Kazak ve Kırgız öğrencilerin Türkçeye karşı tutumlarının Türkçe öğrenim başarılarıyla ilişkisi
The Relation between Kazakh and Kirghiz students attitudes towards Turkish and their success in learning Turkish language
- Tez No: 100188
- Danışmanlar: PROF.DR. GÜRAY KÖNİG
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Sociolinguistics, Language Attitudes, Turkish as a Foreign Language, Social Psychology, Turkish Teaching
- Yıl: 2001
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
164 ÖZET OYARKILIÇGİL ATEŞ, A. Kazak ve Kırgız Öğrencilerin Türkçeye Karşı Tutumlarının Türkçe Öğrenim Başarılarıyla İlişkisi. Ankara Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Türkçe'nin Eğitimi ve Öğretimi Anabilim Dalı Doktora Tezi. Ankara, 2001. Bu çalışma, OATC'den Kazakistan ve Kırgızistandan Türkiye Türkçesi öğrenmek amacıyla Türkiyeye gelen öğrencilerin, Türkiye Türkçesi öğrenim başarılarında Türkçeye karşı tutumlarının etkisini ölçmek amacıyla yapılmıştır. Kazak ve Kırgız öğrencilerin Türkiye Türkçesi öğrenmeden önceki ve öğrenimlerinin tamamladıktan sonraki Türkçeye karşı tutumları arasında değişiklik olabileceği varsayımından hareket ettiğimiz çalışmamızdan elde edilen bulgular, bu varsayımı doğrulamıştır. Öğrencilerin Türkçeye karşı tutumlarını belirlemek amacıyla bir sormaca ve tutum ölçeği hazırlanmıştır. Bu sormacanın ve tutum ölçeğinin ilki, öğrenciler Türkiyeye ilk geldiklerinde, Türkçe öğrenimlerine başlanmadan önce uygulanmıştır. Aynı sormaca, yaklaşık dokuz ay sonra, öğrenciler Türkçe öğrenimlerini tamamladıktan sonra tekrar uygulanmıştır. Sormacada, her iki grup öğrencinin, Türkçeye karşı genel tutumları, Türkçe öğrenme süreleri içerisinde Türkiye Türkçesi kullanımları değerlendirilmiş bunun yanı sıra Türk insanına ve kendi ülke insanlarına bakışları, Türkiye Türkçe'sinin ülkelerindeki görüntüsü, saygınlık düzeyi, statüsü gibi özellikleri de ölçülmüştür. Öğrencilerin ilk ve son testlerinden elde edilen veriler, SPSS programıyla değerlendirilmiştir. Bu değerlendirmeler, ilk ve son testlerden elde edilen verilerin karşılaştırılması sonucu yapılmıştır. Veriler analiz edildikten sonra öğrencilerin Türkiye Türkçesi öğrenmeye karşı Araçlı ve Bütünleyici tutumları bulunmuş ve karşılaştınlmıştır. Öğrencilerin Türkçe öğrenmeye karşı bütünleyiciden çok araçlı tutum gösterdikleri bulunmuştur.165 Türk insanına bakışları da yine ilk ve son testlerde karşılaştırılmış, öğrencilerin gerek Türkiye Türkçesi öğrenmeden önce gerekse öğrendikten sonra Türklere karşı olumlu bir tutum içerisinde oldukları bulunmuştur. Kendi ülke insanları ile Türkler arasında ortak dil, ortak tarih, ortak kültür düşüncelerini doğrulayacak sonuçlara ulaşılmıştır. Tüm bu değerlendirmeler, öğrencilerin cinsiyetleri de göz önüne alınarak ayrı ayrı yapılmıştır. Öğrencilerin Türkiye Türkçesi öğrenme süreleri içerisinde Türkçe kullanımları değerlendirildiğinde, öğrenimlerini tamamladıktan sonra Türkiye Türkçesi kullanımlarının da arttığı gözlemlenmiştir. Kazak ve Kırgız öğrencilerin Türkçe kullanımlarındaki artışın, Türk toplumu ile etkileşimlerine ve toplum içinde kabul görmelerine de katkıda bulunduğu düşünülmektedir. 1992 yılından beri Kazakistan ve Kırgızistan'dan Türkiye Türkçesi öğrenmek amacıyla Türkiyeye binlerce öğrenci gelmesine karşın Aralık 2000 tarihine kadar yapılan araştırmalara bakıldığında sözkonusu öğrencilerin tutumlarıyla ilgili bir çalışmaya rastlanmamıştır. Bu çalışmanın bu alanda yapılması olası pek çok çalışmaya ışık tutabileceği düşünülmektedir. Anahtar Sözcükler : Toplumdilbilim, Dil Tutumları, Yabancı Dil Olarak Türkçe, Sosyal Psikoloji, Türkçe öğretimi
Özet (Çeviri)
166 ABSTRACT OYARKBLIÇGİL ATEŞ, A. The Relation Between Kazakh And Kirghiz Students' Attitudes Towards Turkish And Their Success In Learning Turkish Language. This study has been carried out to assess the effects of Kirghiz and Kazakh students' attitudes towards learning Turkish on their Turkey Turkish learning success. The findings obtained in this study verified our hypothesis that there should be some changes in the attitudes of Kirghiz and Kazakh students before and after they learn Turkey Turkish. In order to determine the students' attitudes towards Turkish, a questionnaire was prepared. This questionnaire was first applied as the students arrived in Turkey before they began learning Turkish. The same questionnaire was applied for the second time as the students completed their Turkish learning period. With the questionnaire, their general attitudes towards Turkish and the level of Turkey Turkish employment throughout their education period have been rated, and some peculiarities like their perceptions of Turkish people and those of their own countries, the way people in their countries view Turkey Turkish in general, its prestige and status have been assessed. The data obtained from the first and second application of the questionnaire was assessed with SPSS statistical package. Evaluations have been made through the comparison of the data obtained in the first and second application of the questionnaire. Subsequent to the detailed analysis of the data, students' Instrumental and Integrative attitudes have been detected and compared and contrasted. It has been ascertained that students displayed an Instrumental attitude towards learning Turkish rather than an Integrative one. Their perceptions of Turkish people have also been compared167 depending upon results of the two tests and found that both before and after they learned Turkey Turkish they demonstrated a positive attitude to Turkish people. Considerations concerning a common language, history and culture among the people in Turkey and their own nations have been confirmed by the results obtained. All the assessments have been made both on group and individual base regarding also the sexual differences. Considering students' extent of Turkish use throughout their education period, it has been detected an increase in their employment of Turkey Turkish after they finished Turkish education. It is believed that the increase in Kirghiz and Kazakh students' Turkish use contribute a lot to their interactions with the Turkish people and also to their approval in the society. Although thousands of students from Kazakhstan and Kirghizia came to Turkey since 1992 to learn Turkey Turkish, no study concerning their attitudes towards learning Turkish has been traced as of December 2000. It is hoped that this study will cast light on the related studies and pave the way for the further works in this field.