Investigation of Airborne Infection Based on Airflow Patterns in the Human Microenvironment
İnsan Mikroçevresindeki Hava Akışı Modellerine bağlı olarak Havadan Bulaşan Enfeksiyonun İncelenmesi
  1. Tez No: 1001919
  2. Yazar: AYŞE ASLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABDULCELİL BUĞUTEKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kapalı alanlar, Pandemiler, Closed spaces, Pandemics
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bitlis Eren Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Enerji Bilimi ve Teknolojileri Ana Bilim Dalı (disiplinlerarası)
Özet
Bu tez çalışmasında, insan mikroçevresindeki hava akışı karakteristiklerinin ve havadan bulaşan enfeksiyonların yayılımının deneysel analizi gerçekleştirilmiştir. Çalışma kapsamında, 17-18 Ocak, 21 Ocak ve 1-8 Mart 2024 tarihlerinde, farklı klima modları altında kapsamlı ölçümler yapılmıştır. Delta OHM HD35AP-S ve TESTO 435 ölçüm sistemleri kullanılarak gerçekleştirilen deneyler, insan vücudu üzerinde belirlenen altı farklı noktada (1.1-1.6) eş zamanlı ölçümler içermektedir. Elde edilen veriler, sıcaklık, nem, hava hızı ve türbülans karakteristiklerinin detaylı bir şekilde haritalanmasına olanak sağlamıştır. Üç farklı klima modu (MOD1, MOD2, MOD3) test edilmiş ve her bir modun mikroçevre koşulları üzerindeki etkileri incelenmiştir. MOD3 koşullarında gözlemlenen yüksek hava hızı değerleri (yaklaşık 0.33–0.49 m/s), enfeksiyon riskinin belirgin şekilde azaldığını göstermiştir (%0.9–1.7 aralığında). Bu durum, ortam havasının etkili bir şekilde hareket etmesiyle bulaş olasılığının düştüğünü ortaya koymaktadır. MOD2 ise 0.15–0.30 m/s aralığındaki orta düzey hava hızı değerleriyle hem hava kalitesi hem de termal konfor açısından en dengeli performansı göstermiştir. MOD1'de kaydedilen düşük hava hızı değerleri (0.05–0.15 m/s), ortam havasının yeterince dağılmamasına yol açarak enfeksiyon riskinin daha yüksek seyretmesine neden olmuştur. Wells-Riley modeli kullanılarak gerçekleştirilen enfeksiyon riski değerlendirmeleri, hava hızı parametresinin havadan bulaşan enfeksiyonların kontrolündeki önemini ortaya koymuştur. Bu çalışmadan elde edilen sonuçlar, kapalı ortamların tasarımı ve işletilmesi konusunda yol gösterici niteliktedir. Önerilen havalandırma stratejileri, hem sağlık güvenliği hem de enerji verimliliği açısından optimize edilmiş çözümler sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this thesis study, an experimental analysis was conducted to investigate the characteristics of airflow in the human microenvironment and the spread of airborne infections. Comprehensive measurements were carried out under different air conditioning modes on January 17–18, January 21, and March 1–8, 2024. The experiments were performed using Delta OHM HD35AP-S and TESTO 435 measurement systems, involving simultaneous data collection from six different points (1.1–1.6) on the human body. The collected data enabled detailed mapping of temperature, humidity, air velocity, and turbulence characteristics. Three different climate control modes (MOD1, MOD2, MOD3) were tested, and the effects of each mode on microenvironmental conditions were examined. The high air velocity values observed under MOD3 conditions (approximately 0.33–0.49 m/s) indicated a significant reduction in infection risk (ranging between 0.9% and 1.7%). This demonstrates that effective air movement reduces the likelihood of airborne transmission. MOD2, with medium air velocity values ranging from 0.15 to 0.30 m/s, provided the most balanced performance in terms of both air quality and thermal comfort. In contrast, the low air velocity values recorded under MOD1 conditions (0.05–0.15 m/s) led to insufficient air dispersion, resulting in higher infection risks. The infection risk assessments performed using the Wells-Riley model highlighted the critical importance of air velocity in controlling airborne disease transmission. The findings from this study offer valuable insights for the design and operation of enclosed environments. The proposed ventilation strategies provide optimized solutions that support both health safety and energy efficiency.