Emtia sigortalarının dış ticaret ile ilişkisinin ampirik analizi: Türkiye örneği (2013-2024)
Empirical analysis of the relationship between cargo insurance and foreign trade: Evidence from Türkiye (2013-2024)
- Tez No: 1001846
- Danışmanlar: PROF. DR. MURAT ATAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Uluslararası Ticaret, Sigortacılık, International Trade, Insurance
- Anahtar Kelimeler: Emtia Sigortası, Dış Ticaret, Ekonometrik Modelleme, Cargo Insurance, Foreign Trade, Econometric Modelling
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sigortacılık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sigortacılık Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Türkiye'de 01.2013-12.2024 dönemleri arasında emtia sigortaları ile dış ticaret arasındaki ilişkiyi ampirik olarak incelemeyi amaçlamaktadır. Emtia sigortaları; ticarette taşınan malların çeşitli risklere karşı güvence altına alınmasını sağlayan ve dış ticaret süreçlerinde kritik öneme sahip hayat dışı sigorta türlerinden biridir. Araştırmada, zaman serisi analizlerine dayalı ekonometrik yöntemler (Birim kök testi, VAR modeli, Granger nedensellik testi, etki-tepki analizi ve Johansen eşbütünleşme testi) kullanılarak emtia sigorta prim üretimi ile dış ticaret göstergeleri arasındaki ilişki incelenmiştir. Elde edilen bulgular, emtia sigortası prim üretimi ile dış ticaret hacmi arasında pozitif ve anlamlı bir ilişki olduğunu ortaya koymuştur. Ayrıca, emtia sigortalarının gelişimini sınırlayan faktörler makroekonomik değişkenler ve dış ticaret performansıyla birlikte değerlendirilmiştir. Bu çalışma, emtia sigortaları ile dış ticaret arasındaki ilişkiyi Türkiye özelinde ve doğrudan ampirik yöntemlerle ele alması bakımından literatürde özgün yerdedir. Elde edilen bulgular, emtia sigortalarının yalnızca risk transferi aracı değil, aynı zamanda dış ticaret performansını destekleyen tamamlayıcı bir unsur olduğunu ortaya koymaktadır. Çalışma, elde edilen bulgular doğrultusunda sigorta sektörü için stratejik öneriler sunmakta ve politika yapıcılara yol gösterici bilgiler sağlamaktadır. Sonuç olarak, emtia sigortalarının dış ticaretteki rolünün artırılması hem sektörün gelişimine hem de dış ticaretin güvenliğine katkı sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
This study aims to empirically examine the relationship between cargo insurance and foreign trade in Türkiye during the period from 01.2013 to 12.2024. Cargo insurance is a type of non-life insurance that provides coverage for goods transported in trade against various risks and plays a critical role in foreign trade processes. In the research, the relationship between cargo insurance premium production and foreign trade indicators was analyzed using multivariate econometric methods (Unit root test, VAR models, Granger causality tests, impulse-response analyses and Johansen Co-Integration Test) based on time series analyses. The findings revealed a positive and significant relationship between cargo insurance premium production and foreign trade volume. In addition, the factors limiting the development of cargo insurance are evaluated together with macroeconomic variables and foreign trade performance. This study fills an important gap in the literature by directly and empirically analyzing the relationship between cargo insurance and foreign trade in the context of Türkiye. The findings indicate that cargo insurance is not only a risk transfer instrument but also a complementary element that supports foreign trade performance. Based on the results, the study provides strategic recommendations for the insurance sector and offers guiding insights for policymakers. Overall, enhancing the role of cargo insurance in foreign trade is expected to contribute to both the development of the insurance sector and the security of foreign trade.