A Study on the relation ships among space, and time and attitudes of students within a dormitory environment
Yurt ortamında zaman ve mekan kavramları ve öğrencilerin tavırları arasındaki ilişkiler üzerine bir çalışma
  1. Tez No: 101985
  2. Yazar: NUR ÜNSALAN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MARKUS WİLSİNG
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İç Mimari ve Dekorasyon, Interior Design and Decoration
  6. Anahtar Kelimeler: Mekan, Zaman, Tavır, Yurt Ortamı. m TÖL VtiKSEKÖĞRfiTlM KIMÜ, Space, Time, Attitude, Dormitory Environment
  7. Yıl: 2001
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
ÖZET YURT ORTAMINDA ZAMAN, VE MEKAN KAVRAMLARI VE ÖĞRENCİLERİN TAVIRLARI ARASINDAKİ İLİŞKİLER ÜZERİNE BİR ÇALIŞMA NurÜnsalan İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Yüksek Lisans Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Markus Wilsing September, 2001. Bu çalışma mekan, zaman, ve insanların zaman ve mekana karşı tavırları arasındaki ilişkiyi sorgulanmaktadır. Mekan zaman kavramıyla ilişkili olarak tanımlanmıştır. Mekan kavramını daha derinlemesine anlamak için mekansal elemanlar irdelenmiştir. Zamana ve mekana karsı tavır çevresel psikoloji kavramlari; tavır, mekandan farklılaşan“yer”kavramı ve mekanda geçirilen zamanla ilintili yere bağlılık kavramları ile ortaya konulmuştur. Bütün bu kavramlar insan ihtiyaçlarını ve insanın kendisini çevreden hoşnut olmasını değerlendirmek için önemlidir. Aynı zaman da bu kavramlar zamanla değişir ve mekan anlayışını etkilemektedir. Yurt ortamlarında mekan, zaman ve zamana ve mekana karşı tavırlar arasındaki ilişkiyi analiz etmek için bir alan çalışması yapılmıştır. Yurtların incelenme nedeni, bu mekanların yaşam süreci mekanları olması ve bir çok farklı aktiviteyi eşzamanlı olarak banndırmasıdır. Bu amaç için, Bilkent Üniversitesi (Ankara, Türkiye) yurtlan incelenmiştir. Bu inceleme, öğrencilerin odalarını değerlendirmelerini, odaya karşı tavırlarını ve aktivite dağılımı ve odada geçirdikleri zamanın dağılımını içermektedir. Bu çalışmanın sonuçlarının, tasarımcıları zamanın ve insanların zaman ve mekana karşı tavırlarının tasarım sürecindeki önemini anlamada bilgilendirici olmasi ümit edilmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A STUDY ON THE RELATIONSHIPS AMONG SPACE, AND TIME AND ATTITUDES OF STUDENTS WITH IN A DORMITORY ENVIRONMENT Nur Ünsalan M.F.A. in Interior Architecture and Environmental Design Supervisor: Asst. Prof. Dr. Markus Wilsing September, 2001 The thesis discusses the relationships between space, time and the attitudes of people to time and space. The space concept is defined in relation with time. In order to understand the space concept in a broader sense the spatial elements were introduced. Attitude to time and space is analyzed with the environmental psychology concepts, which are namely attitude that is a manner towards a space; place that is differentiated from the space concept; and place attachment that is initiated with the time spending in a certain space. All these concepts are the major concerns in understanding the human needs and well being of one self in an environment. Also these concepts change throughout time and affect the spatial understanding. A case study was conducted to analyze the relationships between time space and the students' attitudes to time and space in dormitory environments at Bilkent University in Turkey. The reason for analyzing the dormitories is that living processes with many different activities take place together in these environments. The analyses consist of students' evaluations of their rooms, their attitudes to their rooms, and the distribution of the activity patterns, and time spending in their rooms. The results of the research are expected to inform the designers about the importance of understanding the time and the attitudes of people to time and space in designing environments.