Rijit laringoskop ile direkt laringoskopide zor laringeal ekspozisyonun öngörülebilirliğinde bazı morfometrik ölçüm ve sınıflamaların değerinin araştırılması
Investigation of the value of certain morphometric measurements and classifications in the predictability of difficult laryngeal exposure during direct laryngoscopy with rigid laryngoscope
  1. Tez No: 1001681
  2. Yazar: BÜŞRA NUR COŞAN SEÇGİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YALÇIN ALİMOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: Direkt Laringoskopi, Glottik Görünürlük Seviyesi, Morfometrik Ölçümler, Zor Laringeal Ekspozisyon, Direct Laryngoscopy, Glottic Visibility Level, Morphometric Measurements, Difficult Laryngeal Exposure
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada rijit laringoskop ile yapılan direkt laringoskopide zor laringeal ekspozisyonu öngörmede kullanılan preoperatif morfometrik ölçümlerin ve klinik sınıflamaların değerini araştırmayı ve farklı hasta pozisyonları ile laringoskop boyutlarının glottik görünürlük üzerindeki etkisini analiz etmeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi'nde direkt laringoskopi planlanan 82 hasta prospektif olarak dahil edildi. Preoperatif dönemde hastaların demografik verileri, Vücut Kitle İndeksi, Modifiye Mallampati Skoru, Delilkan skoru ve çeşitli lineer ve açısal morfometrik ölçümleri kaydedildi. İntraoperatif glottik görünürlük; omuz destekli pozisyonda dar lümenli (IA) ve geniş lümenli (IB) laringoskop ile, omuz desteği olmaksızın nötral pozisyonda dar lümenli (IIA) ve geniş lümenli (IIB) laringoskop kullanılarak dört farklı yöntemle karşılaştırmalı olarak değerlendirildi. Bulgular: Katılımcıların %68,3'ünün erkek olduğu ve yapılan değerlendirmelerde en yüksek tam görüş oranının %84,1 ile IIA yönteminde, en düşük oranın ise %20,7 ile IB yönteminde saptandığı görülmüştür. Omuz altı destekli pozisyonda dar lümenli laringoskopun kullanıldığı IA yönteminde tam görüş oranı %52,4 olarak saptanmış ancak bu yöntemde incelenen hiçbir demografik veya morfometrik parametrenin glottik görünürlük üzerinde istatistiksel olarak anlamlı bir etkisi bulunmamıştır (p>0,05). Buna karşın istatistiksel analizlerde IB yöntemiyle tam görüş başarısı yaş (p=0,022), tam ekstansiyondaki tiromental mesafe (TMM-TE, p<0,001) ve mentohiyoid mesafe (MHM, p=0,033) ile anlamlı şekilde ilişkili bulunurken; ileri yaş (OR: 1,060) ve TMM-TE (OR: 2,386) değerindeki artışın tam görüş olasılığını artıran bağımsız prediktörler olduğu saptanmıştır. Bu yöntem için saptanan eşik değerler yaş için 56,5 yıl, TMM-TE için 8,50 cm ve MHM için 6,50 cm'dir. En başarılı sonuçların alındığı IIA yönteminde vücut ağırlığı (eşik: 79 kg) ve VKİ (eşik: 26,15 kg/m²) değerindeki artışın görüşü paradoksal olarak iyileştirdiği (p<0,05), ağız açıklığının ise tam görüşü azaltan bir faktör (OR: 0,378) olduğu görülmüştür. IIB yönteminde MMS (p=0,033) ve nötral pozisyondaki TMM-NP (eşik: 7,5 cm) anlamlı fark yaratırken; Delilkan skoru, boyun çevresi ve açısal ölçümlerin (TMA, SMA) zor laringeal ekspozisyon öngörüsünde istatistiksel olarak anlamlı bir etkisi saptanmamıştır. Sonuç: Zor laringeal ekspozisyonun öngörülmesinde tam ekstansiyon pozisyonunda yapılan dinamik ölçümler (TMM-TE), nötral pozisyon ölçümlerine göre daha yüksek prediktif değere sahiptir. Çalışmamızda IA yöntemi anatomik varyasyonlara karşı en toleranslı yöntem olarak dikkat çekse de doku direncini ve gerginliğini azaltan nötral pozisyon ile dar lümenli laringoskop kombinasyonunun (IIA yöntemi) en başarılı cerrahi görüşü sağladığını ortaya koymuştur. Obezite ve ileri yaş mutlak birer engel olmayıp, hastanın dinamik kapasitesine uygun pozisyon ve enstrüman seçimiyle yönetilebilir faktörlerdir.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aimed to investigate the value of preoperative morphometric measurements and clinical classifications in predicting difficult laryngeal exposure (DLE) during direct laryngoscopy performed with a rigid laryngoscope. Furthermore, we aimed to analyze the effects of different patient positions and laryngoscope sizes on glottic visibility. Materials and Methods: Eighty-two patients scheduled for direct laryngoscopy at Başakşehir Çam and Sakura City Hospital were prospectively included in the study. Preoperative demographic data, Body Mass Index (BMI), Modified Mallampati Score, Delilkan score, and various linear and angular morphometric measurements were recorded. Intraoperative glottic visibility was comparatively evaluated using four different methods: with narrow-lumen (IA) and wide-lumen (IB) laryngoscopes in a shoulder-supported position, and with narrow-lumen (IIA) and wide-lumen (IIB) laryngoscopes in a neutral position without shoulder support. Results: Of the participants, 68.3% were male. Evaluations revealed that the highest full view rate was achieved with method IIA at 84.1%, while the lowest rate was observed with method IB at 20.7%. In method IA, which utilized a narrow-lumen laryngoscope in the shoulder-supported position, the full view rate was 52.4%; however, none of the demographic or morphometric parameters examined in this method had a statistically significant effect on glottic visibility (p>0.05). Conversely, statistical analysis showed that full view success with method IB was significantly associated with age (p=0.022), thyromental distance in full extension (TMD-FE, p<0.001) and mentohyoid distance (MHD, p=0.033). Furthermore, advanced age (OR: 1.060) and an increase in TMD-FE (OR: 2.386) were identified as independent predictors that increased the probability of a full view. The threshold values determined for this method were 56.5 years for age, 8.50 cm for TMD-FE and 6.50 cm for MHD. In method IIA, which yielded the most successful results, an increase in body weight (threshold: 79 kg) and BMI (threshold: 26.15 kg/m²) was found to paradoxically improve visibility (p<0.05), whereas mouth opening was identified as a factor that decreased the likelihood of a full view (OR: 0.378). In method IIB, while MMS (p=0.033) and thyromental distance in the neutral position (TMD-NP, threshold: 7.5 cm) showed a significant difference, the Delilkan score, neck circumference, and angular measurements (TMA, SMA) had no statistically significant effect on predicting difficult laryngeal exposure. Conclusion: Dynamic measurements performed in the full extension position (TMD-FE) possess a higher predictive value for predicting difficult laryngeal exposure compared to measurements in the neutral position. Although method IA stood out as the most tolerant method toward anatomical variations in our study, it was demonstrated that the combination of a neutral position and a narrow-lumen laryngoscope (method IIA) provided the most successful surgical exposure by reducing tissue resistance and tension. Obesity and advanced age are not absolute contraindications; rather, they are manageable factors when addressed with positioning and instrument selection tailored to the patient's dynamic capacity.