Teknolojik gelişmeler kapsamında kripto varlıklar ve Türk özel hukuku açısından değerlendirilmesi
Crypto assets within the scope of technological developments and their evaluation in terms of Turkish private law
- Tez No: 1001828
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YAŞAR CAN GÖKSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Bilişim hukuku, Eşya hukuku, Medeni hukuk, Information lav, Real law, Civil law
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
Özet
Devlet ve şirketlerin iletişim aracı olarak başlayan internet serüveni, günümüzde ekonomik değer transferine imkân tanıyan bir yapıya dönüşerek“kripto varlıkları”hukuk dünyasına taşımıştır. Bu dönüşümü ele alan çalışmanın birinci bölümünde blokzincir teknolojisinin teknik altyapısı ve çalışma prensipleri incelenmiş; ikinci bölümde ise kripto varlıkların teknik özellikleri dikkate alınarak türleri ve sınıflandırılması yapılmıştır. Çalışmanın odak noktası olan üçüncü bölümde, 7518 sayılı Kanun değişikliği ve Türk Özel Hukuku bağlamında konunun hukuki boyutu irdelenmiştir. Bu kapsamda kripto varlıkların eşya niteliği, mülkiyet ve zilyetlik kavramlarıyla ilişkisi, akıllı sözleşmelerin geçerliliği ve dijital miras sorunları tartışılmıştır. Sonuç olarak, kripto varlıkların kendi özgü yapısı nedeniyle mevcut normların yetersiz kaldığı tespit edilmiş ve hukuk güvenliğini sağlayacak kapsamlı düzenlemelerin gerekliliğiyle birlikte ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
The internet adventure, starting as a communication tool for states and corporations, has evolved into a structure enabling economic value transfer, introducing“crypto assets”to the legal world. Addressing this transformation, in the first chapter of the study, the technical infrastructure and working principles of blockchain technology are examined; and in the second chapter, the types and classification of crypto assets are analyzed considering their technical characteristics. In the third chapter, which constitutes the focal point of the study, the legal dimension is scrutinized within the context of the amendment to Law No. 7518 and Turkish Private Law. In this scope, the property status of crypto assets, their relationship with ownership and possession concepts, the validity of smart contracts, and digital inheritance issues are discussed. Consequently, it is determined that existing norms are insufficient due to the sui generis nature of crypto assets, and the necessity of comprehensive regulations ensuring legal certainty is demonstrated.