Designing place attachment : An analysis of cafes as third places in the context of design characteristics
Mekan bağlılığını tasarlamak : Tasarım özellikleri bağlamında üçüncü mekanlar olarak kafelerin analizi
- Tez No: 1001680
- Danışmanlar: PROF. JAVIER MARTIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İç Mimari ve Dekorasyon, Interior Design and Decoration
- Anahtar Kelimeler: Kafe, Mekan, Mekan aidiyeti, Mekan kimliği, Mekan planlaması, Mekan tercihleri, Mekansal bağımlılık, Mekansal özellikler, Tasarım, Cafe, Space, Place attachment, Space identity, Space planning, Spatial preferences, Spatial dependence, Space characteristics, Design
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Berlın Internatıonal Unıversıty Of Applıed Scıences
- Enstitü: Yurtdışı Enstitü
- Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İç Mimarlık Bilim Dalı
Özet
Mekan bağlılığı, bir canlının bir yerle kişisel bir bağ kurma ve o yere duygusal bir bağlılık hissetme sürecini ifade eder. İç mimarlıkta ve sosyolojik açıdan bu kavram, bir kişinin bir mekânda hissettiği rahatlık duygusudur. Tasarlanmış bir iç mekân, insanların bu duyguları deneyimlemesini teşvik ederek onların mekâna bağlanmasını sağlayabilir. Bu bağlılık, kişinin o mekânda daha fazla zaman geçirmesine, daha mutlu hissetmesine ve mekânı benimsemesine neden olur. Bu çalışmanın amacı, yer kavramının bir alt modülü olan kafelerde kullanıcıların yer bağlılıklarının mekânsal tasarım özellikleriyle ilişkili olup olmadığını araştırmaktır. İnsan ve kafe ilişkilerinde, mevcut literatür doğrultusunda belirlenen mekânsal tasarım özellikleri ve mekân nitelikleri analiz edilecektir. Tezin teorik çerçevesinde, yer bağlılığı ve üçüncü mekân gibi kavramlar açıklanacak ve bu kavramlar arasındaki ilişki ortaya konulacaktır. Ardından, Google Yorum verilerine göre insanların üçüncü mekân olarak gördüğü ve yer bağlılığı hissettiği Türkiye'den beş kafe, mekânsal tasarım özellikleri açısından incelenecektir. Elde edilen bulgular doğrultusunda, İç Mimarlık Yüksek Lisans mezuniyet projesi olan kafe tasarımı yapılacaktır.
Özet (Çeviri)
Place attachment refers to the process of a living being, establishing a personal bond with a place, and feeling an emotional attachment to this place. In interior architecture, in sociological terms, this concept is the feeling of comfort that a person feels in a place. A designed interior can encourage people to experience these emotions, thus making them attached to the place. This attachment causes the person to spend more time in that place, feel happier, and embrace the place. The aim is to investigate whether the place attachments of users in cafés, which are a sub-module of the concept of place, are related to spatial design characteristics. In human and café relations, spatial design characteristics and space qualities determined in line with the existing literature will be analyzed. In the theoretical framework of the thesis, concepts such as place attachment and third place will be explained and the relationship between them will be revealed. Then, five cafes from Turkey, which people consider third places and where they feel place attachment, according to Google Review, a methodology of the thesis, will be analyzed in terms of spatial design characteristics. According to the findings, the café project in the Master of Interior Architecture graduation will be designed.