LDT-EWS skorlamasına serum laktat düzeyi ekleyerek (LDT-EWS-L) geriatrik hastalarda mortaliteyi öngörmek
Predicting mortality in geriatric patients by adding serum lactate levels to the LDT-EWS (LDT-EWS-L)
  1. Tez No: 1001829
  2. Yazar: KEMAL ATCI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KADİR KÜÇÜKCERAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Acil servis, geriatri, laktat, LDT-EWS, mortalite, Emergency department, geriatrics, lactate, LDT-EWS, mortality
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Meram Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Çalışmamızda acil servis (AS) birimine başvuran 65 yaş üstü geriatrik hastalarda, The Laboratory Data Decision Tree Early Warning Score (LDT-EWS)' ye serum laktat düzeyi eklenerek oluşturulan skorun ve acil serviste ölçülen ilk laktat değerinin mortalite üzerine etkisini araştırmayı amaçladık. Gereç ve yöntem: Bu retrospektif çalışma, 01.01.2024–31.12.2024 tarihleri arasında Necmettin Erbakan Üniversitesi AS'ine başvuran ve AS'de takip edilen 65 yaş ve üzeri hastalar üzerinde gerçekleştirilmiştir. Hastaların demografik özellikleri ve laboratuvar parametreleri kaydedilmiştir. LDT-EWS-L skoru, hemogram ve biyokimya parametreleri kullanılarak hesaplandı. Serum laktat düzeyleri, acil servise kabul sırasında ölçülen ilk değerler esas alınarak değerlendirildi. Hastaların mortalite durumları; LDT-EWS, serum laktat ve LDT-EWS-L skorları kullanılarak karşılaştırılmalı analiz edilmiştir. Bulgular: Eksitus ile sonuçlanan hastalarda albümin ve hemoglobin düzeyleri anlamlı olarak daha düşük, beyaz küre (WBC; White blood cell), kan üre azotu (BUN; blood urea nitrogen), kreatinin ve serum laktat düzeyleri ise anlamlı olarak daha yüksek bulundu (tümü p≤0,001). Potasyum düzeyleri sınırda anlamlılık gösterirken (p=0,050), sodyum düzeyleri açısından gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmadı (p=0,162). LDT- EWS ve LDT-EWS-L skorları eksitus grubunda anlamlı derecede daha yüksekti (her ikisi için p<0,001). ROC analizinde serum laktat için eğri altında kalan alan (EAA) 0,624 (≥1,55 mmol/L: %71 duyarlılık, %44 özgüllük), LDT-EWS için 0,609 (≥3,0: %69 duyarlılık, %43 özgüllük) ve LDT-EWS-L için 0,644 (≥3,05: %88 duyarlılık, %20 özgüllük) olarak hesaplandı. Çok değişkenli lojistik regresyon analizinde serum laktat (QR:1,150) ve LDT- EWS (QR:1,120) ve LDT-EWS-L (QR:1,143) mortalite için bağımsız prediktörler olarak saptanırken, diğer laboratuvar parametreleri ile mortalite arasında bağımsız bir ilişki gösterilemedi (tümü p>0,05). Sonuç: Laktatın yüksek duyarlılığa sahip ancak tek başına kullanıldığında sınırlı özgüllük göstermesi, LDT-EWS'nin çok parametreli karar ağacı yapısıyla uyumludur. LDT-EWS viii içinde laktatın diğer laboratuvar parametreleriyle birlikte değerlendirilmesi, riskli hastaların duyarlılıkla saptanmasını sağlarken yanlış pozitifliklerin azaltılmasına katkı sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to investigate the effect of the Laboratory Data Decision Tree Early Warning Score (LDT-EWS) and the initial serum lactate level, measured at emergency department (ED) admission, on mortality in geriatric patients aged 65 years and older presenting to the ED. Materials and Methods: This retrospective study was conducted among patients aged ≥65 years who were admitted to and followed up in the Emergency Department of Necmettin Erbakan University between January 1, 2024, and December 31, 2024. Patients' mortality outcomes were analyzed and compared using LDT-EWS, serum lactate levels, and the combined LDT-EWS-L score. Results: Patients who died had significantly lower albumin and hemoglobin levels, whereas white blood cell count (WBC), blood urea nitrogen (BUN), creatinine, and serum lactate levels were significantly higher (all p≤0.001). Potassium levels showed borderline significance (p=0.050), while no statistically significant difference was observed in sodium levels between groups (p=0.162). LDT-EWS and LDT-EWS-L scores were significantly higher in the mortality group (both p<0.001). In receiver operating characteristic (ROC) analysis, the area under the curve (AUC) was 0.624 for serum lactate (≥1.55 mmol/L: 71% sensitivity, 44% specificity), 0.609 for LDT-EWS (≥3.0: 69% sensitivity, 43% specificity), and 0.644 for LDT-EWS-L (≥3.05: 88% sensitivity, 20% specificity). In the multivariable logistic regression analysis, serum lactate (OR: 1.150), LDT-EWS (OR: 1.120), and LDT- EWS-L (OR: 1.143) were identified as independent predictors of mortality, whereas no independent association was observed between the other laboratory parameters and mortality (all p > 0.05). Conclusion: The high sensitivity but limited specificity of lactate when used alone is consistent with the multi-parameter decision tree structure of LDT-EWS. Incorporating lactate into LDT-EWS alongside other laboratory parameters improves sensitive identification of high-risk patients while contributing to a reduction in false-positive classifications.