Sağlık bilimleri öğrencilerinin kanser farkındalığının incelenmesi
Investigating the cancer awareness of health sciences students
- Tez No: 1001918
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YASEMİN ÖZER GÜÇLÜEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Eğitimi, Health Education
- Anahtar Kelimeler: Sağlık eğitimi, Health education
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
Özet
Kanser farkındalığı, toplum sağlığını korumada en güçlü araçlardan biridir. Erken tanı ve önleyici davranışların yaygınlaşması, bireylerin bilinç düzeyine bağlıdır. Bu nedenle özel-likle sağlık bilimleri öğrencilerinin kanserle ilgili farkındalıkları hem kendi yaşamları hem de gelecekte hizmet verecekleri toplum için kritik bir önem taşır. Bu araştırma, Sağlık Bi-limleri Fakültesi öğrencilerinin kanser farkındalık düzeylerini belirlemek ve bu farkındalı-ğın çeşitli sosyodemografik ve yaşam tarzı özelliklerine göre farklılaşma durumunu incele-mek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Nicel ve tanımlayıcı türdeki çalışmaya 233 öğrenci ka-tılmıştır. Veriler Kanser Farkındalık Ölçeği ve tanımlayıcı özellikleri içeren anket formu aracılığıyla toplanmıştır. Bulgulara göre öğrencilerin kanser farkındalık ölçeği toplam puan ortalaması 45,51±8,42 olup, farkındalık düzeyinin orta seviyede olduğu belirlenmiştir. Öl-çek alt boyutları incelendiğinde, öğrencilerin en düşük puanı kanserin erken uyarı işaretleri alt boyutunda aldığı, risk faktörleri ve tarama programlarına ilişkin farkındalıklarının ise sınırlı olduğu saptanmıştır. Cinsiyet değişkenine göre kadın öğrencilerin farkındalık düzey-leri erkek öğrencilere göre anlamlı biçimde daha yüksektir (p<0,05). Düzenli egzersiz ya-pan, sağlıklı beslenmeye dikkat eden ve kanserle ilgili bilgiyi sağlık profesyonellerinden veya derslerden edinen öğrencilerin farkındalık puanları anlamlı biçimde daha yüksek sap-tanmıştır (p<0,05). Yaş, ailede kanser öyküsü, alkol kullanımı ve sağlık algısı değişkenleri-ne göre anlamlı bir fark bulunmamıştır (p>0,05). Elde edilen sonuçlar, öğrencilerin kanserle ilgili bilgi düzeylerinin temel düzeyde yeterli, ancak derinlemesine farkındalıklarının sınırlı olduğunu göstermektedir. Bu doğrultuda, sağlık bilimleri eğitim programlarına kanser far-kındalığına yönelik uygulamalı eğitimlerin eklenmesi ve öğrencilerin tarama programları ile erken belirti tanıma konusunda bilinçlendirilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Cancer awareness is one of the most powerful tools in protecting public health. The spread of early diagnosis and preventive behaviors depends on individuals' level of aware-ness. Therefore, the awareness of health sciences students regarding cancer is critically im-portant both for their own lives and for the communities they will serve in the future. This study was conducted to determine the cancer awareness levels of students in the Faculty of Health Sciences and to examine whether this awareness differs according to various socio-demographic and lifestyle characteristics. The study, designed as a quantitative and descrip-tive research, included 233 students. Data were collected using the Cancer Awareness Scale and a questionnaire containing descriptive characteristics. According to the findings, the students' mean total score on the Cancer Awareness Scale was 45.51±8.42, indicating a mo-derate level of awareness. When the subscales were examined, students scored lowest on the early warning signs of cancer, while their awareness of risk factors and screening programs was found to be limited. By gender, female students had significantly higher awareness le-vels compared to male students (p<0.05). Students who exercised regularly, paid attention to healthy nutrition, and obtained cancer-related information from health professionals or co-urses had significantly higher awareness scores (p<0.05). No significant differences were found in relation to age, family history of cancer, alcohol use, or perceived health status (p>0.05). The results indicate that while students' basic knowledge about cancer is suffici-ent, their deeper awareness remains limited. Accordingly, it is recommended that health sci-ences curricula incorporate practical training on cancer awareness and raise students' cons-ciousness regarding screening programs and recognition of early warning signs.