Ortaokul öğrencilerinin matematik dersinde akademik başarıyı etkileyen faktörler ve kullanılan ölçme araçlarının incelenmesi
Investigation of the factors affecting academic achievement in mathematics among middle school students and the measurement tools used
  1. Tez No: 1001929
  2. Yazar: MEHMET ZEKİ İNANÇ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET İZZETTİN YILMAZER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Akademik başarı, Araştırma eğilimi, Matematik, Matematik eğitimi, Ortaokullar, Ölçme-değerlendirme, Öğrenme stratejileri, Academic achievement, Research trend, Mathematics, Mathematics education, Secondary schools, Measurement and evaluation, Learnin strategies
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, ortaokul düzeyinde matematik dersinde akademik başarıyı konu alan lisansüstü tezleri sistematik biçimde inceleyerek genel eğilimleri ortaya koymaktır. Araştırma kapsamında Türkiye'de farklı üniversitelerde yürütülmüş ve ortaokul matematik dersinde akademik başarıyı merkeze alan toplam 60 yüksek lisans ve doktora tezi doküman incelemesi yöntemiyle analiz edilmiştir. Çalışmada tezlerin üniversitelere ve tez türlerine göre dağılımı, yayım yılları, kullanılan araştırma yöntemleri ve desenleri, örneklem büyüklükleri ve örnekleme yöntemleri, ele alınan çalışma konuları, kullanılan ölçme araçları, istatistiksel analiz yöntemleri ile bağımlı ve bağımsız değişkenlerin dağılımı incelenmiştir. Bulgular, tezlerin büyük çoğunluğunun son yıllarda yayımlandığını, yüksek lisans tezlerinin sayıca doktora tezlerinden fazla olduğunu ve çalışmaların ağırlıklı olarak ön test–son test desenli yarı deneysel ve ilişkisel tarama modelleriyle yürütüldüğünü göstermektedir. Araştırmalarda matematik başarısının temel bağımlı değişken olarak öne çıktığı, tutum, kaygı, motivasyon ve öz yeterlik gibi duyuşsal değişkenlerin ise sınırlı düzeyde ele alındığı belirlenmiştir. Ayrıca çalışmaların çoğunlukla orta büyüklükte örneklemlerle ve uygun örnekleme yöntemiyle gerçekleştirildiği, veri analizinde ise temel istatistiksel yöntemlerin tercih edildiği tespit edilmiştir. Elde edilen sonuçların, ortaokul matematik başarısına yönelik yapılacak gelecekteki araştırmalar için yol gösterici nitelikte olduğu düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to systematically examine postgraduate theses focusing on academic achievement in mathematics at the middle school level and to reveal general research trends in this field. Within the scope of the study, a total of 60 master's and doctoral theses conducted at different universities in Türkiye and centered on academic achievement in middle school mathematics were analyzed using the document analysis method. The distribution of theses by universities and thesis types, publication years, research methods and designs, sample sizes and sampling methods, study topics, measurement tools, statistical analysis techniques, and dependent and independent variables were examined. The findings indicate that the majority of the theses were published in recent years, that master's theses outnumber doctoral dissertations, and that studies were predominantly conducted using pretest–posttest quasi-experimental designs and relational survey models. Academic achievement emerged as the primary dependent variable, while affective variables such as attitude, anxiety, motivation, and self-efficacy were addressed to a more limited extent. In addition, most studies were carried out with medium-sized samples using purposive sampling methods, and basic statistical techniques were predominantly employed in data analysis. The results are considered to provide valuable guidance for future research on academic achievement in middle school mathematics education.