Saç dökülmesi şikayeti ile başvuran çocuklarda TFT, B12, ferritin, selenyum ve çinko düzeylerinin değerlendirilmesi
  1. Tez No: 1001653
  2. Yazar: SERFİNAZ ASLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FATİH MEHMET KIŞLAL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Saç dökülmesi, Ferritin, Selenyum, Vitamin B12, Çinko, Tiroid Fonksiyon Testleri, Hair loss, Ferritin, Selenium, Vitamin B12, Zinc, Thyroid Function Tests
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Çocukluk çağında saç dökülmesi, yalnızca kozmetik değil, önemli psikososyal etkileri de olan bir durumdur. Etiyolojide dermatolojik nedenlerin yanı sıra beslenme yetersizlikleri, vitamin-mineral eksiklikleri ve tiroid bozuklukları rol oynadığı bilinmektedir. Özellikle ferritin, çinko, B12 ve selenyum düzeyleri ile tiroid fonksiyonlarının saç folikül sağlığı üzerinde etkili olduğu bilinmektedir. Ancak çocukluk çağında bu parametreleri birlikte değerlendiren çalışmalar sınırlıdır. Bu çalışmada saç dökülmesi şikâyetiyle başvuran 140 çocuk hastanın verileri retrospektif olarak incelenecektir. Amaç ferritin, çinko, B12, selenyum, D vitamini düzeyleri ile tiroid fonksiyon testlerinin saç dökülmesi ile ilişkisini araştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamız T.C. Sağlık Bilimleri Üniversitesi Ankara Atatürk Sanatoryum Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Dermatoloji Polikliniği'nde yapılmış olup retrospektif nitelikte bir çalışmadır. Çalışmamıza saç dökülmesi şikayeti ile başvuran 4-18 yaş arası çocuk hastalar dahil edilmiştir. Mevcut çalışma için gerekli veriler Ankara Atatürk Sanatoryum Eğitim ve Araştırma hastanesinde kullanılan sistem veri tabanından sistematik olarak elde edilmiştir. Her hasta için elde edilen veriler hasta veri izlem formuna kaydedilmiştir. Araştırma verilerinin istatistiksel analizleri için SPSS 26.0 ile yapılmıştır ve %95 güven düzeyinde çalışılmıştır. Bulgular: Çalışma grubunun büyük çoğunluğunu adölesan yaş grubunun ve kız hastaların oluşturduğu görülmüştür. Bulgular, bu hasta grubunda özellikle vitamin D eksikliği/yetersizliğinin oldukça yüksek oranda bulunduğunu ortaya koymuştur. Bunun yanında selenyum düşüklüğü de dikkat çekici sıklıkta saptanmıştır. Ferritin düşüklüğünün adölesan yaş grubunda çocuklara göre daha sık olduğu belirlenmiştir. Adölesan kızlarda ferritin ve çinko düzeylerinin erkeklere göre daha düşük bulunması, bu grubun mikronutrient eksiklikleri açısından daha riskli olabileceğini düşündürmektedir. Vitamin B12 düzeyleri olguların büyük çoğunluğunda normal sınırlarda saptanmıştır. Ayrıca nötrofil/lenfosit oranının yaş ve cinsiyete göre farklılık gösterdiği gözlenmiştir.Sonuçlar: Bu çalışmada, saç dökülmesi şikâyeti ile başvuran çocuk ve adölesanlarda en sık saptanan biyokimyasal bulguların vitamin D eksikliği/yetersizliği ve selenyum düşüklüğü olduğu görülmüştür. Özellikle adölesan kızlarda ferritin ve çinko düzeylerinin daha düşük bulunması, bu grubun mikronutrient eksiklikleri açısından daha dikkatli değerlendirilmesi gerektiğini düşündürmektedir. Bulgular, pediatrik saç dökülmesinde multifaktöriyel yaklaşımın önemini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: Childhood hair loss is not merely a cosmetic concern but a condition with significant psychosocial consequences. In the etiopathogenesis, nutritional insufficiencies, vitamin–mineral deficiencies, and thyroid disorders are known to play a role in addition to dermatological causes. In particular, serum ferritin, zinc, vitamin B12, and selenium levels, as well as thyroid function, are recognized as influential factors in hair follicle health. However, studies that evaluate these parameters collectively in childhood are limited. In this study, the data of 140 pediatric patients who presented with complaints of hair loss will be reviewed retrospectively. The aim is to investigate the association between hair loss and ferritin, zinc, vitamin B12, selenium, and vitamin D levels, as well as thyroid function tests. Materials and Methods:This retrospective study was conducted at the Dermatology Outpatient Clinic of the University of Health Sciences, Ankara Atatürk Sanatorium Training and Research Hospital. The study population consisted of pediatric patients aged 4 to 18 years who presented with complaints of hair loss. All data required for the study were systematically retrieved from the hospital information system database used at Ankara Atatürk Sanatorium Training and Research Hospital. The extracted information for each patient was recorded in a standardized patient data monitoring form. Statistical analyses were performed using SPSS version 26.0, and all evaluations were conducted at a 95% confidence level. Results: The majority of the study population consisted of adolescents and female patients. The findings revealed a notably high prevalence of vitamin D deficiency/insufficiency in this patient group. In addition, selenium deficiency was detected at a considerable frequency. Low ferritin levels were found to be more common in adolescents compared with children. The observation that ferritin and zinc levels were lower in adolescent girls than in boys suggests that this subgroup may be at higher risk for micronutrient deficiencies. Vitamin B12 levels were within normal limits in the majority of patients. Moreover, the neutrophil-to-lymphocyte ratio was observed to differ according to age and sex. Conclusions: In this study, the most frequently identified biochemical findings in children and adolescents presenting with hair loss were vitamin D deficiency/insufficiency and low selenium levels. The observation of lower ferritin and zinc levels particularly in adolescent girls suggests that this subgroup should be evaluated more carefully with regard to micronutrient deficiencies. These findings highlight the importance of a multifactorial approach in the evaluation of pediatric hair loss.