Orbit determination of geo satellites using data-driven neural networks
Veri odaklı sinir ağları kullanarak geo uydularının yörünge belirlemesi
  1. Tez No: 1001875
  2. Yazar: ESRA ÖZBAĞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ CAN UYSAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Sabit yörüngeli uydular, Uydu yörüngesi, Yapay sinir ağları, Geostationary orbit satellites, Satellite orbit, Artificial neural networks
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Eskişehir Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Telekomünikasyon Bilim Dalı
Özet
Yer Sabit Dünya yörüngesi (GEO) uydularının yörünge belirlemesi, doğası gereği tekillik sorunları ve pertürbasyonlardan etkilendiği için zordur. Bu durumda, klasik tahmin yöntemleri, özellikle uzun zaman aralıklarında tahminler yapılması gerektiğinde, başlangıç koşullarına ve sayısal dağılıma karşı oldukça hassas hale gelir. Bu tezde, GEO yörünge belirlemesi bir tahmin problemi olarak ele alınmaktadır. Yüksek doğruluklu sayısal yayılım kullanılarak fiziksel bilgilere dayalı sentetik bir veri kümesi oluşturulmuştur. GEO operasyonel bölgesi, tekillik içermeyen eğim ve eksantriklik uzayında tanımlanan yapılandırılmış bir ızgara ile temsil edilmektedir. Bu veri kümesi kullanılarak, Levenberg–Marquardt algoritması ile eğitilmiş bir ileri beslemeli sinir ağı, Kartezyen konum ve hız vektörlerini doğrudan tahmin etmektedir. Klasik en küçük kareler çözümü ile değerlendirilen sonuçlar, önerilen yaklaşımın tanımlanan GEO operasyonel penceresi genelinde istikrarlı ve fiziksel olarak tutarlı tahmin davranışı sağladığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Orbital determination for Geostationary Earth orbit (GEO) satellites is challenging because it is inherently affected by singularity problems and perturbations. In this case, classical prediction methods become highly sensitive to initial conditions and numerical dispersion, especially when predictions must be made over long time intervals. In this thesis, GEO orbit determination is treated as a prediction problem. A synthetic dataset based on physical knowledge is created using high accuracy numerical propagation. The GEO operational region is represented by a structured grid defined in the non-singular inclination and eccentricity space. Using this dataset, a feedforward neural network trained with the Levenberg–Marquardt algorithm directly estimates the Cartesian position and velocity vectors. Results evaluated with the classical least squares solution demonstrate that the proposed approach provides stable and physically consistent estimation behavior across the defined GEO operational window.