Hipermetrop ve mikst astigmatizmalı hastalarda refraktif cerrahi sonuçlarımız
Refractive surgery outcomes in patients with hyperopia and mixed astigmatism
- Tez No: 1001789
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ECE TURAN VURAL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: Fotorefraktif keratektomi, Photorefractive keratectomy
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tıp Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Amaç: Basit hipermetropili ve mikst astigmatizmalı hastalarda yüksek frekans (1050 Hz) ekzimer lazer ile yapılan transepitelyal fotorefraktif keratektomi (t-PRK) ve Femtosaniye Lazer in situ keratomileusis(f-LASİK) cerrahisinin refraktif sonuçlarını incelemek, düzeltilmemiş görme keskinliği(GK), en iyi düzeltilmiş görme keskinliği(EDGK), sferik ve silindirik kırma kusurları, sferik ekivalan değeri, yüksek sıralı aberasyonlar(HOA), ortalama keratometrik değer(Kort), pakimetri değerleri açısından her iki cerrahi yöntemi karşılaştırmak. Materyal ve metod: Basit hipermetropi ve mikst astigmatizma nedeniyle Mayıs 2015 ile Mayıs 2018 tarihleri arasında T.C. Sağlık Bilimleri Üniversitesi Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göz Kliniğinde yüksek frekans (1050 Hz) ekzimer lazer cihazı (Schwind Amaris, SCHWIND eye tech-solutions GmbH, Kleinostheim, Almanya) ile t-PRK ve f-LASİK cerrahisi uygulanan 33 hastaya ait veriler retrospektif olarak hastaların arşiv altına alınan dosyalarından incelendi. Tüm hastaların demografik verileri, uygulanan cerrahi metod, preoperatif düzeltilmemiş görme keskinliği(GK), en iyi düzeltilmiş görme keskinliği(EDGK), manifest sferik ve silindirik kırma kusuru derecesi, total RMS, trefoil, coma olmak üzere korneal yüksek sıralı aberasyon değerleri, ortalama keratometri değerleri(Kort) ve pakimetri ölçümleri kaydedildi ve postoperatif 1. ay, 6. ay, ve 12. aydaki ölçümler kendi arasında karşılaştırıldı. Bulgular: 33 hastanın 59 gözü çalışmaya dahil edildi. Gözlerden 37' sine Femtolasik cerrahisi, 22'sine ise trans-PRK cerrahisi uygulandı. Gözlerin refraktif kusuruna göre; 50(32 Femtolasik, 18 Trans-PRK)göze mikst astigmatik düzeltme yapılırken, 9(5 femtolasik, 4 trans-PRK) göze sadece hipermetropik düzeltme yapıldı. EDGK açısından her iki grup karşılaştırıldığında f-LASİK grubunda 1 yıllık EDGK değişimi anlamlı bulunurken t-PRK grubunda değişim anlamlı değildi(p>0.05). GK' nin ameliyat tipine göre postoperatif 1. ,6. , 12. aylar arasındaki değişimi f-LASİK grunda t-PRK'dan daha anlamlı bulundu(p<0.05). Preoperatif EDGK ile postoperatif GK karşılaştırıldığında; her iki grupta da istatistiksel anlamlı fark bulunmadı. Sferik eşdeğerler açısından her iki grup kıyaslandığında f-LASİK grubunda sferik eşdeğerlerdeki değişim anlamlı değil iken, t-PRK grubunda anlamlı bulundu. Takip süresi sonunda f-LASİK grubunda 0,50 D ve altı sferik eşdeğere %100 oranında ulaşılırken, t-PRK grubunda %90 oranında ulaşıldı. Yüksek sıralı aberasyonlar açısından iki cerrahi yöntem arasındaki en belirgin farklılık 6 mm pupillada ölçülen coma değerlerinde gözlendi. F-LASİKgrubunda preoperatif değerlere göre postoperatif coma değerlerindeki artış anlamlı olarak saptanırken, t-PRK grubundaki artış anlamlı saptanmadı(p>0.05). Keratometrik ortalama değişimlerine bakıldığında postoperatif Kort değişimi f-LASİKgrubunda anlamlı değil iken t-PRK grubunda anlamlı idi. Sonuçlar: Bir yıllık takip süresi sonrasında elde edilen sonuçlar yüksek frekans (1050 Hz) ekzimer lazer cihazı ile hipermetropisi ve mikst astigmatizması olan hastalarda yapılan t-PRK ve f-LASİK cerrahisinin etkin ve güvenli olduğunu göstermiştir. 12 aylık süre zarfı sonunda EDGK, GK, sferik eşdeğer değişimleri incelendiğinde elde edilen sonuçlar her iki cerrahi yöntemin de bu hasta gruplarında etkin bir düzeltme yapabileceğini ortaya koymuştur. Özellikle sferik eşdeğer değişimlerine bakıldığında takip süresi sonunda f-LASİK grubunda 0,50 D ve altı sferik eşdeğere %100 oranında ulaşılırken, t-PRK grubunda %90 oranında ulaşıldığı gözlemlenmiştir. Ancak hipermetropi hastalarında özellikle t-PRK sonuçlarını değerlendirmek için daha geniş serilere ihtiyaç olduğu açıktır. Yüksek sıralı aberasyon değişimleri yönünden bakıldığında 3 mm pupilla aralığında ölçülen postoperatif 1. yıl korneal yüksek sıralı aberasyonlarda anlamlı sayılabilecek yükselmeler izlenmemiştir. Ancak pupilla 6 mm olarak seçildiğinde f-LASİK grubunda daha anlamlı olmak üzere her iki cerrahi yöntemde de özellikle coma aberasyonlarında önem arz eden artışlar gözlenmiştir. Bu durum özellikle pupillanın genişlediği skotopik ortamlarda (gece araç kullanımı, sinema vb.) görüntünün dağılmasına yol açarak görme keskinliğinde azalmaya neden olabilmektedir. Keratometrik değerlerin analizine bakıldığında f-LASİK grubunda Kort değerlerinin daha stabil seyrettiği, t-PRK grubunda 12 aylık takip boyunca daha fazla değiştiği, özellikle bu değişimin ilk 6 ayda olduğu izlendi. Postoperatif aylara göre Kort değişimi f-LASİK grubunda anlamlı değil iken t-PRK grubunda anlamlı saptandı. Her iki cerrahi yöntemde de periferik korneaya ablasyon uygulanmasına rağmen santral kornea kalınlığında(SKK) azalma izlendi. Çalışmadaki vaka sayısının kısıtlı olması, randomize kontrollü bir çalışma yapılamaması, preoperatif parametreler arasında anlamlı farklar olması gibi kısıtlayıcı faktörlere rağmen ekzimer lazer ile yapılan t-PRK ve f-LASİK cerrahisinin düşük, orta ve yüksek hipermetrop ve hipermetropik astigmatik düzeltmeleri güvenli ve etkili bir şekilde yapabileceğini gösterdik
