Alopesi areata tanılı adolesanlarda sosyal görünüş kaygısı, benlik saygısı ve psikolojik dayanıklılığın değerlendirilmesi
Evaluation of social appearance anxiety, self-esteem, and psychological resilience in adolescents with alopecia areata
- Tez No: 1001720
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YASİN ÇALIŞKAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Alopesi Areata, Sosyal Görünüş Kaygısı, Benlik Saygısı, Psikolojik Dayanıklılık, Alopecia Areata, Social Appearance Anxiety, Self-Esteem, Psychological Resilience
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çocuk Psikiyatrisi Bilim Dalı
Özet
Amaç: Çalışmanın amacı, alopesi areata (AA) tanısı almış adolesanlarda sosyal görünüş kaygısı, benlik saygısı ve psikolojik dayanıklılık düzeylerini değerlendirmek, bu değişkenler arasındaki ilişkileri ortaya koymak, AA'nın anksiyete ve depresif semptomlar üzerindeki etkilerini incelemek ve AA tanılı adolesanlarda eşlik eden psikiyatrik komorbiditeleri belirlemektir. Gereç ve Yöntemler: Gözlemsel vaka-kontrol niteliğindeki bu çalışma 20.05.2025-20.09.2025 tarihleri arasında Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi Deri ve Zührevi Hastalıkları Polikliniği'ne başvuran, 12-18 yaş aralığında alopesi areata tanılı 64 vakadan oluşan hasta grubu ile aynı yaş aralığında yer alan 64 tipik gelişim gösteren adolesandan oluşan kontrol grubunu içermektedir. İki gruptaki katılımcılara da Sosyodemografik Veri Formu, Sosyal Görünüş Kaygısı Ölçeği (SGKÖ), Rosenberg Benlik Saygısı Ölçeği (RBSÖ), Çocuk ve Genç Psikolojik Sağlamlık Ölçeği-12 (ÇGPSÖ-12), Çocuklarda Anksiyete ve Depresyon Ölçeği Çocuk Formu-Yenilenmiş (ÇADÖ-Y) ve ardından çocuk ve ergen psikiyatristi tarafından tanısal bir psikiyatrik görüşme olan Okul Çağı Çocukları için Duygulanım Bozuklukları ve Şizofreni Çizelgesi Şimdi ve Yaşam Boyu Versiyonu-Türkçe Uyarlaması (ÇDŞG-ŞY-T) uygulandı. AA grubu için bunlara ek olarak vaka formu dolduruldu. Bulgular: Çalışmamızda AA grubunda cinsiyet dağılımı %47 kız ve %53 erkekti. SALT skoruna göre hastalık şiddeti %59 hafif, %11 orta ve %30 şiddetli olarak saptandı. Hastaların %12,5'inde tırnak, %39'unda kirpik, %44'ünde kaş ve %37,5'inde vücut kılı tutulumu mevcuttu. Olguların %81'i tutulumun görünür olduğunu belirtirken, görünür tutulumu olanların %46'sında lezyonları saklama ihtiyacı bulundu. Ortalama atak sayısı 1,45 olup, hastaların %59'unda geçmiş atak öyküsü ve bu atakların %89'unda tedaviye yanıt olduğu belirlendi. Yapılan değerlendirmede, AA grubunda SGKÖ puanı, ÇADÖ-Y toplam puanı, anksiyete ve depresyon toplam puanları ve alt boyutlarından obsesif kompulsif bozukluk, panik bozukluk, yaygın anksiyete puanları kontrol grubuna göre anlamlı düzeyde yüksek, RBSÖ puanına göre benlik saygısı ise anlamlı düzeyde düşük bulundu. Psikolojik dayanıklılık AA grubunda daha düşük olmasına rağmen anlamlı bulunmadı. Spearman korelasyon analizine göre ÇGPSÖ-12 puanları ile diğer psikolojik değişkenler arasında negatif; bu değişkenlerin kendi aralarında ise pozitif yönde anlamlı korelasyonlar saptandı. ÇDŞG-ŞY-T sonucuna göre AA grubunda en az bir psikiyatrik tanı bulunma oranı %67,2 iken kontrol grubunda %20,3 idi (p<0,05). AA grubunda en sık tanılar yaygın anksiyete bozukluğu (%37,5), sosyal anksiyete bozukluğu (%35,9), dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu (%25,0) ve majör depresif bozukluk (%14,1) olarak bulundu. AA tanılı hastalarda sosyal görünüş kaygısı, benlik saygısı ve psikolojik dayanıklılığa bağımsız etki eden faktörleri belirlemek için genelleştirilmiş lineer model analizleri yapılmıştır. Buna göre, sosyal görünüş kaygısının görünür tutulum ile bağımsız olarak pozitif, benlik saygısı ile negatif ilişkili olduğu; benlik saygısının yaş ve psikolojik dayanıklılık ile pozitif, ÇADÖ-Y toplam puanı ile negatif ilişkili olduğu; psikolojik dayanıklılığın da benlik saygısı ile pozitif ve anlamlı ilişki gösterdiği bulunmuştur. Ayrıca, AA grubunda psikiyatrik tanı varlığına yönelik yapılan lojistik regresyon analizinde yalnızca ÇADÖ-Y toplam puanının psikiyatrik tanıyı bağımsız olarak öngördüğü belirlenmiştir. Sonuçlar: AA tanılı adolesanlarda psikiyatrik belirtiler ve tanılar sağlıklı kontrollere kıyasla belirgin olarak daha sık görülmekte olup, özellikle sosyal görünüş kaygısındaki artış ve benlik saygısındaki azalma öne çıkan psikososyal özelliklerdir. Görünür AA tutulumu ve düşük benlik saygısı sosyal görünüş kaygısının temel belirleyicileri olarak dikkat çekerken, benlik saygısının yaş ve psikolojik dayanıklılıkla arttığı, anksiyete ve depresyon düzeyiyle ise azaldığı