Hipospadias onarımında inlay greft için en uygun doku hangisidir: Bukkal, lingual veya prepisyal mukoza? Deneysel bir çalışma
Which tissue is optimal for inlay grafting in hypospadias repair: Buccal, lingual, or preputial mucosa? An experimental study
- Tez No: 1001721
- Danışmanlar: PROF. DR. BURAK ARSLAN, DR. MÜCAHİT GELMİŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Üroloji, Urology
- Anahtar Kelimeler: Hipospadias, dorsal inlay greft, bukkal mukoza, lingual mukoza, prepisyal mukoza, üretroplasti, tavşan modeli, Hypospadias, dorsal inlay graft, buccal mucosa, lingual mucosa, preputial mucosa, urethroplasty, rabbit model
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Gaziosmanpaşa Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi
- Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada, hipospadias onarımında dorsal inlay greft üretroplastisinde kullanılan prepisyal, bukkal ve lingual mukozal greftlerin fonksiyonel ve histopatolojik özelliklerinin tavşan modelinde karşılaştırmalı olarak değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmada 28 adet Yeni Zelanda beyaz erkek tavşanı kullanıldı. Hayvanlar basit randomizasyon yöntemiyle dört gruba ayrıldı: Sham grubu (n=7), bukkal mukozal greft grubu (BMG, n=7), lingual mukozal greft grubu (LMG, n=7) ve prepisyal mukozal greft grubu (PMG, n=7). Tüm gruplarda literatürde tanımlanan deneysel hipospadias modeli uygulandı. Sekiz haftalık takip sonrasında üroflowmetri ve üretral kompliyans ölçümleri ex vivo yöntemle gerçekleştirildi. Doku örneklerinde epitelizasyon, inflamasyon, fibrozis ve neovaskülarizasyon parametreleri yarı kantitatif skorlama sistemi ile histopatolojik olarak değerlendirildi. Bulgular: Üroflowmetri açısından lingual ve prepisyal gruplarda Qmax değerleri bukkal gruba kıyasla anlamlı düzeyde yüksek bulunurken (p=0.009 ve p=0.011), lingual ve prepisyal gruplar arasında anlamlı fark saptanmadı (p=0.987). Üretral kompliyans değerlendirmesinde lingual grubun tüm hacimlerde en düşük intraluminal basınç değerlerini sergilediği ve sham ile prepisyal gruba kıyasla anlamlı düzeyde üstün kompliyans sağladığı görüldü. Histopatolojik değerlendirmede bukkal grubun epitelizasyon skorunun hem lingual (p=0.004) hem de prepisyal gruba (p=0.008) kıyasla anlamlı düzeyde yüksek olduğu saptandı. Fibrozis skoru lingual grupta bukkal gruba kıyasla anlamlı düzeyde yüksek bulunurken (p=0.010), neovaskülarizasyon skoru lingual grupta diğer tüm gruplara kıyasla anlamlı düzeyde üstündü (p<0.001). Sonuç: Lingual mukoza fonksiyonel parametreler açısından, bukkal mukoza ise histolojik entegrasyon açısından öne çıkmaktadır. Prepisyal mukoza, cilt kökenli yapısı nedeniyle her iki alanda da oral mukozal greftlerin gerisinde kalmıştır. Özellikle üretral plağın dar ve fibrotik olduğu sekonder olgularda oral mukozal greftlerin inlay greft materyali olarak tercih edilmesi daha uygun bir yaklaşım olabilir. Bu bulguların klinik pratiğe yansımalarının daha geniş örneklemli ve uzun dönem takipli çalışmalarla doğrulanması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to comparatively evaluate the functional and histopathological characteristics of preputial, buccal, and lingual mucosal grafts used in dorsal inlay graft urethroplasty for hypospadias repair in a rabbit model. Materials and Methods: Twenty-eight New Zealand white male rabbits were used. Animals were randomly divided into four groups: Sham group (n=7), buccal mucosal graft group (BMG, n=7), lingual mucosal graft group (LMG, n=7), and preputial mucosal graft group (PMG, n=7). An experimental hypospadias model was applied in all groups as described in the literature. Following an eight-week follow-up period, uroflowmetry and urethral compliance measurements were performed ex vivo. Tissue specimens were histopathologically evaluated using a semi-quantitative scoring system for epithelialization, inflammation, fibrosis, and neovascularization parameters. Results: Regarding uroflowmetry, Qmax values were significantly higher in the lingual and preputial groups compared to the buccal group (p=0.009 and p=0.011, respectively), while no significant difference was found between the lingual and preputial groups (p=0.987). In urethral compliance assessment, the lingual group demonstrated the lowest intraluminal pressure values at all volumes, with significantly superior compliance compared to the sham and preputial groups. Histopathological evaluation revealed that the epithelialization score of the buccal group was significantly higher than both the lingual (p=0.004) and preputial groups (p=0.008). The fibrosis score was significantly higher in the lingual group compared to the buccal group (p=0.010), while the neovascularization score was significantly superior in the lingual group compared to all other groups (p<0.001). Conclusion: Lingual mucosa demonstrated superiority in functional parameters, while buccal mucosa showed advantages in histological integration. Preputial mucosa lagged behind oral mucosal grafts in both domains due to its skin-derived structure. Particularly in secondary cases with narrow and fibrotic urethral plates, the use of oral mucosal grafts as inlay graft material may represent a more appropriate approach. Confirmation of these findings in larger-scale, long-term follow-up studies is warranted.