Özet (Çeviri)
Purpose: To examine the refractive results of transepithelial photorefractive keratectomy and femtosecond lasik surgery performed with high frequency (1050 Hz) excimer laser in patients with simple hyperopia and mix astigmatizm, to compare both methods in terms of uncorrected distance visual acuity(UCVA), best corrected visual acuity(BCVA), spherical and cylindrical refractive error, spherical equivalent value, high order aberations(HOA), average keratometric value(Kort) and pachymetry. Methods: The data of 33 patients who had undergone t-PRK and f-LASİK surgery with high frequency (1050 Hz) excimer laser device (SchwindAmaris, SCHWIND eye-tech- solutions GmbH, Kleinostheim, Germany) due to simple hyperopi and mix astigmatizm between May 2015 and May 2018 at Health Sciences University, İstanbul Haydarpaşa Numune Education and Research Hospital were retrospectively evaluated. Demographic data, surgical method, preoperative uncorrected distance visual acuity, best corrected visual acuity, spherical and cylindrical refractive error, spherical equivalent value, high orderaberations including trefoil, coma and total RMS value, average keratometric value and pachymetry of all patients were recorded and measurements of postoperative first, sixth and 12th months were compared between both methods. Results: 59 eyes of 33 patients were included in the study. F-LASİK surgery was performed 37 eyes and t-PRK surgery was performed 22 eyes. İn 50 patients mix astigmatic correction was done, only 9 patients hyperopic correction was done. İn f-LASİK group, one year BCVA change was found significant, but in t-PRK group, it was not significant(p>0.05). The change of UCVA between first and 12th months was more significant in the f-LASİK group than t-PRK group(p<0.05). İn the both group no statistically difference was found preoperative BCVA values compared with postoperative UCVA. The change of spherical equvalent was not significant in the f-LASİK group but it was significant in the t-PRK group. At the end of the follow up in the f-LASİK group 0.50 D and less spherical equvalent was reached one hundred percent, in the t-PRK group it was ninety percent. İn terms of high order aberations, the most significant difference in two groups was observed coma value the pupil diameter was choosen as 6 mm. İncrement in the postoperative coma value according to preoperative coma value was significant in the f-LASİK group but not in the t-PRK group(p>0.05). Considering changes in average keratometric values, postoperative average keratometric value was significant in the t-PRK group but not in the f-LASİK group. Conclusion: The results obtained after one year of follow-up showed that t-PRK and f-LASİK surgery performed with high frequency (1050 Hz) laser device was effective and reliable in patients with hyperopia and mix astigmatism. When uncorrected distance visual acuity(UCVA), best corrected visual acuity(BCVA), spherical and cylindrical refractive error changes were examined, the results presents that both methods can make an effective correction in this patients group. At the end of the follow up in the f-LASİK group 0.50 D and less spherical equvalent was reached one hundred percent, in the t-PRK group it was ninety percent especially when spherical equvalent changes were examined. But it is clear that to assess the results of hyperopia wide studies are needed. When the pupil diameter was chosen as 3 mm, postoperative one year corneal high-order aberrations root-mean-square (HOA-RMS) did not increase sigificantly compared to the preoperative period. But when the pupil diameter was chosen as 6 mm, important increments of high order aberations, especially coma aberations were observed in both groups that was more significant in the f-LASİK group than the t-PRK group. This may reduce the visual acuity with scattering the images in scotopic conditions (night-time driving, cinema, etc.) where the pupil widens. When average keratometric values were examined, it was seen that Kort was more stable in the f-LASİK group than the t-PRK group, Kort changes in the t-PRK group were in the first six months especially. Postoperative Kort changes by months were not significant in the f-LASİK group but it was significant in the t-PRK group. Although we ablated periferic corneal tissue in both methods, central corneal thickness decreased. Although the number of cases was limited in the study, it was not a randomize controlled study and there was significant differences between the preoperative parameters, we showed that t-PRK and f-LASİK surgery performed with excimer laser was effective and reliable in patients with simple, moderate and high hyperopia and mix astigmatism.