saptanmıştır. Ayrıca, psikolojik dayanıklılık ile benlik saygısı arasında pozitif ve anlamlı bir ilişki bulunmaktadır. Bununla birlikte, yapılan lojistik regresyon analizine göre ÇADÖ-Y toplam puanı psikiyatrik tanı varlığının en güçlü yordayıcısıdır. Bu bulgular, AA'nın yalnızca dermatolojik bir hastalık olmadığını, adolesanlarda psikososyal açıdan çok boyutlu değerlendirme ve erken psikiyatrik destek gerektirdiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to evaluate social appearance anxiety, self-esteem, and psychological resilience levels in adolescents diagnosed with alopecia areata (AA), to examine the relationships among these variables, to investigate the effects of AA on anxiety and depressive symptoms, and to identify accompanying psychiatric comorbidities in adolescents with AA. Materials and Methods: This observational case-control study includes a patient group consisting of 64 cases aged 12–18 years diagnosed with alopecia areata who presented to the Dermatology and Venereal Diseases Outpatient Clinic of Başakşehir Çam and Sakura City Hospital between 20.05.2025 and 20.09.2025, and a control group consisting of 64 typically developing adolescents in the same age range. All participants completed the Sociodemographic Data Form, Social Appearance Anxiety Scale (SAAS), Rosenberg Self-Esteem Scale (RSES), Child and Youth Resilience Measure -12 (CYRM-12), and Revised Child Anxiety and Depression Scale-Child Version (RCADS). Subsequently, a structured diagnostic psychiatric interview, the Schedule for Affective Disorders and Schizophrenia for School-Age Children – Present and Lifetime Version, Turkish Adaptation (K-SADS-PL-T), was administered by a child and adolescent psychiatrist. In addition, a case report form was completed for the AA group. Results: In the AA group, 47% were female and 53% were male. According to SALT scores, disease severity was mild in 59%, moderate in 11%, and severe in 30% of patients. Nail involvement was present in 12.5%, eyelashes in 39%, eyebrows in 44%, and body hair in 37.5%. Visible involvement was reported by 81% of patients, and 46% of those reported a need to conceal lesions. The mean number of attacks was 1.45, with 59% having a history of previous episodes, 89% of which responded to treatment. In the AA group, SAAS scores, RCADS total scores, and anxiety and depression total and subscale scores (including obsessive compulsive disorder, panic disorder, and generalized anxiety) were significantly higher than in the control group, while self-esteem scores were significantly lower. Psychological resilience was lower in the AA group, but the difference was not statistically significant. Spearman correlation analysis revealed negative correlations between CYRM-12 scores and other psychological variables, and positive correlations among the other psychological variables. According to K-SADS-PL-T, at least one psychiatric diagnosis was present in 67.2% of the AA group and 20.3% of the control group (p<0.05). The most common diagnoses in the AA group were generalized anxiety disorder (37.5%), social anxiety disorder (35.9%), attention-deficit/hyperactivity disorder (25.0%), and major depressive disorder (14.1%). Generalized linear model analyses showed that social appearance anxiety was independently positively associated with visible involvement and negatively associated with self-esteem. Self-esteem was positively associated with age and psychological resilience and negatively associated with RCADS total scores. Psychological resilience was positively and significantly associated with self-esteem. Logistic regression analysis indicated that only the RCADS total score independently predicted the presence of a psychiatric diagnosis in the AA group. Conclusion: Psychiatric symptoms and diagnoses are significantly more common in adolescents with AA compared to healthy controls, with increased social appearance anxiety and decreased self-esteem being prominent psychosocial features. Visible AA involvement and low self-esteem are key determinants of social appearance anxiety, while self-esteem increases with age and psychological resilience and decreases with higher levels of anxiety and depression. Additionally, psychological resilience is positively and significantly associated with self-esteem. RCADS total score was identified as the strongest predictor of psychiatric diagnosis. These findings indicate that AA is not merely a dermatological condition but requires multidimensional psychosocial evaluation and early psychiatric support in adolescents.