Okul öncesi motor gelişim etkinliklerinde vantrolog uygulamasının öğretmen görüşlerine göre incelenmesi
Examination of ventriloquism application in preschool motor development activities according to teacher opinions
  1. Tez No: 1001677
  2. Yazar: FURKAN ÇAT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KENAN KOÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Hareket ve Oyun, Motor Gelişim, Okul Öncesi Eğitim, Vantrolog Kukla, Motor Development, Movement and Play, Preschool Education, Ventriloquist puppet
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilim Dalı
Özet
OKUL ÖNCESİ MOTOR GELİŞİM ETKİNLİKLERİNDE VANTROLOG UYGULAMASININ ÖĞRETMEN GÖRÜŞLERİNE GÖRE İNCELENMESİ Furkan ÇAT Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, Aralık, 2025 Danışman: Doç. Dr. Kenan KOÇ ÖZET Bu araştırma, okul öncesi eğitimde vantrologluk tekniğinin motor gelişim etkinliklerindeki etkisini ve öğretmen algılarını incelemeyi amaçlamaktadır. Veri toplama aracı olarak altı soruluk açık anket uygulanmıştır. Araştırmanın çalışma grubu vantrolog eğitimi almış ve vantrolog sertifikasına sahip amaçlı örneklem seçimi ile belirlenen 17 okul öncesi öğretmenden oluşmaktadır. Veriler, betimsel analiz yöntemiyle çözümlenmiş ve frekans-yüzde değerleriyle kategorize edilmiştir. Araştırma bulgularına göre oyun ve hareket dersinde vantrolog tekniğinin öğretmen görüşlerine göre incelendiğinde en büyük avantajının çocukların dikkatini hızlı toplaması olduğu belirlenmiştir. Ayrıca gönüllü öğretmenler bu tekniğin öğretici ve eğlenceli olduğunu, derse katılımı ve motivasyonu artırdığını ifade etmişlerdir. Dezavantaj olarak ise disiplin sorunları, gürültü ve bazı çocuklarda korku duygusu gibi durumlar öne çıkmıştır. Ancak, bazı öğretmenler herhangi bir dezavantaj gözlemlemediklerini de belirtmişlerdir. Sonuç olarak, vantrolog kukla tekniğinin okul öncesi dönemde oyun ve hareket eğitimi dersleri başta olmak üzere farklı derslerde kullanılabilecek yenilikçi ve etkili bir öğretim aracı olduğu; öğretmen yetiştirme programlarına ve ders müfredatına entegre edilmesinin literatüre ve uygulamaya önemli katkılar sağlayacağı söylenebilir.
Özet (Çeviri)
EXAMINATION OF VENTRILOQUISM APPLICATION IN PRESCHOOL MOTOR DEVELOPMENT ACTIVITIES ACCORDING TO TEACHER OPINIONS Furkan ÇAT Erciyes University, Institute of Health Sciences Department of Physical Education and Sport Sciences Master Thesis, December 2025 Supervisor: Doç. Dr. Kenan KOÇ ABSTRACT This research aims to examine the effect of the ventriloquist technique in motor development activities and teacher perceptions in preschool education. An open-ended questionnaire consisting of six questions was used as the data collection tool. The study group of the research consists of 17 preschool teachers who have received ventriloquist training and hold ventriloquist certificates, selected through purposeful sampling. The data were analyzed using descriptive analysis method and categorized with frequency-percentage values. According to the research findings, when examining the ventriloquist technique in movement education and game lessons based on teacher opinions, its greatest advantage was determined to be its ability to quickly capture children's attention. Additionally, volunteer teachers stated that this technique is instructive and entertaining, increasing participation and motivation in the lesson. As disadvantages, issues such as discipline problems, noise, and feelings of fear in some children were highlighted. However, some teachers also indicated that they did not observe any disadvantages. In conclusion, it can be stated that the ventriloquism puppet technique is an innovative and effective instructional tool that can be used not only in movement education and play classes but also in various other lessons during the preschool period; integrating this technique into teacher education programs and curriculum may provide significant contributions to the literature and educational practice.