Bocce sporcularının imgeleme düzeyleri ile motivasyon düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examination of the relationship between imaging levels and motivation levels among Bocce athletes
- Tez No: 1001891
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA KAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Bocce, İmgeleme, Motivasyon, Zihinsel Antrenman, Bocce, Imaginaton, Motivation, Mental Training
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilim Dalı
Özet
BOCCE SPORCULARININ İMGELEME DÜZEYLERİ İLE MOTİVASYON DÜZEYLERİ ARASINDAKİ İLİŞKİNİN İNCELENMESİ Nafiye Ekin KIZILDAĞ Erciyes Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi, Aralık 2025 Danışman: Prof. Dr. Mustafa KAYA ÖZET Bu araştırmanın amacı, bocce sporcularının imgeleme düzeyleri ile motivasyon düzeyleri arasındaki ilişkiyi incelemektir Araştırma, bocce sporcularının imgeleme düzeyleri ile motivasyon düzeyleri arasındaki ilişkiyi belirlemek amacıyla betimsel tarama ve ilişkisel tarama modelinde uygulanmıştır. Araştırmanın örneklemini tesadüfi örnekleme yöntemi ile Türkiye Bocce 1. ve 2. Liglerinde aktif olarak yarışan ve araştırmaya gönüllü olarak katılım sağlamayı kabul eden 331 sporcu oluşturmuştur. Veri toplama araçları olarak Kişisel Bilgi Formu, Hall ve ark. (1998) tarafından geliştirilen Kızıldağ ve Tiryaki (2012) tarafından Türkçe'ye uyaralanan Sporda İmgeleme Envanteri ve Mallett ve ark. (2007) tarafından geliştirilen Demir (2022) tarafından Türkçe'ye uyarlanan Sporda Motivasyon Ölçeği kullanılmıştır. Araştırmacı tarafından geliştirilen kişisel bilgi formunda cinsiyet, yaş, medeni durumu, spor yaşı, milli sporculuk durumu, eğitim düzeyi, bulundukları şehirde bocce tesisinin mevcut olup olmadığı ve spor disiplinleri soruları sorulmuştur. Araştırmaya katılan bireylerin tanımlayıcı özelliklerinin belirlenmesinde frekans ve yüzde analizlerinden, ölçeğin incelenmesinde ortalama ve standart sapma istatistiklerinden faydalanılmıştır. Araştırma değişkenlerinin normal dağılım gösterip göstermediğini belirlemek üzere Kurtosis (Basıklık) ve Skewness (Çarpıklık) değerleri incelenmiştir. Araştırma değişkenlerinin normal dağılım gösterdiği saptanmıştır. Verilerin analizinde parametrik yöntemler kullanılmıştır. Katılımcıların sporda imgeleme ve sporda motivasyon düzeyleri puanlarının değişkenlere göre karşılaştırılması için ANOVA ve bağımsız örneklem t testi uygulanmıştır. ANOVA sonucunda gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunduğunda hangi grupların farklı olduğunu belirlemek için lsd analizi kullanmıştır. Yapılan korelasyon analizinde araştırmada kullanılan Sporda İmgeleme Envanteri ve Sporda Motivasyon Ölçeği arasındaki ilişki incelenmiştir. Sonuç olarak araştırma, bocce sporcularının imgeleme ve motivasyon düzeylerinin yaş, cinsiyet, spor yaşı, milli sporculuk durumu, eğitim düzeyi, medeni durum, tesis olanakları ve spor disiplini gibi demografik ve sportif değişkenlere göre anlamlı biçimde farklılaştığını göstermektedir. Bulgular genç, deneyimli ve milli sporcuların bilişsel imgeleme ile içsel ve bütünleşmiş motivasyon düzeylerinin daha yüksek olduğu; kadın sporcuların imgelemenin tüm alt boyutlarında, evli sporcuların ise motivasyonun birçok alt boyutunda daha yüksek puanlar sergilediği görülmektedir. Bu sonuçlar, imgeleme ve motivasyonun branşa ve bireysel özelliklere özgü çok boyutlu psikolojik süreçler olduğunu ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
EXAMINATION OF THE RELATIONSHIP BETWEEN IMAGING LEVELS AND MOTIVATION LEVELS AMONG BOCCE ATHLETES Nafiye Ekin KIZILDAĞ Erciyes Universty, Institute of Health Sciences Department of Physical Education and Sports Master's Thesis, December 2025 ABSTRACT The aim of this study is to examine the relationship between bocce athletes' imagery levels and motivation levels. The study was conducted using a descriptive survey and correlational survey model to determine the relationship between bocce athletes' imagery levels and motivation levels. The sample of the study consisted of 331 athletes who were actively competing in the Turkish Bocce 1st and 2nd Leagues and who voluntarily agreed to participate in the study, selected using random sampling. The data collection tools used were the Personal Information Form, the Sports Imagery Questionnaire developed by Hall et al. (1998) and adapted into Turkish by Kızıldağ and Tiryaki (2012), and the Sports Motivation Scale developed by Mallett et al. (2007) and adapted into Turkish by Demir (2022). The personal information form developed by the researcher included questions on gender, age, marital status, age of participation in sport, national athlete status, level of education, availability of bocce facilities in their city, and sports disciplines. Frequency and percentage analyses were used to determine the descriptive characteristics of the individuals participating in the study, while mean and standard deviation statistics were used to examine the scale. Kurtosis (kurtosis) and skewness values were examined to determine whether the research variables showed a normal distribution. It was determined that the research variables showed a normal distribution. Parametric methods were used in the analysis of the data. ANOVA and independent samples t-tests were applied to compare participants' scores for imagery in sport and motivation levels in sport according to variables. When ANOVA revealed a statistically significant difference between groups, LSD analysis was used to determine which groups differed. The correlation analysis examined the relationship between the Sports Imagery Questionnaire and the Sports Motivation Scale used in the study. In conclusion, the study shows that the imagery and motivation levels of bocce athletes differ significantly according to demographic and sporting variables such as age, gender, sporting age, national athlete status, educational level, marital status, facility opportunities, and sporting discipline. The findings indicate that young, experienced and national athletes have higher levels of internalised and integrated motivation through cognitive imagery; female athletes score higher in all sub-dimensions of imagery, while married athletes score higher in many sub-dimensions of motivation. These results reveal that imagery and motivation are multidimensional psychological processes specific to the sport and individual characteristics.