Derneklere katılım sürecinde Y ve Z Kuşağının sosyolojik karşılaştırması: Anadolu Gençlik Derneği örneğiyle
A sociological comparison of Generation Y and Generation Z in the process of association participation: The case of the Anatolian Youth Association
- Tez No: 1001911
- Danışmanlar: PROF. DR. SEVDA MUTLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Kuşak, Y ve Z Kuşağı, Anadolu Gençlik Derneği, Risk Toplum, Y kuşağı, Z kuşağı, Generation, Generation Y and Z, Anatolian Youth Association, Risk Society, Generation Y, Generation Z
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Türkiye'nin ideolojik temelde örgütlenmiş bir kuruluşu olan Anadolu Gençlik Derneği (AGD) özelinde; Y ve Z kuşaklarının derneğe katılım süreçlerini, motivasyon kaynaklarını ve kuruma atfettikleri anlamları karşılaştırmalı olarak incelemeyi amaçlamaktadır. Araştırma ayrıca, gençlerin toplumsal örgütlere katılımında belirleyici bir rol oynayan ebeveynlerin algılarını da analizine dâhil ederek bütüncül bir perspektif sunmaktadır. Nitel araştırma deseninin benimsendiği bu çalışmada, yarı yapılandırılmış görüşme tekniği kullanılmış Y ve Z kuşağı olan dernek katılımcıları ve ebeveynleri ile yapılan yüz yüze görüşmeler neticesinde veriler toplanmıştır. Y ve Z kuşağından olan 30 katılımcı ve 10 veli katılımcı olmak üzere çalışma toplam 40 katılımcı ile gerçekleştirilmiştir. Elde edilen veriler MAXQDA yazılımı aracılığıyla içerik analizine tabi tutulmuştur. Araştırma bulguları, her iki kuşak için de“aile”faktörünün derneğe katılımda en baskın ve etkin bir faktör olduğunu ortaya koymuştur. Bununla birlikte, kuşaklar arasında motivasyonel açıdan belirgin bir farklılaşma tespit edilmiştir. Y kuşağı katılımcıları derneği; ideolojik bir eğitim merkezi, kültürel üretim alanı ve“hizmet”odaklı bir yapı olarak anlamlandırırken; Z kuşağı katılımcıları için dernek, öncelikli olarak akranlarıyla sosyalleşebildikleri interaktif bir“deneyim alanı”niteliği taşımaktadır. Çalışmanın temel bulgularından bir diğeri ise“risk toplumu”bağlamında ebeveynlerin tutumudur. Ebeveynler, dijital çağın beraberinde getirdiği yalnızlaşma ve ahlaki erozyon risklerine karşı derneği, çocukları için güvenli bir sığınak ve alternatif bir sosyalleşme alanı olarak konumlandırmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aims to conduct a comparative analysis of the participation processes, sources of motivation, and meanings attributed to the organization by Generation Y and Generation Z members, specifically focusing on the Anatolian Youth Association (AGD), an organization in Turkey founded on ideological principles. The research also offers a comprehensive perspective by including an analysis of parents' perceptions, which play a decisive role in young people's participation in social organizations. Adopting a qualitative research design, this study utilized a semi- structured interview technique to collect data through face-to-face interviews with association participants from Generations Y and Z and their parents. The study was conducted with a total of 40 participants, including 30 participants from Generation Y and Z and 10 parent participants. The data obtained were subjected to content analysis using MAXQDA software. The research findings revealed that the“family”factor was the most dominant and influential factor in association participation for both generations. However, a distinct difference in motivation was observed between the generations. While Generation Y participants perceived the association as an ideological educational center, a space for cultural production, and a“service”-oriented structure; for Generation Z participants, the association primarily served as an interactive“experience space”where they could socialize with their peers. Another key finding of the study concerns parents' attitudes within the context of the“risk society.”Parents position the association as a safe haven and an alternative socialization space for their children, in response to the risks of isolation and moral erosion brought about by the digital age.