Okuma çemberi yönteminin ilkokul üçüncü sınıf öğrencilerininokuduğunu anlama başarılarına, okuma motivasyonlarına ve okuma tutumlarına etkileri
Effects of reading circle method on reading comprehension achievements, reading motivations and reading attitudes of primary school third grade students
  1. Tez No: 1001839
  2. Yazar: ÖZGE GÜRLEYÜK KOÇ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BARIŞ KALENDER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Okuma çemberi, Literature circle
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmada okuma çemberi yönteminin ilkokul üçüncü sınıf öğrencilerinin okuduğunu anlama başarılarına, okuma motivasyonlarına ve okuma tutumlarına etkilerini ortaya koymak amaçlanmıştır. Araştırma 2024-2025 eğitim öğretim yılı ikinci döneminde Türkiye'nin batı illerinden birinin ilçesinin devlet okulunda üçüncü sınıflarda öğrenim gören 50 öğrenci ile 12 hafta süresince gerçekleştirilmiştir. Araştırmada karma yöntem desenlerinden açımlayıcı sıralı desen kullanılmıştır. Araştırmanın nicel boyutu ön test-son test kontrol gruplu yarı deneysel model ile nitel boyutu ise durum araştırması olarak desenlenmiştir. Araştırmanın nicel verilerinin elde edileceği katılımcı grubu araştırma yapılan okulun üçüncü sınıflarından küme örnekleme yöntemiyle iki şube olarak belirlenmiştir. Nitel verilerinin elde edileceği katılımcı grubunu, araştırmanın deney grubu arasından amaçlı örnekleme yöntemlerinden ölçüt örnekleme yöntemiyle belirlenmiş 9 öğrenci oluşturmuştur. Öğretim süreci deney grubunda okuma çemberi yöntemiyle zenginleştirilerek, kontrol grubunda ise mevcut Türkçe öğretim programının okuma etkinlikleri ile sınırlı olarak sürdürülmüştür. Nicel verileri elde etmek amacıyla“Okuduğunu Anlama Başarı Testi”,“Okumaya Yönelik Tutum Ölçeği”ve“Okuma Motivasyonu Ölçeği”kullanılmıştır. Elde edilen nicel veriler ANCOVA ve bağımsız gruplar t-testi ile analiz edilmiştir. Nitel veriler“Deneysel Uygulamaları ve Bireysel Gelişimi Değerlendirme Formu”ile elde edilerek içerik analiziyle çözümlenmiştir. Okuma çemberi yönteminin üçüncü sınıf öğrencilerinin okuduğunu anlama başarılarına olumlu yönde etki ettiği, okuma tutumlarına etki etmediği, okuma motivasyonlarının uyum alt faktöründe artış oluşturduğu sonuçlarına ulaşılmıştır. Nitel verilerden elde edilen bulgulara göre öğrenciler okuma sıklıklarının arttığını, aktif olarak katılım gösterdikleri süreçte eğlenceli hissetiklerini, sorumluluk ve yaratıcılık gibi üst düzey düşünme becerilerinin geliştiğini ifade etmişlerdir.
Özet (Çeviri)
This study aimed to reveal the effects of the literature circle method on the reading comprehension achievement, reading motivation, and reading attitudes of third-grade primary school students. The research was conducted for 12 weeks with 50 third-grade students studying in a public school in a district of one of Türkiye's western provinces during the second semester of the 2024-2025 academic year. An explanatory sequential design, a mixed method design, was used in the study. The quantitative dimension of the study was designed as a quasi-experimental model with a pretest-posttest control group, while the qualitative dimension was designed as a case study. The participant group from which the quantitative data would be obtained was selected as two classes from the third grade of the research school using the cluster sampling method. The participant group from which the qualitative data would be obtained consisted of nine students selected from the experimental group using the criterion sampling method, one of the purposive sampling methods. The teaching process was enriched with the literature circle method in the experimental group, while the control group was limited to the reading activities of the current Turkish curriculum. The“Reading Comprehension Achievement Test,”“Attitude Toward Reading Scale,”and“Reading Motivation Scale”were used to obtain quantitative data. The obtained quantitative data were analyzed using ANCOVA and independent samples t-test. Qualitative data were obtained using the“Experimental Applications and Individual Development Evaluation Form”and analyzed through content analysis. The literature circle method was found to have a positive impact on third-grade students' reading comprehension, had no impact on their reading attitudes, and increased the compliance sub-factor of their reading motivation. According to the findings from the qualitative data, students reported an increase in their reading frequency, felt a sense of enjoyment during their active participation, and developed higher-order thinking skills such as responsibility and creativity.