November 2025 Advisor; Prof. Dr. Latife ÇAKIR BAYRAM ABSTRACT Animal proteins play a fundamental role in human nutrition today. When it comes to protein value, milk and red meat are considered the primary sources for humans. The largest share of animal protein supply comes from cattle breeding, which is an important industry for countries, and losses in this area have detrimental effects on national economies. The most common respiratory diseases in cattle breeding can lead to serious consequences such as death in severe infection cases, reduced feed efficiency and loss of condition, and loss of labor and productivity for the farm or producer. Therefore, pneumonias, which are an important component of respiratory system infections, cause serious financial losses in the cattle breeding industry both domestically and internationally. The aim of this study is to investigate the presence of Bovine Herpes Virus Type 1 (BHV-1) and Bovine Parainfluenza Virus Type 3 (PI-3) in lungs showing macroscopic signs of pneumonia in cattle slaughtered at slaughterhouses and meat processing plants operating in Kayseri province using PCR, dual immunohistochemistry (IHC), and dual immunofluorescence (IF) methods. Within this scope, 84 lung samples showing macroscopic signs of pneumonia were collected from cattle over 1 year old, regardless of sex and breed. The samples were obtained from the Department of Pathology, Faculty of Veterinary Medicine, Erciyes University, and from Bakanlar Meat Combine and Özet Meat Combine, operating in Kayseri. Pneumonia lesions on the collected lungs were recorded according to their anatomical locations. In addition, the histopathological findings of all collected pneumonia samples were examined and recorded sequentially. The McNemar Test was used to evaluate the results obtained from the study. The agreement between the two different methods was evaluated using the Kappa statistic (κ). Analyses were performed using the SPSS 22.0 (IBM Corp., Armonk, NY, USA) software package. A significance level of P<0.05 was selected. In the collected lung samples, the BHV-1 agent could not be detected by either PCR or dual IHC/IF methods, while the PI-3 agent was detected by PCR in 6.72% of cases and by dual IHC/IF methods in 8.33% of cases. In conclusion, this study is significant as it is the first to use both PCR and dual IHC/IF methods together for confirmation in investigating the presence of BHV-1 and PI-3, two important etiological agents in bovine pneumonia.